Microsoft’un oyun sektöründeki en büyük hamlesini engellemek isteyenler adeta sıraya geçmiş durumda. Activision Blizzard’ı 68,7 milyar dolara satın almak üzere anlaşmaya varan Microsoft’un bu anlaşması bir süredir İngiltere Rekabet ve Piyasa Otoritesi (CMA) tarafından incelenmekteydi. Söz konusu satın almayı engellemeye yönelik bir hamle de ABD Federal Ticaret Komisyonu’ndan geldi. Anlaşmanın iptal edilmesi için “anlaşmayı bozma davası” açan FTC’ye rağmen Microsoft’un anlaşmadan feragat etmesi ise beklenmiyor.
Karşıt Hamlelere Rağmen Microsoft Kararlı!
2022 yılı başında Activision Blizzard’ı 68,7 milyar dolara satın almak üzere anlaşmaya varan Microsoft hem oyun sektöründeki rakiplerinin şikayetleri ile, hem de resmi düzenleyici ve denetleyici otorite kurumların incelemeleri ile uğraşıyor.
Uzun süredir İngiltere Rekabet ve Piyasa Otoritesi (CMA); Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almasının tekelleşmeye yol açmasından ve sektörde rekabete zarar vermesinden endişe duyduğu için bir soruşturma yürütüyordu. Son olarak Sony de, bu anlaşmanın gerçekleşmemesi adına CMA’ya bir mektup göndermişti.
Anlaşmayla ilgili son olarak harekete geçen kurum ise ABD Federal Ticaret Komisyonu oldu. ABD’nin ticari rekabet kurumunun açtığı davada “anlaşmanın bozulması” isteniyor. FTC tarafından hazırlanan ve mahkemeye sunulan raporda; satın almanın gerçekleşmesi durumunda oyun sektöründe orta ve uzun vadede oyun sektöründeki rekabet ortamının temelden sarsılacağı iddia edildi.
Microsoft, rekabet ortamının herhangi bir zarar görmeyeceğine yönelik olarak bir dizi güvence verse de; FTC tarafından bu güvenceler yeterli görülmedi. Hatırlanacağı üzere Microsoft’un verdiği güvencelerden biri de Call of Duty’nin 10 yıl daha PlayStation’da kalacağı idi.
ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun da söz konusu satın alma anlaşmasını mahkemeye taşımasının ardından anlaşmayla ilgili soruşturmayı ciddi anlamda yürüten İngiltere ve Avrupa Birliği’nden sonra Amerika Birleşik Devletleri de Microsoft’un tabir-i caizse “elini kolunu bağlamış” oldu. Bununla birlikte Microsoft tarafından gelen haberler de geri adım atılmayacağına işaret ediyor.
Herhangi bir yasal kurumdan / mahkemeden tamamen bağlayıcı bir karar gelmediği ve bütün yasal süreçlerin tüketilmediği sürece Microsoft’un anlaşmadan feragat etmeyeceğinin ve anlaşmanın gerçekleşmesi için elinden gelen bütün çabayı göstereceğinin altı çiziliyor.