Meta Inc. yahut eski ismiyle Facebook Inc, dünyanın en büyük sosyal medya devi konumunda bulunuyor. Whatsapp’tan Instagram’a kadar dünyada milyarlarca kullanıcıya hitap eden pek çok sosyal medya mecrasının sahibi olan Meta, yatırımlarını çeşitlendirmeyi sürdürüyor. Facebook olan ismini geçtiğimiz yıl metaverse dünyalarının gelişimine paralel olarak da META olarak değiştiren şirket; bu değişimin hakkını metaverse alanına yapacağı milyarlarca dolarlık yatırım ile gösterecek. Öyle ki, metaverse projelerine yatırım yapmak için META 10 milyar dolarlık tahvil ihraç edeceğini duyurdu.
META Metaverse İçin Borçlanacak ve Yatırım Yapacak!
Pek çok kişi tarafından bilinse de ekonomi terimlerine uzak olanlar için, kısaca ve en basit haliyle “tahvil” ibaresinin anlamı yatırımcılara satılan şirket kağıtlarıdır. Şirketler bu kağıtları yatırımcılara satarlar ve belli bir vadenin sonunda daha yüksek meblağı ödemeyi taahhüt ederler.
Küresel sosyal medya devi META da ihraç edeceği 10 milyar dolarlık tahvil ile metaverse alanına yatırım yapacağını duyurdu. Ayrıca elde edilecek kaynağın bir kısmının da hisse geri alımlarını finanse etmede kullanılacağı belirtildi.
Yatırımcıdan 3 Kat Talep Geldi
META’nın ihraç edeceği 10 milyar dolarlık tahvil için yatırımcılardan 3 kat talep geldiği ifade edildi. Toplamda 30 milyar dolarlık talep, yatırımcıların META’ya olan güvenine dikkat çekiyor. Büyük teknoloji şirketleri arasında şimdiye kadar tahvil ihraç etmeyen tek şirket olarak öne çıkan META’nın nispeten maliyetli metaverse yatırımlarını finanse etmek odaklı bu seçeneğe yöneldiği deklare edildi.
Genellikle insanların birbirleriyle etkileşime girebilecekleri, oyun ve sanal konserler gibi deneyimsel etkinliklere katılabilecekleri bir 3D sanal alan olarak tanımlanan Metaverse, META’nın yapacağı yatırımların odak noktasını oluşturuyor.
Ayrıca FED’in faiz artırımları ve para politikası sıkılaştırması nedeniyle teknoloji şirketlerinin hisselerinin önemli seviyede düşüş yaşaması da META’yı hisse geri alım programına yönlendirdi. Enflasyonda zirveye ulaşılmış olabileceğini ve bu nedenle FED’in faiz artırımlarında şahin tutumundan vaz geçeceğini düşünen şirket yönetimi 10 milyar dolarlık tahvil ihracından elde edeceği fonla hisselerinin geri alımına yönelik de program takip edecek.
Bununla birlikte Meta’nın nakit rezervleri son zamanlarda önemli ölçüde azalması dikkat çekiyor. Şirketin ilk kez tahvil ihraç etmesi de buna bağlanıyor. META 30 Haziran’da sona eren çeyrekte 4,45 milyar dolarlık serbest nakit akışı bildirmişti. Söz konusu rakam, bir önceki yılın aynı çeyreğinde bildirilen 8,51 milyar dolar ve 31 Mart 2022’de sona eren çeyrekte bildirilen 8,53 doların bir hayli gerisinde kaydedildi.
META’nın Within Satın Almasına İnceleme
Meta daha önce sanal gerçeklik şirketi Within’i satın almak üzere harekete geçmişti. Meta’nın sanal gerçeklik şirketi Within’i satın alma planları, teknoloji devinin gelişen yeni sektörde, metaverse’de bir tekel yaratabileceği korkusuyla Federal Ticaret Komisyonu’ndan (FTC) bir antitröst davasıyla karşı karşıya kaldı.
Metaverse Değeri 5 Trilyon Doları Aşacak
Metaverse yapılan yatırımlar olanca hızıyla büyürken, metaverse değerine yönelik yapılan ön görüler de 5 trilyon dolardan başlıyor ve 15 trilyon dolara kadar çıkıyor. McKinsey tarafından yayınlanan bir araştırma raporunda metaverse’in 2030 yılına kadar 5 trilyon dolarlık bir değere ulaşması bekleniyordu, Citi ise daha önce 8-13 trilyon dolarlık bir tahmin yayınlamıştı.