Teknolojinin gelişimi ile birlikte hayatta ki pek çok şeyin yanı sıra eğlence anlayışı da değişti. Akıllı telefonlar ve tabletler sayesinde her yerde erişilebilir hale gelen dijital oyunlar; eğlencenin en ulaşılabilir ve kolay yolu haline geldi. Dijital oyunlar, hem yetişkinlerin hem de çocukların fazlaca vakit geçirdiği aktivitelerden biri oldu. Bu popülarite yüzlerce dijital oyunun piyasaya çıkmasını sağladı ancak bu oyunların hangileri çocuklar için uygun? Çocuklar için güvenli oyunlar nasıl tespit edilir, nelere dikkat edilir, gibi sorular ebeveynlerin merak konusu oldu. Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım…
Çocuklar İçin Güvenli Oyunlar Nasıl Anlaşılır?
Dijital ortamda çocukların karşısına çıkabilecek pek çok çeşit oyun bulunuyor. Bazı oyunlar gerçekten çocuk psikolojisine ve gelişimine faydalı oyunlar olsa da bazıları ise çocukları olumsuz yönde etkileyebiliyor. Örneğin şiddet içerikli oyunlar çocuklarda kısa dönemli duygu durum değişikliklerine yol açabiliyor ya da nefret ve kin içerikli oyunlar çocuğun psikolojisini kötü etkileyebiliyor. Yapılan araştırmalar neticesinde, dijital oyunlarda yer alan nefret, kin, düşmanlık, şiddet gibi duyguların çocuklarda genel karakteristik bozulmalara neden olmadığı belirtiliyor ancak sorun yalnızca karakter bozulması ile ilgili değil.
Oyunlar içerisinde yer alan anlık mesajlaşma imkanı kötü niyetli kişiler tarafından farklı biçimlerde kullanılabiliyor. Örneğin iyi niyette olmayan yetişkin, mesajlaşma kısmını kullanarak çocuğun ev adresinden gittiği okula, ailesinin kredi kartı numarasından kimlik bilgilerine kadar pek çok önemli kişisel bilgiyi ele geçirebiliyor. Bu durumun da ne kadar kötü sonuçlar doğurabileceği aşikar.
Epic Games Fortnite Davasında Yarım Milyar Dolar Para Cezası Aldı haberi için buraya göz atılabilir.
Bu tarz problemlerle karşılaşmamak için ebeveynler çocukları için oyun indirirken güvenilir uygulamaları kullanmalı, yaş grubuna uygun oyunları tercih etmelidir. Sadece bunlar maalesef ki yeterli gelmemekte ve çocuk oyun oynarken ebeveyn kontrolünde olmalıdır.
Çocuklar Oyunda Ne Kadar Güvende?
Dünya çapında 3 yaş grubunun oynayabileceği ve en yüksek indirme sayılarına sahip olan oyunlarda dahi mesajlaşma kutucuları bulunuyor. Bununla birlikte söz konusu oyunlarda bile ebeveyn kontrolünde oynanması gerektiğine dair uyarılar bulunuyor. Oyun indirmek için her ne kadar Google Play, App Store, Microsoft Store, Epic Games Store gibi uygulamalar kullanılmış olsa da çocuk oyun oynarken anne babaların denetimi şart görünüyor.
Oyunlardaki Potansiyel Tehlikelerden Çocuklar Nasıl Korunabilir?
Uzmanların açıklamalarına göre çocuğu oyunlardaki tehlikeden korumanın başlıca yolu; çocuğa zaman ayırmak ve onunla kaliteli vakit geçirmek. Bunun dışında yapılabilecekleri kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:
- Uygun yaş kategorisindeki oyunları tercih etmek
- Ebeveyn kontrolü bulunan oyunları seçmek
- Mesajlaşma kısmı bulunmayan oyunları tercih etmek
- Oyunu çocuktan önce deneyimlemek