Pokemon, bir neslin en çok izlediği çizgi-dizi olmuştur. Şimdiki nesil henüz yeni yeni tanşısa da 2000’li senelerin vazgeçilmeziydi. Sadece çizgi-dizi olarak değil oyunu da büyük ses getirdi. Pokemon’un günümüze uyarlanması ise gecikmedi. Pokemon Go olarak mobil dünyaya hızlı bir giriş yaptı.
Pokemon Go, oyunları gerçek dünyayla birleştiren ücretsiz bir akıllı telefon uygulamasıdır. Oyun, oyuncuların Pokemon karakterlerini gerçek konumlarda yakalayıp eğittiği bir artırılmış gerçeklik üzerine kuruldu. Karakterleri oluşturmak için konum izleme ve haritalama teknolojisini kullanıldı. Bu yazıda Pokemon Go’nun nasıl çalıştığına bakacağız. Haydi Pokemon incelemesine başlayalım…
Pokemon Go nedir?
Pokemon Go, 1998’den beri milyonlarca satan bu video oyunu serisidir. The Pokemon Company’nin ilk akıllı telefon sürümüdür. Google’ın deneysel AR oyunu Ingress’in arkasındaki geliştirici olan artırılmış gerçeklik uzmanı Niantic Inc tarafından geliştirilmiştir. Evrensel bir çok oyunculu tabana sahiptir.
Kurgusal karakterlere odaklanan oyun, insanların (Pokemon Trainers) yakalayıp birbirleriyle savaşmak için eğittiği Pokemon olarak bilinir. Oyun benzersiz grafikleri ve sevimli karakterleriyle tanındı. Popüler oyun, o kadar fazla ün yaptı ki bir ara tüm dünyada en çok indirilen ve oynanan oyun ünvanına sahip oldu.
Pokemon Go’ya nasıl üye olabilirim?
Oyuna kaydolmak için iki seçenek vardır. Kullanıcılar, oturum açmak için Google hesaplarını kullanabilir. Bu en bilindik ve kolay yoldur. Diğer seçenek ise kullanıcılar, Pokemon Trainer Club hesabı oluşturabilir. Hesap oluşturulduktan sonra kullanıcılar profillerini oluşturabilir ve kullanıcı adlarını seçebilirler.
Pokemon Go nasıl oynanır?
Dünya bir Pokemon hayvanat bahçesine dönüştürüldü. Bunu söylememizin bir nedeni var. Çünkü bu oyunda artırılmış gerçeklik kullanılıyor. Yani karakterler gezdiğiniz yerlerde bulunuyor.
Bilenler şüphesiz zaten haberdar olacaklardır. Ancak bilmeyenler için örnek verecek olursak; her gün okula ya da işe gittiğiniz durakta bir Pokemon karakteri bulabilirsiniz. Bir AVM, tarihi bir müze, cami ya da benzersiz bir mekanda; Squirtle, Bulbasaur, Evee sizi bekleyebilir.
Bir oyuncunun akıllı telefon kamerasını ve GPS sinyalini kullanan oyun, gerçek dünyanın sokaklarında Pokemon karakterleri ortaya çıkıyor. Kullanıcılar, etrafta dolaşırken, oyun haritasında Pokémon karakterleri belirir.
Kullanıcılar yeterince yakın bir mesafeye geldiklerinde, cihaz ekranında Pokemon görünecek ve kullanıcılar onları yakalamak için Poke toplarını onlara fırlatacak. Amaç, mümkün olduğunca çok sayıda farklı karakter toplamak. Harita, gerçek sokak adlarını ve yer işaretlerini Pokemon’a özgü binalarla değiştiren Google haritalarının anime tarzı bir sürümüdür.
Neden bu kadar popüler?
Popülerliğinin nedenlerinden biri, ücretsiz ve oynamanın çok kolay olması. Birçok oyuncu için oyun nostaljiktir, Pokémon 90’ların sonlarında 200*’lerin başında bir fenomen haline geldi. Bu aynı zamanda ilk kez bir artırılmış gerçeklik oyununun ana akıma girmesini sağladı. Özellikle gençler, animasyonlu Pokemon karakterlerini gerçek dünyaya yerleştiren oyun deneyimi tarafından çabuk benimsendi.
Çoklu oyuncu modu var mı?
Şu anda çok oyunculu modu yok ancak oyun geliştiricileri hala çok oyunculu seçenekleri keşfetmeye devam ediyor. Oyun, oyuncuların arkadaşlarıyla oynamasına izin vermese de gelecekte işlevselliğe bazı eklemeler görmeyi bekliyoruz.
Ebeveynlerin bilmesi gerekenler nelerdir?
Pokemon Go oyun olarak hala emekleme aşamasında, popülaritesi arttıkça birçok güncelleme ve değişiklik görmeyi bekliyoruz. En büyük endişelerden biri, uygulamanın çocukları gerçek dünyadaki farklı yerleri keşfetmeye teşvik etmesidir. Bu, yabancılarla karşılaşmak, garip yerlere gitmek ve oyun sırasında potansiyel olarak kendilerini yaralamak dahil olmak üzere gençler için riskleri beraberinde getiriyor.