Zorlu PSM, iş dünyasının önemli isimlerini, içerik üreticilerini, medyayı ve politika yapıcılarını bir araya getiren Meta İnovasyon Buluşması’na ev sahipliği yaptı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Meta ve xtopia iş birliği ile düzenlenen etkinlik kapsamında “metaverse”in ülkemizdeki geleceği, diğer sektörleri nasıl etkileyeceği, sahip olduğu potansiyeli gibi konular hakkında paneller düzenlendi. Bu etkinlikle Türkiye’nin metaverse aktörleri Meta İnovasyon’da buluştu.
Türkiye’nin Metaverse Aktörleri Meta İnovasyon Buluşması’nda!
Pek çok sektörü önemli ölçüde etkileyen metaverse ekonomik bakımdan ülkemiz için oldukça önemli. Etkinlikte belirtilen verilere göre Türkiye metaverse alanındaki gelişimini başarılı bir biçimde devam ettirdiği takdirde 2035 yılına kadar ülke ekonomisine 37,5 milyar dolar katkı sağlayacak. Ancak “metaverse”ten yeterince kar sağlayabilmek için öncelikle bilgi ve iletişim teknolojilerine gerekli yatırımın yapılması gerekmekte. Etkinlik kapsamında yapılan açıklamaya göre ülkemizde; oyun, e- ticaret, e-spor, eğitim, perakende, kültür ve turizm sektörlerinin “metaverse”in sunduğu fırsatlardan en çok yararlanabilecek sektörler olduğu deklare edildi.
Etkinliğe katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan konuşmasında, “metaverse”in sosyalleşmeden ticarete, eğitimden sanata pek çok alanda sınırsız fırsatlar sunacağını dile getirdi. Metaverse teknolojisinin Türkiye’yi ileri götürebilecek güçlerden biri olduğunu söyleyen Sayan, bu teknolojiyi hep birlikte geliştirmek gerektiğini bildirdi. Ülkemizin dijital oyunlarda gösterdiği başarıyı metaverse alanında da göstereceğini belirten Ömer Fatih Sayan, bunu tüm paydaşlarla iş birliği içerisinde başaracaklarını açıkladı.
Toptaş: Önümüzdeki 10 Yıl İçinde Metaverse’in Değeri 10 Milyar Doları Aşacak!
Meta İnovasyon Buluşması’nda konuşma yapan Meta Türkiye Ülke Direktörü İlke Toptaş, “metaverse”in önümüzdeki 10 yıl içerisinde 1 milyar kişiye ulaşabileceğini söyledi. “metaverse”in ülkemizde yeni iş fırsatları ve istihdam olanakları yaratacağını belirten Toptaş, 2021 yılında ülkemizde kurulan küçük işletmelerin yüzde 77’lik diliminin işletmeyi kurarken Facebook’tan yararlandığını deklare etti. Bununla birlikte, dünyanın farklı yerlerinden 210 milyonu aşkın insanın Facebook üzerinden ülkemizdeki işletmelerle iletişime geçtiğini söyleyen İlke Toptaş, Türkiye’nin genç, dinamik ve gelişen bir pazar olduğunu sözlerine ekledi. Toptaş konuşmasında, “metaverse”in önümüzdeki 10 yıl içerisinde küresel çapta 10 milyar doları aşkın değere sahip olacağını belirtti.
Türkiye’nin metaverse alanında hızla gelişmesi için çalışmaları sürdüreceklerini açıklayan İlke Toptaş, bu alanda ülkece üretkenlik gösterebilme potansiyelimizin olduğunu belirtti. Buluşma’nın düzenleyicilerinden olan xtopia kurucusu Lalin Akalan da metaverse hakkındaki görüşlerini belirten bir konuşma gerçekleştirdi. Akalan, “metaverse”in birden bire hayatımıza girdiğini ve ilk kez gerçek zamanlı ve kolektif bir biçimde global bir ürün geliştirme sürecinde olunduğunu dile getirdi.