Koronavirüs pandemi sürecinde küresel çapta merkez bankalarının devasa para basımları ve arz zincirindeki bozulma yakın geçmişte “enflasyon” olarak geri döndü. Buna birde Rusya – Ukrayna arasındaki savaş ile patlak veren enerji krizi eklemlendiğinde enflasyondaki artış katlanmaya başladı. Enflasyon oranının hızla yükselmesi FED başta olmak üzere merkez bankalarının para politikalarında sıkılaştırmaya gitmelerine neden oldu. Bu durum, teknoloji hisseleri başta olmak üzere, dünya para piyasalarını etkiledi. Zaten zor bir dönemden geçen ve oyun gecikmeleri ile gelirleri düşen Ubisoft’un Paris Borsası’nda UBI kodu ile işlem gören hisseleri bu gelişmelerden son derece negatif etkilendi.
Ubisoft Hissesi Zirveden Yüzde 70 Düştü
2018 yılı ortasında tarihi zirvesi olan 103 Euro’nun üzerini gören Ubisoft hissesi o tarihten 2019 sonuna kadar sürekli gerilemiş ve 50 Euro’nun altını görmüştü. Akabinde patlak veren pandemi sürecinden “oyun şirketlerinin” olumlu etkilenmesi ile tırmanışa geçen ve 2021 başında 85 Euro’nun üzerini gören UBI hissesi, aradan geçen yaklaşık 1,5 yıllık süreçte neredeyse düzenli olarak kan kaybetti. Hali hazırda 40 Euro seviyelerinden işlem gören Ubisoft hissesi, tarihi zirvesinden neredeyse yüzde 70 geride. 2021 yıl başına oranla kan kaybı ise yüzde 50’nin üzerinde.
Küresel Etkenler ve Ubisoft’a Özel Nedenler
Şirket hisselerindeki gerilemede pandemi sürecinin akabinde patlak veren enflasyon, enerji krizi ve bunlara bağlı olarak merkez bankalarının faiz artırımları önemli etkenler arasında yer alıyor. Bununla birlikte Ubisoft benzer oyun şirketlerinden negatif ayrışıyor. Ubisoft’un negatif ayrışmasındaki sebeplerden en önemlisi ise şirket oyunlarının piyasaya sürülmesinde yaşanan gecikme.
Assassin’s Creed, Far Cry ve The Division gibi dünya çapında beğenilen ve milyonlarca oyuncusu olan serilerin yapımcısı Ubisoft; oyunlarda meydana gelen gecikmelere bağlı olarak geçtiğimiz yıla nazaran gelirlerinde azalma yaşadı. 2021 yılı ilk çeyreğini 358 milyon Euro gelirle kapatan şirket, 2022’nin ilk çeyreğinde ise 318,2 milyon Euro gelir elde etti. Şirketin çeyreksel bazda gelirleri yaklaşık yüzde 10 düştü.
Şirket gelirlerinde yaşanan düşüşün ardından Ubisoft CEO’su Yves Guillemot’un maaşından indirimi kabul ettiği geçtiğimiz ay kamuoyuna deklare edilmişti. Gelirlerinde yaklaşık yüzde 30 oranında feragat eden şirket CEO’su, şirketin gelirlerinin yakın gelecekte toparlanacağını beyan etmişti.
Assassin’s Creed serisinin geleceğini için önümüzdeki Eylül ayında Mario + Rabbids: Sparks of Hope için Ekim’de ve Skull and Bones da Kasım’da açıklama yapması beklenen Ubisoft’un gelirlerinde önemli ölçüde toparlanma yaşanabileceği ön görülüyor.