Google’ın 2008 yılında çıkardığı Google Play, oyun sektörüne sadece dağıtım/satış platformu olarak değil, farklı alanlarda da katkı sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda dönem – dönem raporlar yayımlayan Google Play, son olarak MMORPG raporunu oyun kamuoyu ile paylaştı. 30 sayfalık raporda MMORPG oyunlara ve oyuncu kitlesine dair derinlemesine bilgiler ile istatistiki veriler yer aldı.
Google Play MMORPG Raporu Ne İçeriyor?
Google Play “MMORPG Raporu” hazırlaması ve yayımlamasındaki amacını şu şekilde ifade ediyor: “Bu oyun türü raporlarını oluşturmaktaki amacımız, geliştiricileri optimize etmelerine yardımcı olarak desteklemektir. Oyun türünün performansına dair bilgiler vermek, oyuncu davranışındaki eğilimleri belirlemek, etkileşimin nasıl elde tutulacağını ve nasıl para kazanılacağını saptamaya çalışan oyun stüdyolarına yardımcı olmak raporların odak noktasıdır.”
Massively multiplayer online role-playing games (MMORPGs); genellikle ustalaşmak için birçok hareketli oyun dinamiğine sahip, zaman isteyen, sert bir tür olarak görülür. Peki oyuncularını harekete geçiren şey nedir ve sadık ve özverili oyunculara en iyi nasıl yaklaşırsınız? Bu soru başta olmak üzere raporda MMORPG’ye dair detaylı bilgiler bulunuyor. Raporda;
- Hardcore games: Zorlu ilerlemeye ve çok katmanlı oyuna odaklanan daha uzun döngülere sahip oturumlu oyunlar. Karakter ve teçhizat toplama oyun sistemlerine sahip olma eğilimindeki yapımlar (ör. MMORPG, Strateji Oyunlar, RPG, vb.)
- Casual games: Zaman geçirmeye ve rahatlamaya odaklanan daha kısa oturumlu oyunlar.
- Midcore games: Hem hardcore hem de casual öğeleri birleştiren yapımlar.
değinilen oyun türleri arasında yer alıyor.
Raporda MMORPG örnekleri olarak; Lineage, World of Warcraft, EVE ve Black Desert Online verilmiş. Buna ek olarak, tüm MMO’ların RPG olmadığına ve tüm RPG’lerin MMO olmadığına dikkat çekilmiş. Genellikle Google Play verileri baz alınarak hazırlanan raporun detaylarına geçmek gerekirse…
MMORPG Genel Bakış
Başlangıcı 1970’lere dayanan MMORPG’un esas gelişimini 1990’larda göstermeye başladığına dikkat çekilen raporda MMORPG türünün artık “klasiklerden” kabul edildiğine dikkat çekildi. Ultima Online, EverQuest ve Lineage gibi oyunlarla popülerlik kazanmaya başlayan türün World of Warcraft ile dünya çapında geniş kitlelere ulaştığına vurgu yapıldı. Akabinde türün ana akım oyun türü olarak kendisine yer edindiğinin altı çizildi.
MMORPG İstatistikleri
Google Play tarafından yayımlanan raporda oyuncuların yüzde 40’ının MMORPG türü ya da bu türle bağlantılı oyunlarda zaman geçirdiklerine dikkat çekildi. Herhangi bir oyunla oyunculuk hayatına başlayanlar arasında yapılan incelemede ise MMORPG’nin yüzde 3 ila 5 arasında bir değer aldığı kaydedildi. Bu da MMORPG’nin bu alanda “niş (niche)” sayıldığını göstermekte.
MMORPG Oyuncuları Para Harcamaya Yatkın
MMORPG oyuncularının oyuna olan sadakati incelendiğinde ise, türü oynayanların yüzde 25’inin, oyunun “çekirdek oyuncuları” bir diğer ifadeyle “sadık kitlesi” olduğu ortaya koyulmuş. Bunun yanı sıra, MMOPRG türü oyuncularının, diğer türdeki oyunculara nazaran oyun için para harcamaya daha yatkın olduklarına dikkat çekilmiş. MMORPG oyuncularının yüzde 75’i oyun için harcama yapmaya yatkın olarak ölçülmüş.
MMORPG oyuncularını para harcamaya yönlendirecek çok daha fazla seçenek olduğuna ve bu sayede oyuncuların para harcamaya daha kolay yönelebileceğine dikkat çekilmiş. MMORPG türü oyunlarda oyuncunun para harcaması için seçenekler şu şekilde sıralanmış:
- İlerleme için ödeme: Oyuncuların oyunun sonuna daha hızlı ulaşmasına izin verin (ör. günlük görevler, deneyim vb.)
- Kolaylık / zaman için ödeme: Oyuncuların zamandan tasarruf edebilmeleri için ödeme yapmalarına olanak tanıyın.
- Kozmetikler için ödeme: Oyunda bulunan estetik koleksiyonlar (ör. kostümler ve kıyafetler vb.)
- Güç için ödeme: Artan karakter gücü sağlayan ve kazanma şansını artıran öğeler için harcama seçeneği.
- Ekipman yükseltmek için ödeme: Kullanılan ekipmanların özelliklerini artırmak veya daha güçlü ekipmanlara geçmek için ödeme seçenekleri.
- Sezonluk geçişler için ödeme: Yalnızca sınırlı süreli ödüllerin kilidini açmak için ödeme. (ör. nadir kozmetikler, limitler vb.)
- Abonelikler için ödeme: Sık sık (genellikle aylık) yinelenen avantajların elde edilebilmesi için ödeme seçeneği.
MMORPG Oyuncuları 18 İla 44 Yaş Aralığında
MMORPG oyuncularının yaş aralıklarına dair yapılan istatistiklerde; türün oyuncu kitlesinin “genç yetişkin” olduğu görülmüş. MMORPG oyuncuları genellikle 25 ila 44 yaş arasındaki kimseler. Bu yaş grubu, MMORPG oyuncularının yüzde 60’ını kapsıyor. 18 – 24 yaş grubu ise yüzde 30 ile bu alanda önemli pay sahibi. Diğer yaş grupları ise ancak yüzde 11’de kalıyor.
Oyuncuların Yüzde 87’si Tek MMORPG Oyun Oynuyor
MMORPG oyuncularının kaç oyunu “düzenli” olarak oynadıkları incelendiğinde; yüzde 87’lik kesimin tek oyunu oynadığı görülmüş. Yüzde 11’lik kesim ise 2 oyunu düzenli olarak oynamakta. Yüzde 2’lik bölüm 3 oyuna, yüzde 1’lik kesim ise 4 ve daha fazla oyuna düzenli olarak zaman ayırıyor.
MMORPG türüne eğilen oyuncuların diğer oyun türlerine eğilen oyuncularla karşılaştırıldığında; oyunlara daha fazla zaman ayırdıkları da elde edilen diğer veriler arasında yer alıyor.
MMORPG Hakkında Son Söz
Google Play MMORPG Raporu sonunda türe dair özet bilgiler ve çözüm önerileri şu şekilde yer alıyor…
MMORPG, oyuncu odaklı topluluklara ve ekonomilere sahip dinamik bir türdür. Daha hardcore olan türde, yeni oyuncular edinmek daha zordur. Ancak MMORPG oyuncuları daha sadıktır, daha fazlasını adama ve harcama eğilimindedir.
MMORPG oyuncuları oynadıkları oyunlara zaman ayırıyor ve yatırım yapıldıktan sonra harcama konusunda yüksek bir iştaha sahiptirler. Güney Koreli ve Çinli oyun geliştiriciler son zamanlarda türdeki en büyük hitlerden bazılarını yaratmış olsa da, Batılı geliştiriciler için hala bolca fırsat var.