Şu anda oyun endüstrisinde oldukça ilginç bir dönem yaşanıyor. Genellikle yılın bu zamanlarında Electronic Entertainment Expo – E3 için hazırlanır ve büyük firmaların oyun severler için neler hazırladığı tahmin etmeye çalışılırdı. Ne yazık ki, E3 2023 gerçekleşmeyecek ve bu nedenle “endüstride bir boşluk” var. Ancak hala umut var ve bu umut, Summer Game Fest ile geliyor.
Summer Game Fest Ne Zaman?
Summer Game Fest 8 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşecek ve pek çok kişi, E3’ün geride bıraktığı “boşluğu doldurmasını” umuyor. Ancak, E3 2023’ün de kanıtladığı gibi, doğru insanlar olmadan bir etkinlik olması mümkün değil.
Summer Game Fest, Twitter’da yayınladığı bir mesajla etkinlikte yer alacak geliştirici ve yayıncılara dikkat çekti. Aşağıda göreceğiniz gibi, listede 40’tan fazla şirket var, bu da oldukça iyi bir deneyim olacağı anlamına geliyor:
Microsoft, Sony, SEGA, Square Enix, CD Projekt Red ve daha fazlası gibi isimlerle bu etkinliğin zaman ayırmaya değecek bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Inglewood, Kaliforniya’daki YouTube Theater‘da yüz yüze bir etkinlik de gerçekleşecek. Yani, The Game Awards gibi bir yayın etkinliğinden daha fazlası olacak.
Buradaki asıl soru, bu etkinliğin ne tür bir etki oluşturacağı. Ne de olsa, E3’ün düşüşünün ardından “şehirdeki tek oyun” bu değil. Örneğin, Sony yakında bir PlayStation Showcase düzenleyecek ve pek çok kişi Örümcek Adam’ın başrolde olduğu bir devam oyunu da dahil olmak üzere büyük oyunlar bekliyor. Ancak, E3’ün yayınlanacağı zamanlarda gerçekleşeceği söylenen ID@Xbox şovu ve EA Play gibi etkinlikler de var.
Dolayısıyla, bu oyun etkinliği denizinde tek balık olmasa da, bazı yayıncıların ve geliştiricilerin oyunlarını tanıtmak için bu tür şovlara gitmeye istekli olduklarını gösteriyor. Bu pozisyondaki çoğu insan için oyunun sonu budur çünkü tanıtım doğru yapıldığında daha fazla satış anlamına gelebilir.
Ancak bu durum ilginç bir soruyu gündeme getiriyor: Bir daha hiç E3 gibi bir fuar olacak mı? Hem evet hem hayır. İnsanların aynı anda hem sevdiği hem de nefret ettiği The Game Awards var. Bu şovda oyun tanıtımları yapılıyor ve sektör bir araya geliyor, ancak her şeyden önce bir ödül şovu niteliğinde.
Diğer bir sorun ise Nintendo Directs veya State of Plays gibi dijital şovların yapımının ve idaresinin daha kolay olması. Dolayısıyla Game Fest ya da benzer etkinliklerin “dizginleri ele almaya” çalışıp çalışmayacağını veya sadece var olup olmayacağını görmemiz gerekecek.