Sonic‘in yaratıcılarından biri olan Yuji Naka‘nın Square Enix‘te çalıştığı dönemde içeriden bilgi sızdırdığı iddiasıyla iki buçuk yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olduğu bildirildi. Sonic the Hedgehog üzerindeki çalışmalarının ardından Sega’dan ayrılan ve bağımsız stüdyosu Prope ile çeşitli projeler üzerinde çalıştıktan tam on iki yıl sonra Yuji Naka, 2018 yılında Final Fantasy geliştiricisi Square Enix’e katıldı. Ve burada, yayınlandığında geniş çapta eleştirilen platform oyunu Balan Wonderworld‘ü geliştirmeye devam etti.
Naka, Balan Wonderworld’ün piyasaya sürülmesinin ardından 2021 yılında Square Enix’ten ayrıldı. Daha sonra ise şirket içi anlaşmazlıklardan ötürü oyunun piyasaya sürülmesinden altı ay önce oyunun yönetmeni olarak görevden alındığını iddia etti. Naka, Kasım 2022’de eski iki Square Enix çalışanıyla birlikte Tokyo Bölge Savcılığı tarafından tutuklandı ve şirket içerisinden bilgi sızdırmakla suçlandı.
Göz Atın: Sega Stüdyosu Sonic Team’in Eski Başkanı Yuji Naka Tutuklandı
Savcılık, Square Enix’in üzerinde çalıştığı oyunları (sırasıyla Dragon Quest Tact ve Final Fantasy 7: The First Soldier) kamuoyuna açıklamadan önce Yuji Naka’nın Aiming ve A Team Entertainment geliştirme stüdyolarının hisselerine büyük bir yatırım yaptığını iddia ediyor.
Japon yayın kuruluşu NHK News’in haberine göre Naka, mart ayında mahkemede kamuoyuna açıklanmadan önce kendisinin bu tür bilgilere sahip olduğunu ve böylece şirketlerden hisse satın aldığını itiraf etti. Savcılık, bu bilgilerin “Naka’yı genel yatırımcılardan çok daha avantajlı bir konuma getirdiğini ve Naka’nın haksız kazanç elde etmesini sağladığını bu durumun da piyasaya zarar verdiğini” iddia ediyor.
Defaminicogamer‘ın haberine göre, 1 Haziran‘da Tokyo Bölge Mahkemesi’nde görülen davada savcılar “iki yıl altı ay hapis cezası, 2,5 milyon yen para cezası ve 170 milyon yen para cezası” talep etti. Bu para cezalarının toplamı yaklaşık 1,23 milyon dolar. Ancak Defaminicogamer haberinde, Naka’nın toplam para cezalarında bir indirime gidilmesini ve hapis cezasının da ertelenmesini istediğini ekliyor.
Nihai kararın 7 Temmuz‘da verilmesi bekleniyor.