Türk tüketicisinin reklam izleme alışkanlıkları hakkında bilgi edinmek amacıyla yapılan bir araştırmaya göre, “tüketicinin en çok oyun oynarken reklam izlediği sonucu” ortaya çıktı. Digital Turbine ve GlobalWebIndex tarafından gerçekleştirilen araştırmaya 110 kişi katıldı. Araştırmanın sonucuna göre oyundaki reklamlar kullanıcının ilgisini daha çok çekiyor.
Reklam Dikkat Araştırması Sonuçları 2022!
Digital Turbine ve GlobalWebIndex, ülkemizdeki mobil kullanıcıların reklam alışkanlıklarını ölçmek için “Reklam Dikkat Araştırması” gerçekleştirdi. 110 kişinin katıldığı araştırmada, katılımcıların yüzde 75’i televizyon seyrederken, yüzde 68’i uyumadan evvel, yüzde 65’i de gün içinde verdiği molalarda mobil uygulamaları kullandığını açıklamıştır.
Söz konusu araştırma sonucuna göre mobil kullanıcıların yüzde 54’lük kısmı günde 30- 60 dakika kadar mobil oyun oynuyor. Yüzde 83’lük kısım ise son 3 ay içerisinde minimum bir kez mobil oyuna giriş yapmıştır. Araştırmanın önemli sonuçlarından biri de katılımcıların yüzde 55’lik kısmı, oyun içinde reklamla karşılaşmayı tercih ediyor.
Katılımcıların yüzde 29’u oyunda karşılaştığı reklama tıkladığını belirtirken yüzde 30’u da oyunda karşılaştığı reklamda bahsedilen şey hakkında sonradan araştırma yaptığını dile getiriyor. Buradan anlaşıldığı üzere oyun içi reklamlar kullanıcıların oldukça ilgisini çekmektedir.
Araştırma sonucuna göre kullanıcının en çok etkileşime geçtiği reklamlar; yüzde 53 oranla video reklamları, yüzde 50 oranla görüntülü reklamlar/ bannerlar, yüzde 33 oranla ise native reklamlar şeklinde gerçekleşmiştir.
Maksimum Reklam Süresi 10- 15 Saniye Olmalı!
Araştırma kapsamında reklamların ilgi çekiciliği ve akılda kalıcılığı konusunda katılımcılara birtakım sorular yöneltilmiştir. Bilindiği üzere bir reklamın başarılı olabilmesi için hatırda kalması ve ilgi çekici olması gerekir. Bu bağlamda alınan cevaplara göre katılımcıların yüzde 84’ü reklamda duygusal hikayeye yer verildiğinde daha çok hatırlanıldığını bildirmiştir. Yüzde 89’u ise kendilerine hitap eden reklamların daha çok akılda kaldığını söylemiştir.
Yapılan “Reklam Dikkat Araştırması” sonuçlarına göre insanlar pozitif duygu durumlarında iken reklamla daha çok etkileşime geçiyor. Buna göre katılımcıların yüzde 51’i reklamla etkileşime geçerken mutlu olduğunu bildirmiştir. Buna ek olarak katılımcıların yüzde 42’lik kısmı neşeli hissederken, yüzde 41’lik dilim ise rahat hissettiğini söylemiştir.
Pazarlama stratejilerinin ve rekabetin oldukça yüksek olduğu bir sektörde, yapılan reklamın amacına ulaşması için kullanıcı hareketleri ve deneyimi büyük önem arz etmektedir. O sebeple markaların bu tarz reklam araştırmaları sonuçlarını dikkate alması faydalı olabilir. Söz konusu araştırmaya göre hedef kitlenin pozitif anını yakalayabilmek, reklam veren açısından oldukça karlı olabilir.
Yapılan Reklam Dikkat Araştırma’sına göre kullanıcılar uzun ve sıkıcı reklamlardan hoşlanmıyor. Katılımcıların yüzde 40’ı bir reklam süresinin maksimum 10- 15 saniye arasında olması gerektiğini söylüyor.