Oyun severlere kötü haber geldi. Son yıllarda Amerikan Doları’nın Türk Lirası karşısında hızla değer kazanmasını Steam daha fazla tolere etmedi. Uzun yıllardır 2,1 TL olarak uyguladığı dolar kurunu 11 TL’ye çıkaran Steam’in bu güncellemesi ile oyunlar bariz şekilde zamlanmış oldu.
Steam’den Dolar Kuruna 5 Kat Artış
Steam panelinde 5 yıla yakın süredir $1 = 2.10 TL seviyesinde uygulanan “önerilen dolar kuru”, bazı oyunlarda ise 1,8 TL olarak tatbik ediliyordu. İndirim dönemlerinde bu rakam 1 TL’ye kadar inebiliyordu.
Yeni yapılan zam sonrasında, oyunların indirim dönemleri hariç; minimum $1 = 10 TL seviyesinden alınabileceği ön görülüyor. İndirim dönemlerinde ise bu rakamın 5 TL düzeyine kadar inebileceği tahmin ediliyor.
Oyun geliştiricileri ve yayımcıları elbette farkı dolar kuru uygulama hakkına da sahipler. Bununla birlikte, çoğu geliştirici Steam panelinde yer alan orijinal dolar kuru üzerinden oyunlarını satışa sunuyor.
Tüm Oyunlara Henüz Yansımadı
Hali hazırda Steam üzerinde satışta olan oyunların satış fiyatları genel olarak bahse konu kur artışından etkilenmedi. Güncel olarak Steam’de $1 = 2.10 TL seviyesinden oyunlar satın alınabilmekte. Önümüzdeki 1 aylık zaman diliminde oyunların genel olarak bu seviyeden satışına devam edilmesi bekleniyor.
Bu nedenle, satın almayı düşündüğü oyun olan kişilerin önümüzdeki 1 aylık zaman dilimini fırsat olarak değerlendirmesi tavsiye ediliyor. Bununla birlikte, hali hazırda satışta olan oyunlara zam yapma yetkisinin de oyun geliştiricilerinde olduğu göz ardı edilmemeli. Yani bu süreçte de “uygun fiyata oyun” almak herhangi bir kesinlik arz etmiyor. Satışa yeni çıkacak oyunların ise yeni kurdan, yani $1 = 11 TL düzeyinden piyasaya sürüleceği belirtiliyor.
Oyun Satın Alma Alışkanlığı Kötü Etkilenebilir
Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon dönemi, toplumun geniş kesiminin satın alma gücünü önemli oranda düşürmüş durumda. Steam’in de dolar kurunu yukarı yönlü güncellemesi, oyuncuların oyun satın alma iştahını negatif yönde etkileyebilir.
Zaruri ihtiyaçlarından ayırdıkları bütçe ile oyun satın alma yoluna giden geniş kitlelerin, yeni fiyatlarla oyunlara erişiminin güçleşeceği muhakkak. Bu nedenle özellikle Türk oyun şirketlerinin; Türk toplumunun satın alma gücünde son yıllarda meydana gelen büyük daralmayı da göz önünde bulundurarak oyunlarının fiyatlarını makul seviyelerde tutmaya çalışmaları Türk oyun sektörünün bütün kesimleri için faydalı olabilir.