Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma teklifi Güney Afrika tarafından onaylandı. Pazartesi günü Güney Afrika Rekabet Mahkemesi anlaşmayı “koşulsuz olarak onayladığını” açıkladı. Mahkemenin kararına ilişkin gerekçelerinin zamanı geldiğinde yayınlanacağı belirtildi.
Önerilen satın alma işlemi şu ana kadar yaklaşık 40 uluslararası düzenleyici kurumdan onay aldı. Mayıs ayında Avrupa Komisyonu ve Çin’in rekabet düzenleyicisi, Microsoft’un Call of Duty ve World of Warcraft gibi popüler oyun serilerine sahip olmasını sağlayacak olan anlaşmayı onayladı. Ancak İngiltere ve ABD, Microsoft için sorun teşkil etmeye devam ediyor. Nisan ayında İngiltere Rekabet ve Piyasa Otoritesi (CMA) 69 milyar dolarlık anlaşmayı, yeni gelişmekte olan bulut oyun pazarı üzerindeki etkisine ilişkin endişeler nedeniyle engellediğini açıkladı.
İlginizi Çekebilir: CMA Microsoft’un Activision Blizzard’ı Satın Almasını Engelledi
Microsoft, CMA’nın kararına karşı resmi olarak temyiz başvurusunda bulundu ve kararı “İngiltere için kötü” olarak nitelendirdi. ABD Federal Ticaret Komisyonu da rekabet kaygıları nedeniyle önerilen satın alma işlemini engellemek amacıyla Microsoft’a dava açtı.
Microsoft ve FTC geçen hafta mahkemede karşı karşıya geldi. Düzenleyici kurum, ağustos ayındaki ayrı bir yasal mücadelede, kendi iç idari hukuk yargıcı anlaşmayı gözden geçirmeden önce Microsoft’un satın alma işlemini tamamlamasını engellemek için bir ön tedbir kararı istiyor. Microsoft ise mevcut birleşme anlaşması 18 Temmuz’da sona ermeden önce anlaşmayı tamamlamak istiyor ve bu tarihten sonra Activision Blizzard 3 milyar dolarlık bir fesih bedeliyle ayrılabilir.
İlginizi Çekebilir: Microsoft’un Activision Blizzard’ı Satın Almasını Onaylayan Son Ülke: Güney Kore
Kore Rekabet Kurumu, Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma işlemini “koşulsuz olarak onayladığını” açıkladı. Kurumun endişesi olmadığını belirttiği konu, Blizzard oyunlarının kişiye özel olması durumunda rekabetin kısıtlanabileceği ihtimaliydi. Ancak kurum, Activision Blizzard oyunlarının Güney Kore’deki popülerliğinin nispeten düşük olduğunu ve bu nedenle platform sahipleri için taşıdığı önemin bu bölgede çok büyük olmadığını ifade etti. Ayrıca, Blizzard’ın oyunlarının Kore’deki popülaritesinin yurt dışındaki kadar yüksek olmadığı ve rakip firmaların anlaşabileceği birçok popüler oyun geliştiricisinin bulunduğu vurgulandı. Bu nedenle, rekabeti engelleyecek bir durumun söz konusu olmadığı ve haksız rekabet riskinin olmadığı belirtildi.