Ülkemiz oyun sektörü büyük bir atılım içerisinde. Gerek yurt içi ve gerekse yurt dışı yatırımcıların ilgisini üzerinde toplayan Türk oyun sektörü “yeni unicornlar” potansiyeli barındırıyor. Game Factory’nin Operasyonlardan Sorumlu Başkanı Erdal Sarı’ya göre de 2022 yıl sonuna kadar Türk oyun şirketlerinden yeni bir unicorn görmek sürpriz olmayacak.
Game Factory COO’su Erdal Sarı Yeni Unicorn Bekliyor
Kendisini “oyun girişimcilerinin buluşma noktası” olarak tanımlayan Game Factory oyun geliştiricilere sunduğu kuluçka merkezi ile yeni oyun stüdyolarının ve yeni oyunların çıkmasına öncülük ediyor. Game Factory’nin Operasyonlardan Sorumlu Başkanı COO Erdal Sarı Türk oyun şirketleri ile ilgili düşüncelerini paylaşarak; Peak Games’in 2020 Haziran’ında Zynga tarafından 1,8 milyar dolara satın alınmasının küresel pazara sıçrama anlamında dönüm noktası olduğunu belirtti.
Yurt dışı kaynaklı yapılan satın almaların pek çok açıdan önem arz ettiğini belirten COO Sarı, ülkemize yüz milyonlarca dolar döviz girdisi olmasının yanı sıra; satın alınan şirketlerin Türkiye’de faaliyet göstermeye devam ettiğini ve istihdam yaratmayı sürdürdüğünü vurguladı. COO Sarı, sektöre vizyon da katan bu tip satın almaların yeni unicornlar çıkması noktasında da teşvik edici mahiyette olduğunun altını çizdi.
2021 yılında Türk oyun sektörünün aldığı 260 milyon dolarlık yatırım meblağını bu yılın ilk yarısında geride bıraktıklarına dikkat çeken COO Sarı; Türk oyun sektörünün 2022 yıl sonuna kadar yeni unicornunu çıkarabileceğini ifade etti. COO Sarı sektördeki büyüme ivmesinin gelecek yıllar için de katlanarak artmasını beklediklerini deklare etti.
Game Factory Google’ın Dünyadaki İlk ve Tek Oyun Partneri
Game Factory COO’su Erdal Sarı, Game Factory’nin Google’ın dünyadaki ilk ve tek oyun partneri olduğunu belirterek; sektörün en önemli ihtiyaçlarından biri olan nitelikli iş gücü noktasında Google ile ortak çalışma yürütme imkanına sahip olduklarını söyledi.
COO Sarı, Game Factory olarak Google ile birlikte yürüttükleri hızlandırma programlarında geçtiğimiz 3 yıl içinde 70’i aşkın oyun stüdyosunu ve 5 binden fazla kişiyi sektöre kazandırdıklarını ifade etti.
Türkiye’de 3 Bin Civarında Oyun Stüdyosu ve 42 Milyon Oyuncu Var
Türkiye oyun sektörünün pek çok açıdan Avrupa’da lider konumda bulunduğuna dikkat çeken COO Sarı; Türkiye’de 3 bin civarında oyun stüdyosu olduğunu vurguladı. Bu rakamın İngiltere’de 2 bin 200 civarında olduğunu, İsveç’te 300 ve Norveç’te ise 20 oyun stüdyosunun bulunduğunu belirtti.
Oyuncu sayısı bakımından da özellikle genç nüfusu ile Türkiye’nin Avrupa’da ilk sırada yer aldığını söyleyen COO Sarı, ülkemizde 2018 yılında 30 milyon dolayında olan oyuncu sayısının 2022 itibariyle 42 milyon seviyesine yükseldiğini kaydetti.
2022’de Oyun Sektörü Yatırım Almaya Devam Ediyor
2021’de ülkemiz oyun sektörünün 260 milyon dolar dolayında aldığı yatırımın 2022 yılının ilk yarısında geçildiğini ve 333 milyon dolar yatırım tutarının aşıldığını belirten COO Sarı, yıl sonuna kadar rakamın 500 milyon doları geçmesini beklediklerini ifade etti.
Oyun sektöründeki trendin mobil oyunlardan blockchain oyunlara ve metaverse alanına kaymasını ön gördüğünü söyleyen COO Sarı, 2022 ilk yarısında bu alanda alınan 20 milyon dolarlık yatırımın da katlanarak artacağını tahmin ettiğini dile getirdi.