2023, oyun sektöründe işten çıkarmaların gölgesinde geçen bir yıl olarak öne çıkıyor. Son olarak, Sony Interactive Entertainment ve PlayStation Studios da bu trende katıldı. Oyun endüstrisi, dalgalı bir yapıya sahip olmasına rağmen, bu yıl işten çıkarmaların olağanüstü derecede fazla olduğu bir yıl olarak kayda geçiyor.
Hem Sony Interactive Entertainment hem de PlayStation Studios, işten çıkarma haberleriyle sarsıldı. PlayStation Studios’a katılmadan önce Ubisoft’ta Assassin’s Creed Valhalla gibi oyunlarda çalışan Daniel Dellemare da bu işten çıkarmalardan etkilenenler arasında yer alıyor. Dellemare, LinkedIn’deki paylaşımında şirkette bir “işten çıkarma dalgası” yaşandığını ifade ediyor.
Bir başka Sony çalışanı olan teknik işe alım görevlisi Matt Barney de benzer bir durumdan etkilenen isimlerden biri. Barney, LinkedIn’deki paylaşımında “bu işten çıkarma dalgasının geleceğini bildiğini” belirtiyor.
Şu an için bu işten çıkarmaların kaç kişiyi etkilediği net olarak bilinmiyor. Ancak son aylarda birçok geliştirici firmanın işten çıkarmalarına şahit olundu. Örneğin, İngiliz yayıncı Team17, 830 çalışanın işini kaybedeceğini açıkladı ve Epic Games ile Tomb Raider geliştiricisi Crystal Dynamics de benzer durumlar yaşadı.
Peki, işten çıkarmaların ardında yatan sebep nedir? Sektör danışmanı Emilie Avera, GamesIndustry.biz’den James Batchelor’a verdiği bir röportajda bu konuya açıklık getiriyor. Avera, oyun sektöründeki bu gelişmeleri eğlence sektörünün diğer alanlarıyla karşılaştırarak değerlendiriyor. Faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte, yatırımcılar artık yatırımlarından daha fazla kâr elde etmek istiyor ve bu da şirketlerin bütçelerini kısmalarına yol açıyor. İşten çıkarmalar, bu dengeyi sağlamanın hızlı ve etkili bir yolu olarak görülüyor.
Avera şunları belirtti:
Paranın azalmasının ardından şirketler, kaynak tahsisini yeniden gözden geçirmek zorunda kaldı ve işten çıkarmalar, harcamaları azaltmanın acil bir yolu olarak ortaya çıktı” diyor. “Hızlı getiri vaadiyle cezbedilen birçok kişi, genellikle kötü bütçe yönetimi ile birlikte aceleci satın almalar peşinde koştu. Kısmen bir şeyleri kaçırma korkusundan kaynaklanan bu çılgınca yaklaşımın, desteklemeyi amaçladıkları sektörü zedelemek gibi istenmeyen bir etkisi oldu.
Bu durumun ne kadar acımasız olduğu açık, ancak etkilenenlerin yeni iş fırsatlarına kavuşmalarını umuyoruz. Oyun sektörü, istikrarlı olmayan doğasıyla her zaman dikkat çekmiştir ve bu tür zorluklarla başa çıkmak için esneklik ve dayanıklılık gerektirir.