Müzik söz konusu olduğunda, duyulduğunda baygınlık hissi veren klişe sözler dahi kucaklanır. Bir çocuğa sarılır gibi sarılırsınız bu sözlere… Socrates’e atfedilen “Müzik ruhun gıdasıdır” sözü, belki de “dünyanın en güzel klişesidir” örneğin. Müzik öylesine bir “büyüdür” aslında. İzlenilen diziden, filmden akılda kalan en vurucu şey “müziktir” çoğu zaman. Hayattaki bir anının en büyük ayrıntısı bir şarkıdır genellikle. Bir müzik parçası “dejavu” dedirtir insana. Alır uzaklara götürür, çok geçmişe; bir mutluluğa, ya da hüzne… Zira anılar müziklerle kodlanır insan beynine. Peki insan hayatının neredeyse her yerinde olan müzik, oyunun neresinde?
Oyunda Ses ve Müzik
İnsan hayatında çok önemli bir yer tutan müzik, oyunlar için de olmazsa olmaz bir konumdadır. Zira oyunlar, direkt olarak duygulara hitap etmekte ve insanı bir ya da birkaç duygu çerçevesinde etkilemektedir. Oyunun, oyuncuya geçirmek istediği duyguyu verirken müzikler de önemli bileşenler olarak rol almaktadır.
Oyunda istenilen atmosferin oluşması için müziklerin etkisi yadsınamaz. Örneğin iyi bir korku oyununda mutlaka kaliteli bir gerilim müziği yer almalıdır. Yarış oyununda arabanın motor sesinin gelmemesi düşünülebilir mi? Yahut spor oyunları seyircilerin sesi olmadan istenilen atmosferi sağlayabilir mi?
Gündelik oyunlardan en gelişmiş AAA oyunlara kadar hemen her tür oyunda müzik bütünü tamamlayan parçalar arasında yer alır. Öyle ki, oyunlarda efektlerin, sesin ve müziğin yerini ikame edebilecek herhangi bir bileşen yoktur.
Türkiye’de En Çok Oynanan Oyunlar 2022 için buraya göz atabilirsiniz.
Atariden Commodore 64’e Kadar Müzik, Oyunun Gelişiminin Her Anında Vardı
Günümüzdeki PC oyunları ya da konsol oyunları ile geçmişteki oyunları pek çok açıdan karşılaştırmak mümkün değil. 90’lı yıllarda atarilerde yer alan ya da Commodore 64 de yer alan oyunlar elbette günümüz oyunları ile mukayese dahi edilemeyecek seviyede düşük gelişmişlikteydi. Buna rağmen o dönem ki oyunlarda da olmazsa olmaz bir bileşen vardı; oyunlardaki sesler ve müzik.
Örneğin atarinin efsane oyunlarından Duck Hunt da köpeğin havlama, ördeğin kanat çırpma ve silahın ateş etme sesinin olmaması düşünülebilir mi? Aynı şekilde oyunun jingle’ı dahi halen pek çok oyun severin hafızasında yer edinmiştir.
Battle City ya da bilinen adıyla “Tank Oyunu” da atarilerin efsane bir diğer oyunu. Jingle’ı ayrı, ateş etme sesi ayrı, tankların ilerleme sesi ayrı… Her bir sesi ve müziği ile akıllarda kalan bir diğer oyun. Ya da Super Mario serisinin seslerini ve müziklerini unutmak mümkün mü?
Atari de olduğu gibi Commodore 64’te de birbirinden zevkli oyunun müzikleri, o dönemin çocukları için büyük anlamlar ifade eder. Örneğin; The Last Ninja 1 – 2’nin müziğini unutmak ne mümkün… Yahut Amiga’nın Moonstone: A Hard Days Knight Longplay müziğini…
Türkiye’de en çok oynanan mobil oyunlar için buraya göz atabilirsiniz.
Yeni Nesil Oyunlar ve Yeni Nesil Oyun Müzikleri
Bilgisayarlar ve konsollar geliştikçe, oyunlar da buna ayak uydurdu. Gelişmiş oyunlara gelişmiş müzikler de eşlik etti. Teknoloji gelişse de, duyguları ve heyecanları olan insan aynı insandı. Dolayısıyla verilmek istenen duygular ve heyecanlar da aynıydı. Bunu da müziksiz yapmak mümkün olmazdı. Olmadı da…
Full Throttle soundtrackleri, Warcraft serisi sesleri müzikleri… Oyun sektörünün gelişiminde müzik baş döndürücü hızı yakalayan ve hatta lokomotif misali öne çeken unsurlar arasında yer aldı / almaya da devam ediyor.
Türk Oyuncular Oyun Oynarken Ne Dinliyor? buraya göz atabilirsiniz.
Web2 oyunlardan Web3 oyunlara geçilme sürecinin yaşandığı, sektördeki büyük değişimin hiç durmadan devam ettiği günümüzde durum oyun müzikleri açısından da hayli ilgi çekici görünüyor. Zira yapay zekanın oyunlarda ses ve müzik üretimine girmesi, metaverse evrenleri için ses, müzik ve efektlerin çeşitlenmesi, farklı yeni deneyimleri ortaya çıkarmakta.
Türk Oyun Sektöründe Oyun Müzikleri Yapan Firmalar Var Mı?
Türk oyun şirketleri arasına her geçen gün yeni aktörler dahil oluyor. Türk oyun sektörünün gelişim hızına paralel olarak, bu alanda faaliyet gösteren oyun stüdyosu ve şirketi sayısı da düzenli olarak artıyor. Bununla birlikte, oyun müzikleri, sesleri, soundtrackleri, efektleri vb. geliştirme noktasında faaliyet gösteren oluşum sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.
Türk oyun firmaları arasında oyun müzikleri alanında faaliyet gösteren en büyük şirket MadRooster Game Audio Lab. Tamamen bu alana odaklanmış olan MadRooster Game Audio Lab oyun müzikleri geliştirme konusunda son derece mahir. Unity Asset Store ve Unreal Marketplace’de oyun şirketlerine özel bazı ses paketleri de satan firma, sektörün bu alanda öncülerinden.
Siz de bu alanda faaliyet gösteren bir geliştirici ya da oyun müzikleri yapan bir stüdyonun sahibi / temsilcisi iseniz tarafımıza ulaşarak burada yer almayı talep edebilirsiniz.