Çin Halk Cumhuriyeti pek çok alanda olduğu gibi oyun sektöründe de global bir dev. Dünyanın en kalabalık ülkesi konumundaki Çin, nominal gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) da ise Amerika Birleşik Devletleri’nin arkasında 2nci sırada bulunuyor. Dünyanın üretim üssü konumundaki bu dev ekonominin oyun sektörü de son derece gelişmiş ve büyük. Ancak bu büyüklük, Çin oyun sektörünün tüm risklerden azade olduğu anlamına da gelmiyor. Zira 2019 yılı sonunda Çin merkezli olarak patlayan korona virüs pandemisi diğer tüm sektörleri olduğu gibi Çin oyun sektörünü de etkiledi. Çin oyun sektöründeki büyüme trendi durdu, daralmaya evrildi. Peki bu süreçten Türk oyun sektörü pay alabilir mi?
Çin Oyun Sektörünün Durumu
“Dünyanın Oyun Endüstrisi Başkenti” olarak tanımlanan Çin; hem oyun şirketleri, hem oyun endüstrisi ve hem de milyonlarca oyuncusu ile bu alanın küresel lideri. Çinli oyun şirketlerinin, Türkiye’de en çok oynanan konsol oyunları dikkate alındığında; bunların pek çoğunun da yapımcısı / yayıncısı olduğu görülebilir.
Çin oyun sektörünün yakın geçmişteki durumu ele alındığında; 2018 yılında Çin oyun sektörünün takribi 100 milyar dolar gelir elde ettiği görülüyor. Bu rakam global oyun endüstrisi gelirlerinin söz konusu yıl için yaklaşık yüzde 25’ine tekabül ediyor. Yani tüm oyun sektörünün 4’de 1’ine!
O dönemden 2019 yılı sonuna kadar da Çin oyun sektöründeki gelişme hızlı bir şekilde devam etti. Ta ki Çin Hükümeti’nin çeşitli sınırlamalara başvurması ve ardından da COVID-19 pandemisi patlak verene kadar. Korona virüs pandemisinin Çin başta olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına almasıyla Çin oyun sektörü 2020 yılında büyüme hızını kaybetmeye başladı.
Çin Hükümeti Video Oyun Bağımlılığı İstemiyor
Çin Komünist Partisi özellikle 2017 yılından sonra video oyunlardaki bağımlılık, müstehcenlik vb. gibi durumlar ile mücadele etmeye başladı. Hükümet tarafından online oyunlarda 18 yaş altı oyuncular için günlük azami 3 saat oynama süresi getirildi.
Çin lisans kurumu NPPA (National Press and Publication Administration) oyunların lisans süreçlerini yavaşlattı. Oyunlardaki lisans sürecinin yavaşlaması en az pandemi süreci kadar Çin oyun sektörünü kötü etkiledi.
Çinli Oyuncu Sayısı Artıyor
Çin oyun sektöründeki diğer olumsuzluklar bir tarafa, Çinli gamer sayısı azalmak bir yana sürekli artıyor. Çin video oyunu endüstrisi, şu anda yarım milyardan fazla insanın video oyunları oynadığı bir sektör. Bu durum, Çin oyun sektörünü bu alanda global lider yapmaya yetiyor. Çin’in bilhassa son 20 yıldaki zenginleşmesi, oyuncu başına yapılan harcamaları da yükseltmiş durumda. Önceden yalnızca nicelik bakımından fazla olan Çinli oyuncular, artık nitelik bakımından ve oyun sektörüne harcadıkları tutarlar bakımından da önemli bir konumdalar.
Çinli oyuncular yalnızca ekonomik olarak bir değer konumunda da değiller. Aynı zamanda bilhassa espor noktasında yetenekleri ile dikkat çeken Çinli oyuncular esporun küresel çapta yayılması ve büyük hayran kitlelerine ulaşması noktasında da kritik öneme sahipler. Türkiye’de en çok oynanan PC oyunları da dahil olmak üzere pek çok oyunda Çinli oyuncular global bilinirliğe sahip.
Çin Oyun Sektöründe İşten Çıkarmalar Gelirlerden Kayıplar…
Çin Devleti’nin regülasyon çabaları, küresel ekonomik zorluklar ve Çin Yuan’ının Amerikan Doları karşısında son dönemdeki değer kaybı başta olmak üzere Çin oyun sektörü bir dizi zorlukla mücadele ediyor. Bu zorluklardan Tencent gibi oyun devleri dahi etkileniyor. Öyle ki Tencent 2021 yılı ortasından 2022 Eylül’üne kadar Çin’de ancak 1 oyun lisansı alabildi. Bu yıl 5500 çalışanı ile yollarını ayıran şirketin gelirlerinde de düşüş kaydedildi.
Çin Oyun Sektörünün Durumu Türk Oyun Sektörüne Yarar Mı?
Çin oyun sektörünün içinde bulunduğu dar boğazın, diğer ülkeleri de doğrudan etkilediği muhakkak. Zira global bir köy haline gelen dünyada hemen her gelişme bir diğeri ile bağlantılı. Dolayısıyla Çin oyun sektöründeki küçülmenin diğer ülkelerin oyun sektörünü etkilememesi düşünülemez. Peki Türkiye oyun sektörü bundan olumlu etkilenebilir mi?
Türk oyun şirketleri son yıllarda büyük bir atılım kaydetti. Öyle ki, Türkiye bu alanda Avrupa’nın lider ülkesi konumunda… Ancak Türkiye’nin oyun sektörünün hali hazırda Çin oyun sektörüyle hiçbir şekilde kıyaslamak mümkün değil. Arada pek çok açıdan uçurum mevcut…
Çin oyun sektöründeki daralma, Çin Komünist Partisi’nin regülasyon çabaları ile sürerse; özgürlüğün olmadığı yerde gelişemeyen oyun sektörünün diğer ülkelere yelken açacağı muhakkak. Türkiye oyun sektörü bu durumda alternatifler arasında yer alabilmek için iyi konumlanmalı. Ancak söz konusu daralma ekonomi tabanlı olursa, ülkemiz dahil global oyun sektörü bundan olumlu etkilenmeyecektir.