Geçtiğimiz hafta Pokemon Go geliştiricisi Niantic, “mali sorunlar” nedeniyle büyük değişikliklere gittiğini ve 230 çalışanını işten çıkardığını açıklamıştı. Şirketin CEO’su John Hanke, Pokemon Go oyununa odaklandıklarını ifade etmiş, Niantic web sitesinden yapılan açıklamada Marvel ve NBA oyunlarını ise iptal ettiklerini duyurmuşlardı. The Verge’nin bugün erken saatlerde yaptığı habere göre işten çıkartmaların arkasında daha büyük bir mesele olabilir.
Eski bir Niantic çalışanı, işverenin belirtilen ücretlerin altında ödeme yaptığı ve “sistematik cinsel ayrıcalık”ta bulunduğunu beyan ederek Niantic’i dava etti. Dava eski bir Niantic çalışanı tarafından, oyun şirketine karşı açıldı. Dava dosyasında “kadın çalışanların ve beyaz olmayan kadınların işlerinin değersizleştirildiği, kadın çalışanlara ve beyaz olmayan kadınlara eşit ücret verilmediği” öne sürüldü.
Niantic’i bir “Boy’s Club” yaratmakla suçlayan davaya -bir grup insan veya kuruluşun ortak zararlara maruz kaldığı bir durumda, bu gruptaki bir kişi veya kuruluşun temsilcisi tarafından açılan bir hukuk davası olan ve davalıların çeşitli eylemleri sonucunda oluşan ortak zararlara karşı mücadele etmeyi amaçlayan bir dava modeli olan- “toplu dava” statüsü talep edildi. Çünkü davacı çalışanın, geçtiğimiz hafta gerçekleşen ve yaklaşık 230 çalışanı etkileyen işten çıkarmaların bir parçası olarak şirketten ayrıldığı iddia ediliyor.
Kaliforniya merkezli işverenler arasında 15 veya daha fazla çalışana sahip olan şirketler, ücret şeffaflığı yasası gereği iş listelerinde ücret aralığını paylaşmak zorunda. Çalışan bahar aylarında, Niantic’in iş unvanı ve seviyesi için yayınladığı ücret aralığını fark etmiş ve kendisine bu aralığın en düşük sınırından 10.000 dolar daha az ödeme yapıldığını görmüş.
İsmi şikâyet dilekçesinde açıklanmayan, sadece Asyalı bir kadın olduğu belirtilen çalışan; dilekçeye göre, Şubat 2020’de Niantic’te 70.000 dolarlık bir maaşla işe başladı. Aynı yıl terfi etti ve yaklaşık 84.000 dolarlık bir maaşa yükseldi. 2021 civarında ise daha yüksek bir iş unvanı ve daha fazla sorumluluk sahibi olmasına rağmen, erkek bir meslektaşına kendisinden daha yüksek maaş ödendiğini öğrendi.
Şikâyet dilekçesindeki iddiaya göre, 2022 yılında erkek meslektaşına yıllık 127.000 dolar ödenirken, kadın meslektaşına daha yüksek bir pozisyonda olmasına rağmen yılda 105.000 dolar ödeniyordu. 2023 baharında veya civarında, yine erkek meslektaşının gerisinde kalarak maaşı yıllık 115.000 dolara yükseltilmiştir. Bu durumda, kadınlerın erkek meslektaşına göre daha düşük ücret alması ve terfi sürecinde eşitliğe uyulmaması açık bir şekilde cinsiyet temelli ayrımcılık örneği olarak karşımıza çıkıyor.
Bu gelişmeler akabinde çalışan, endişelerini diğer kadın çalışanlarla paylaştığında, şirketin “Wolfpack” adlı kadın kaynakları grubunda cinsiyetçilik ve eşit ücret konularının gündeme geldiğini söyledi.
Endişelerini Niantic’in Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık Direktörü ve İnsan Kaynakları Müdürü ile paylaşan çalışan, bu kişilerin “kendilerinin ve Niantic’teki erkek üst yönetiminin, çalışanın işyerinde cinsiyetçilik veya cinsel ayrımcılıkla ilgili şikayetlerine veya endişelerine karşı düşmanca davrandığını açıkça ifade ettiklerini” iddia etti. Aynı zamanda “yöneticilerle yaptığı toplantıda, çalışanın iş arkadaşlarıyla işyeri sorunlarını tartıştığı için iş değerlendirmelerinin etkilendiğini ve endişelerini dile getirdiği için maaşının ücret aralığının altında olduğunu söylediklerini” ileri sürülmektedir.
Şikâyete göre, çalışan bu toplantı sonrası Wolfpack grubundaki üyeliğini “hemen iptal ettiğini” çünkü Wolfpack ile ilişkisinin Wolfpack çalışanlarını veya kendisini dezavantajlı duruma düşüreceğinden korktuğunu ifade ediyor.
Şirketle ilgili bir diğer iddia ise çalışanlarla yapılan bir anket sonucu “cinsiyet ayrımcılığı” vurgusu sonrası yönetimin kendisinin onayı olmadan çalışanlarla bir daha anket yapılmamasını iletmesi.
Wolfpack çalışanları tarafından yapılan bir ankete göre, birçok kadın çalışanın Niantic’i dezavantajlı hale getiren cinsiyetçi bir çalışma kültürü olarak gördüğü ve katılımcıların çoğunluğunun eşit ücret konusunda endişelerini dile getirdiği belirtiliyor. Ankette elde edilen bu bulgular üst yönetimle paylaşıldığında, Niantic’in Pazarlama Direktörü Mike Quigley‘nin, Wolfpack üyelerine sunumunda “Boys Club”a yapılan atıfları ve işyerinde cinsiyetçilikle ilgili benzer yorumları çıkarmasını istediği ifade ediliyor. Ayrıca, üst yönetimin onayı olmadan çalışanlarla anket yapmanın mümkün olmadığı da gruba iletiliyor.
Pokemon Go geliştiricisi Niantic, bu iddialara dair henüz bir açıklamada bulunmadı.
Bu dava son yıllarda daha önce de gördüğümüz emsal davaları akla getirdi. 2021 yılında Kaliforniya eyaleti, Activision Blizzard‘a “sürekli cinsel tacizi teşvik etmek” suçlamasıyla dava açmış, Riot Games ise aynı yıl cinsiyet ayrımcılığı davasını çözmek için 100 milyon dolar ödeme yapacağını duyurmuştu.