Yapay zeka kullanımı pek çok alanda karşımıza çıkmaya ve işleri kolaylaştırmaya hızla devam ediyor. Yapay zekanın gelişimi öyle bir hal aldı ki, insan olmayan birinin ürettiğine neredeyse inanamayacağız. Yapay zeka ses üretim araçları öyle kaliteli üretim yapmaya başladı ki, artık oyunlarda da kullanılmaya başlandı. Yapay zeka seslendirmesi yapılan ilk oyun ise Skyrim…
Yapay Zeka Seslendirmesi Skyrim’de Kullanılıyor
Yapay zeka metin ve görselin yanı sıra ses de üretebiliyordu. Ancak yapay zekanın gerçekçi ses üretimi son zamanlarda meydana gelen önemli gelişmelerden biri. Bu kapsamda ElevenLabs AI, gerçeğe çok yakın sesler üretebiliyor ve özellikle hikaye anlatımlarında bu uygulamadan faydalanılıyor. ElevenLabs AI; tonlama, vurgu, kahkaha gibi konuşmanın gerçekliğini artıran ana unsurları oluşturmayı başarabiliyor.
İş Bankası Oyun ve Yapay Zeka Girişimlerini Destekleyecek haberi için de buraya göz atabilirsiniz.
Binlerce tutkunu olan Skyrim oyununda da diyalog seçeneklerine gerçekçi sesler eklendi. Bu seslendirme ElevenLabs AI kullanılarak bir geliştirici tarafından gerçekleştirildi ve yeni bir mod oluşturuldu. Bethesda Game Studios tarafından geliştirilen The Elder Scrolls V: Skyrim oyunu, bu oyunun tutkunları tarafından sürekli geliştirilmeye çalışılıyor; modlama, yeni görevler oluşturma, silahlar, doku modlama gibi araçlarla yenileniyor.
Bunlarla birlikte, Matthew May tarafından oluşturulmuş Dragonborn Voice Over Modu, oyunculara çok farklı bir şey sunuyor. Bu mod kapsamında oyundaki NPC’ler ile etkileşim halinde iken, karakteriniz sizin seçtiğiniz diyalogu seslendirebiliyor. Öyle gerçekçi bir biçimde yapılmış ki, kendinizi gerçekten konuşuyormuş gibi hissediyorsunuz.
Gerçekçi Yapay Zeka Seslendirmesi Hangi Oyunlarda Kullanılıyor?
Skyrim oyununda kullanılan bu mod, şimdilik oyunun yalnızca İngilizce sürümünde mevcut. İlerleyen zamanlarda farklı dil seçeneklerinin de ekleneceği düşünülmekte. Skrim oyunu haricinde buna benzer bir seslendirme (tam bu şekilde olmasa da) Mount and Blade II: Bannerlord oyununda da karşımıza çıkmıştı. Mount and Blade II oyununda da bir geliştirici tarafından konuşma yeteneğine sahip olmayan NPC’lere ChatGPT eklemesi yapılmıştı. Bu özellik sayesinde oyunda bulunan cansız karakterlerle iletişim ve hatta sohbet mümkün kılınmıştı. Tüm bu gelişmelere bakınca yapay zeka teknolojisi oyun sektörünü bambaşka bir boyuta taşıyacak gibi görünüyor.