Akıllı telefonların ve tabletlerin bilhassa 2010 yılı sonrasında hem global çapta hem de Türkiye’de adeta hayatın bir parçası haline gelmesi, dijital oyunlarda da büyük bir rota değişikliği getirdi. 2010’a kadar dijital oyun sektöründe PC oyunları ve konsol oyunları ağırlıklı bir “oyun piyasası” varken; 2010’dan itibaren yıldan yıla mobil oyunlar, oyun sektöründeki ağırlığını artırdı. 2022 itibariyle hem Türkiye’de hem de dünyada mobil oyunlar, PC ve konsol oyunlarının toplamından daha fazla kullanıcı tarafından oynanmakta. Peki Türk mobil oyuncu alışkanlıkları nasıl? Mobil oyunlar ülkemizde hangi kitle tarafından oynanıyor? Türk mobil oyuncuların yaş aralıkları nasıl, beğendikleri oyun türleri neler, oyun başında ne kadar zaman harcıyorlar?
Türkiye’de Mobil Oyun Oynamayan Yaş Grubu Yok
Bilgi, veri ve pazarlama ölçümleme firmaları Nielsen ve AdColony tarafından yapılan araştırmalara göre ülkemizde her yaş grubundan kitle mobil oyunlara ilgi duyuyor. Mobil oyunlara en fazla ilgi duyan kesim ise “genç yetişkin” diyebileceğimiz 21 – 35 yaş grubu. Türkiye’de mobil oyunların en çok rağbet gördüğü yaş grupları ve bu yaş grubundaki oynanma yüzdesi aşağıdaki gibidir:
- 21-35 yaş arası – %44
- 36-50 yaş arası – %29
- 10-20 yaş arası – %28
Türkiye’de Erkekler Mi Daha Fazla Mobil Oyun Oynuyor Kadınlar Mı?
Ülkemizdeki yetişkinlerin (18 yaş üzeri) yüzde 78’i mobil oyun oynuyor. Şehir efsanesi olarak kadınların dijital oyunlara ilgi göstermediği yönünde yaygın bir hatalı inanış var. “İnanış” diyoruz, zira bu durumun pratikte ve istatistikte bir karşılığı bulunmuyor. Tapılan araştırmalar, Türkiye’de mobil oyun oynayanların yüzde 52’sinin erkek, yüzde 48’inin ise kadın olduğunu gösteriyor.
Türkiye’de Bir Telefonda Kaç Mobil Oyun Yüklü?
Ülkemizde mobil kullanıcıların telefonunda ortalama 2 – 3 mobil oyun yüklü durumda. Bu rakam bazı mobil oyun tutkunlarında 10’un üzerine kadar çıkabiliyor. Türkiye’de mobil cihazlarda yüklü oyun sayısı oyuncu kitlesinin yüzdesel dağılıma göre şu şekilde:
- 1 Oyun – %8
- 2 Oyun – %29
- 3 Oyun – %25
- 4 Oyun – %13
- 5 Oyun – %15
- 6 – 10 Oyun – %7
- 10 Oyun – %3
Türkiye’de 2 Kişiden Biri Günde 1,5 Saat Mobil Oyun Oynuyor!
Ülkemizde mobil oyunlara ilgi gösteren nüfus yüzde 80 dolayında olduğu gibi, mobil oyun oynayan kitlenin oyun başında geçirdiği saat de son derece yüksek. Bu alanda Avrupa lideri olan ülkemizde her 2 kişiden biri haftada 10 saatini mobil oyuna ayırıyor. Bu rakam, mobil oyun oynayanlardan her 2 kişiden birinin günde 1,5 saatini mobil oyun başında geçirdiği anlamına geliyor. Ülkemizde mobil oyunlara haftalık bazda ayrılan zaman dilimi aşağıdaki gibi ölçülmüş:
- 1 – 2 Saat – %12
- 3 – 4 Saat – %10
- 5 – 6 Saat – %13
- 7 – 8 Saat – %9
- 9 – 10 Saat – %10
- 10+ Saat – %46
Mobil oyun oynayan kitlenin günde kaç kez mobil oyun oynadığına yönelik istatistiki veri ise şu şekilde:
- 1 Kez – %15
- 2 – 3 Kez – %47
- 4 – 5 Kez – %18
- 5+ Kez – %20
Türk Mobil Oyuncular En Çok Puzzle ve Kelime Türü Oyun Seviyor
Ülkemizde mobil oyun oynayan kitlenin en çok rağbet gösterdiği mobil oyun türü yüzde 48’lik oranla “Puzzle / Trivia / Kelime”. Bu türü yüzde 37 ile kart oyunları ve aksiyon / macera oyunları takip ediyor. Türkiye’de en sevilen mobil oyun türleri sırası ile aşağıdaki gibidir: (Birden fazla türü seven ve oynayan kişiler nedeni ile toplam oran yüzde 100’ün üzerindedir)
- Puzzle / Trivia / Kelime %48
- Kart Oyunları %37
- Aksiyon / Macera %37
- Strateji %33
- Spor / Yarış %33
- Nişancı Oyunları %28
- Sosyal %22
- Rol Yapma Oyunları %19
Türk Mobil Oyuncular Neden Mobil Oyun Oynuyor?
Ülkemizde mobil oyun tutkunları, “neden mobil oyun oynadıkları” yönünde kendilerine yöneltilen soruya genellikle “eğlenceli olduğu için” ve “stres atmaya yardımcı olduğu için” cevabını veriyor. Türkiye’de mobil oyuncuların mobil oyun oynama sebepleri şu şekilde sıralanmış: (Birden fazla yanıt verilebildiği için toplam oran yüzde 100’ün üzerindedir)
- Eğlenceli Olduğu İçin %60
- Rahatlattığı / Stres Azalttığı İçin %57
- Özgür Hissettirdiği İçin %37
- İlerleme / Geliştirme / Yaratma %30
- Arkadaşlık %29
Mobil Oyunlar Ücretsiz Olsun, Mobil Oyun Reklamları Rahatsız Etmesin
Türkiye’de mobil oyuncuların mobil oyunlara yönelik tercihlerine dair sorular yöneltildiğinde; kahir ekseriyetin mobil oyunları ücretsiz şekilde indirebilmek istediği ve mobil oyunların içerisinde rahatsız etmeyecek derecede reklam olmasını tercih ettiği görülmüş. Türk mobil oyuncular tercih ettikleri mobil oyun pazarlama tarzını şu şekilde ifade etmiş:
- Oyunun Ücretsiz Olarak İndirilebilmesi
- Oyun İçinde Rahatsız Etmeyecek Şekilde Reklam Olması
- Arkadaşları İle Online Oynayabilme Özelliğinin Olması
- Tek Başına Çevrimdışı Oynayabilme Özelliği Olması
- Arkadaş Edinebilmek / Chat / Sohbet Edebilmek
- Yapımcı Firmayı Bilmek ve Ona Güvenmek
- Sürekli Yenilik Getirilmesi
- Rekabet Ortamının Olması ve Bunun İyi Gösterilmesi
Mobil Oyuncular TV Karşısında Uzanırken, Müzik Dinlerken Oyun Oynuyor!
Türkiye’de mobil oyuncular, mobil oyun oynadıkları zaman genellikle farklı bir pasif aktivite daha gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Bu aktiviteler; TV izlemek ya da müzik dinlemek gibi olup, kullanıcıların mobil oyun oynarken yaptıkları ek aktivite aşağıdaki gibi sıralanmış: (Birden fazla yanıt verilebildiği için toplam oran yüzde 100’ün üzerindedir)
- Müzik Dinlemek %67
- Televizyon İzlemek %51
- Sosyal Medya %46
- Film / Dizi %44
- Çevrimiçi Video İzlemek %33
Mobil Oyun Oynayanlar Mutlu!
Ülkemizde mobil oyuncuların, mobil oyun oynarken kendilerini nasıl hissettiklerine yönelik sorulan soru, oyun sırasında “mutlu” olduklarını ortaya koymuş. Buna göre Türk mobil oyuncular oyun oynarken kendilerini “çok kötü” hissetmiyor. “Kötü” hissedenler ise yalnızca yüzde 1 oranında:
- Çok İyi – %37
- İyi – %49
- Normal – %13
- Kötü – %1
- Çok Kötü – %0