Global oyun sektörünün barındırdığı yüksek potansiyel ile ilgili olarak hemen herkes hem fikir. Bununla birlikte son dönemde söz konusu “yüksek potansiyelin” kim için olduğu sorgulanıyor. Klasik oyun sektörünün barındırdığı yüksek potansiyel yalnızca oyun geliştiriciler ve şirketler için iken, Web3 oyunları farklı bir alternatifle sektöre girdi. Play to earn (P2E) ya da namı diğer oyna kazan oyunlar, oyun geliştiriciler için olduğu kadar oyuncular için de büyük potansiyele sahip.
Oyun Geliştiriciler Kadar Gamerlar da Sektörden Pay Almalı
Newzoo tarafından oluşturulan global oyun raporuna göre küresel oyun pazarı geliri 2022’de 196.8 milyar dolar oldu. Bu rakamın 2025’te 225.7 milyar dolara ulaşacağı ön görülüyor. Yıllık büyüme oranının ortalama yüzde 4,7 seviyesinde olacağı hesaplanıyor. Söz konusu küresel oyun pazarından her geçen yıl klasik oyunlara nazaran blok zincir tabanlı oyunların daha fazla pay almaya başlayacağı tahmin ediliyor.
Geleneksel oyunlar, kullanıcıların paralarıyla varlık satın almalarına olanak tanıyor. Bu varlıklar oyun sırasında faydalı olabilir, ancak oyun pazarının dışında hiçbir değer barındırmıyor. Basitçe, oyunda eğlenmek için gamerlar para harcıyor. Ancak blockchain tabanlı kripto oyunlar da durum farklı. Kullanıcılar oyunun bir parçası haline gelerek, oyunun oluşturduğu ekosistemden maddi olarak da fayda sağlayabiliyorlar.
Geleneksel bir oyunda bir varlık satın alırken, söz konusu varlıkların mülkiyetinin gerçekten alıcıya devredilmediğine dikkat çeken Newzoo raporu, oyun bittiğinde veya oyun bozulduğunda varlıklarınız değersiz hale geldiğinin altını çizdi. Aynı zamanda söz konusu oyunlarda kişisel verilerin de klasik oyun geliştiricilerin sunucularında depolandığı vurgulandı.
Web3 tabanlı oyunlarda ise durumun çok farklı olduğu belirtildi. NFT teknolojisinin, oyuncuların varlıklara gerçekten sahip olmasını sağladığına dikkat çekildi. “Bir oyunda bir kozmetik eşya veya kaynak satın aldıktan sonra, satabilmeli, takas edebilmeli, başka bir yerde kullanabilmeli ve hatta dilerseniz yok edebilmelisiniz” denilen raporda Web3 oyunlarının sağladığı özgürlük alanına da atıf yapıldı.
Web3 oyun ekosisteminin başarısının anahtarı, minimum merkezi otorite katılımı ile özerk operasyonlar olarak nitelendirildi. Bu oyunların oynanışındaki değişikliklerin oy çokluğu ile belirlendiği vurgulandı. Sonuç olarak, DAO’lar olarak bilinen merkezi olmayan yönetişim organizasyonlarının oyun sektöründe anlayışı değiştirdiğine ve oyuncuların da sektörden pay alması gerektiği fikrine yol açtı.
Web3 Oyunlarına Yapılan Yatırım Artıyor
Newzoo raporuna göre 2021’de Web3 Gaming’e 4 milyar dolar yatırım yapıldı. Genel olarak oyun pazarının düşüş eğilimine rağmen, Web3 oyunları sektörden pozitif ayrıştı. 2022’nin yalnızca ilk 3 çeyreğinde Web3 Gaming’e yapılan yatırım tutarı 6.9 milyar dolar seviyesine çıktı.
Raporda; oyuncuları çekmenin ve elde tutmanın en kritik bileşeninin oyunun kalitesi olduğu belirtilerek; Web3 oyunlarının hali hazırda bu konuda geleneksel oyunlarla baş edecek seviyede olmadığı vurgulandı. Web3 Gaming’e devam eden yatırımlarla, oyun kalitesinin de yakın gelecekte Web2 oyunlarına rakip olacağı düşünüldüğü ifade edildi.