Merhaba Yiğit Bey, umarız iyisinizdir. Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürlerimizi sunarız. Röportajımıza sizi tanıyarak başlamak isteriz.
Yiğit Durmuş Kimdir?
Oyunlara olan tutkusunu mesleğe dönüştüren ve Dijital Oyun Tasarım Bölümünde eğitim almış olan Yiğit Durmuş, oyun geliştirme sürecinin her aşamasında aktif rol alarak, yaratıcılığın ve farklı türlerde oyun geliştirmenin önemine dikkat çekiyor. LUGAL Games’in deneyimli oyun geliştiricisi ve takım lideri olan Yiğit Durmuş, ayrıca farklı kurumlarda da çocuklara ve yetişkinlere yönelik oyun geliştirme eğitimleri veriyor.
1- Idle Tycoon oyun geliştirme sürecindeki en büyük zorluklar nelerdir? Bu tür oyunların başarısı için hangi faktörlere dikkat etmek gerekiyor?
Idle Tycoon oyunların diğer oyunlara nazaran daha kritik bir döngü ve dengesi vardır. Basitliğin içinde yaratılacak olan derinlik ve bunun sürekli bir şekilde oyuncunun heyecanını ve motivasyonunu koruyarak tekrarlamak gerekir. Başarılı bir Idle Tycoon oyunun en temel şartı budur. Geliştirme aşamasında zor olan kısım ise, sürekli olarak pozitif artan bir gelişim sürecinin olabildiğince tekrardan uzak olması veya tekrarın oyuncuya negatif etki etmemesi şeklinde dizayn edilmesidir. Mimari açıdan bu türe ait oyunlar genellikle yoğun matematiksel hesaplamalar içermektedir. Bu matematiksel hesaplamaların sonucunda da pek tabi farklı olasılıklar ve farklı elementler sonuca dahil edilmelidir.
Oyunu test edilebilir şekilde inşa etmek üretim sürecinde kesinlikle hız kazandıracak olan en önemli aşamadır. Bir oyunun test edilebilir olması demek hem oyunun hatalarının daha hızlı ve kolay çözülebilmesi hem de çıkış sonrası oyuncuların bazı dengelerin bozuk olmasına karşın yapacağı şikayetlerin minimuma indirilmesidir. Pazarda başarı göstermiş oyunların mekanik ve denge dışında öne çıkan bir diğer unsuru da temalarıdır. Genellikle tema olarak simülasyon oyunlarından esinlenebilirsiniz. Car Shop Tycoon, Gun Industry Tycoon, Real Estate Tycoon gibi oyunlar, insanların genellikle ilgisini çeken sektöre yönelik tasarlanmışlardır ve bu durum genellikle bu oyunların geliştiricilerine ya da geliştirici stüdyolara pazarlama konusunda kolaylık sağlar. Bu sayede daha geniş kitleye ulaşmak en azından organik olarak bile bu temalar ile mümkün olabilir.
2- Bu türdeki oyunların ekonomik dengesi ve ilerleme sistemi nasıl kuruluyor? Oyuncuların sürekli olarak motive olması ve oyunda kalması için hangi mekanizmalar kullanılıyor?
Oyun ekonomisi sürekli olarak artışlar nedeniyle tıkanmaya çok müsaittir. Mevcut ekonomi, içerik çeşitliliği sebebiyle çok farklı sorunlar çıkartabilir ve dengesizlik yaratabilir. Her eklenti oyunun ekonomisine doğrudan etki etmektedir. Savaş tarzı bir Idle türde karakterinize giydireceğiniz eşyanın güç dengesizliği veya bonus çarpanı sonucu ekonomi katlanarak ciddi zarar alabilir veya neredeyse her Idle Tycoon’da görebileceğimiz kart sistemi ile açılan karakterlerin fazla dengesiz olması, oyuncunun ekonomiyi suistimal edecek şekilde yol almasına sebebiyet verebilir. Ayrıca ne kadar fazla içerik eklerseniz de dengelemesi de bir o kadar zor olacaktır. Şu da olsun, bu da olsun, bunlar da yükseltilsin derken işin içinden çıkamayabilirsiniz. Kimi zaman oyuncuya fazla imkan tanımak, reklam ve satın alımlara olumsuz etki eder fakat bunu yapmadığınız zaman da oyun çok zorlaşıp, sıkıcı bir hale gelebilir.
Bu türde oyun geliştirirken dengesizlikle ilgili yaşadığım en büyük problemlerden biri, Idle oyuncuların da sürekli olarak karşılaştığı Prestij sisteminde olmuştu. Oyuncuların hangi limitte ve hangi konumda prestij yapmaları gerektiği veya yapabileceklerini limitlemek, yönlendirmek gerçekten de çok zordu. Prestij yapmak kimi zaman çok kötüyken, kimi zaman çok iyi olabiliyordu. Sadece basit gördüğümüz bu Prestij sisteminin bile ona yakın çeşidi bulunmaktadır. Sizin oyununuza en uygun olanı bulmak, çok önemli bir tercihtir.
Ayrıca Idle Tycoon oyunlarda oyuncuların ilk görmek istediği şey gelişimdir. Oyun alanın büyümesi, karakterin daha iyi eşyalar ile donaltılması, araçların veya çevre elementlerinin gelişmesi/değişmesi gibi örnekler verilebilir. Sınırsız bir içerik üretimi de söz konusu olamayacağı için Core Loop’un efektif bir şekilde tasarlanması önemlidir. Son zamanlarda bazı oyunların muhteşem bir kombinasyona imza attıklarını takip ediyorum. Core Loop içine başka bir oyun türünü de katıp, olağan tekrarı daha eğlenceli hale getiriyorlar. Örnek olarak normal bir tycoon oyununda ilerleme koşulu olarak Match 3 ilavesi yapıp, aynı döngüyü daha belirsiz, daha eğlenceli hale getiriyorlar.
3- Mobil oyunlarda en etkili monetizasyon teknikleri nelerdir? Hangi model (free-to-play, premium, vb.) hangi tür oyunlar için daha uygun?
Mobil oyunlarda neredeyse her dönem farklı farklı monetizasyon teknikleri görüyoruz. Genel olarak en kazançlı olanlar F2P olup, reklam ve IAP’lardan kazananlar oluyor. Tabii bu koşul yüksek oyuncu sayıları içeren oyunlarda geçerliliğini daha net şekilde gösteriyor. Hatta son zamanlardaki tekniklerle çok başarılı bir şekilde harmanlanıyorlar. Örnek olarak reklam geçmek için bir bilet sistemi yapılmış ve bu biletler gerçek para karşılığında satılıyor. Eskiden daha klasik olan bir yöntem olarak direkt No Ads, yani reklamsız oyun deneyimi daha sık kullanılırdı fakat ortak yol olarak bu da başarılı bir strateji oluşturdu.
4- Oyun içi satın almaların oyun ekonomisine etkisi nedir? Oyuncuları oyuna para harcamaya teşvik etmek için hangi stratejiler izlenmeli?
Oyun ekonomisine direkt olarak etkiyi burada tanımlayamayız. Oyun türüne ve satılan ürünlere göre bu durum değişkenlik gösterebilir. Oyun içi satın alımların optimizasyonu ve zamanlaması yüksek oranlarda satın alım oranlarını arttırabilir. Özel günlerde çıkarılan teklifler ve benim en sevdiğim yöntem olan oyuncunun ihtiyacı olduğu zaman karşısına çıkarılan teklifler gibi yöntemler kullanılabilir. Tekliflerin veya paketlerin onlara özel olduğunu, bu tekliflerin belirli süre sonra son bulacağını, bunu kaçırmaması gerektiğini oyuncuya hissettirmek vazgeçilmezdir. Oyun içinde oynayarak satın alamayacağı öğeleri satmak, ücretsiz oyuncular için negatif bir etki oluşturur. Bunun yerine her iki tarafın da ulaşabileceği fakat ödeme yaparak daha kolay ulaşım sağlanabilecek şekilde dizayn etmek iki taraf için de olumlu etki yaratacaktır. Hem makul fiyatlandırma sayesinde ücretli taraf satın alıma daha yatkın olacak hem de ücretsiz taraf elde edebileceği için şikayette bulunmayacaktır. Yüksek ücretli ürünler yerine “yüksek ücretli” ürünleri uygun fiyattan satmak, belki de bir pazarlama ifadesi olarak daha doğru bir yaklaşım olabilir.
5- Oyuncu davranış analizinin mobil oyun geliştirme sürecindeki önemi nedir? Oyuncuların oyun içindeki hareketlerini takip etmek neden önemlidir?
Oyuncuların izledikleri yollar sizin keşfedebildiklerinizden farklı olabiliyor. Sizin “Bunu nasıl göremez? Ya da bu akışı nasıl kavrayamaz?” dediğiniz çoğu şeyin tersi oluyor ve oyuncuyu negatif etkiliyor. Oyuncuların yönelimlerini ve davranışlarını analitik verilerle takip edip buna karşı yayınlanan yeni güncellemelerle birlikte yapılmış olan iyileştirmeler önem arz eder. Idle Tycoon oyunlarda özellikle oyuncuların hangi birim, bölüm ya da seviyede dar boğaza girdiği, hangi yapıyı en çok yükselttiği, hangi bölümde en fazla kaldığı gibi verileri takip etmek önemlidir. Ne kadar çok veri toplarsanız, o kadar iyileştirme yapabilirsiniz. Aksi takdirde oyununuzu sürekli kısıtlı imkanlarla test etmeniz gerekir. Bu da elbette günün sonunda başarılı bir oyun çıkarmanıza engel olur.
6- Yapay zeka, mobil oyun geliştirme sürecinin hangi aşamalarında kullanılıyor? Oyun içi karakterlerin davranışlarından, oyun dünyasının oluşturulmasına kadar hangi alanlarda yapay zeka devreye giriyor?
Yapay zeka özellikle oyunun sanat tasarımı ve analiz kısmında önemli rol alıyor. Bazı zamanlar direktörler veya ekip liderleri, sanatçılara istediği şekilde kendini ifade edemiyor. Bunun sonucunda ortaya çıkan işler sürekli olarak revizelerle birlikte çıkmaza girebiliyor. Yapay zeka sayesinde sanatçı olmayan kişiler talep ettikleri ya da görmek istedikleri dünya hakkında bir yaratımda bulunabiliyor ve bunu sanatçılara aktararak, zamandan tasarruf elde edebiliyorlar. Yapay zeka aynı şekilde verileri ve tabloları başarılı bir şekilde analiz edip, çeşitli çözümler üretebiliyor. Bu çözümler sonucunda yapılacak olan iyileştirmelerde verim sağlanabiliyor.
Aynı şekilde ben de yapay zekayı çeşitli formüller yaratırken kullanıyorum. Gun Industry Tycoon adlı oyunumuza yeni özellik olarak rütbe sistemini eklerken yapay zeka ile rütbe kazanım ölçeğini daha verimli hale getirdiğimi söyleyebilirim.
7- Mobil oyun geliştirme sürecinde en kritik aşama hangisidir ve neden? Proje yönetimi açısından hangi faktörlere özellikle dikkat etmek gerekiyor?
Mobil oyun geliştirmek sadece kodlamaktan veya model yapmaktan ibaret değildir. Çoğu insanın unuttuğu şey bunun bir program değil, oyun olduğu. İşin en kolayı modellemesini, çizimini ve kodunu yazmaktır. Asıl yetenek oyunu tasarlamakta, sanat tarzını belirlemekte ve güzel bir ahenk yakalamaktır. İlk önce yapılacak olan oyunun ne kadar yapılmaya değer olduğu tartışılmalıdır. Yapılacak olan işe ya da içeriğe dahil olan pazarın ya da kullanıcı beklentisinin ölü olmaması gerekir ve oyunun pazarlanabilir bir yanı olması da takdir edersiniz ki kıymetlidir. Özellikle mobil oyunlarda dilimize pelesenk olmuş kavram trendlerdir. Birçok oyun yapımcısı yapılan oyunun hiçbir zaman pazarlanmayacağı, iyi yapsak zaten tutar, tutamazsa zaten yapamamışızdır sonucuna varıyor fakat en iyi oyunu bile yapsanız kitlenize ulaştıramadıktan sonra bir anlamı yok.
İkinci şey ise oyunun dizaynı. Çoğu kişi ne kadar karmaşık, detaylı o kadar gelişmiş o kadar iyi olarak bakıyor. Mobil oyunlarda benim fikrimce asıl etken telefonu elime aldığımda ne yapacağımı bilmem ve onu yapmam. Basitlikte yatan akışı yakalamak, kafa karıştırmamak mobil oyunlarda izleyebileceğiniz en etkili yollardan biri olacaktır.
Üçüncüsü oyunu oynamak. Yaptığınız oyunu insanlara sunmadan önce defalarca kez oynayıp, tekrar tekrar testler yapmalısınız. Başlangıçta yakalyacağınız indirmeler sizin için çok önemlidir. Bu indirmeleri elde tutmak için de oyunu sorunsuz bir şekilde yayınlamak sizin altın kuralınızdır. Daha sonra defalarca yayınlanacak güncellemeler, giden oyuncuyu yüksek ihtimalle geri getirmeyecektir. O yüzden olabildiğince kusursuz bir çıkışa hazırlanın.
Bizlerin bunlar dışında en çok tartıştığımız konulardan biri de proje yönetimidir. Yalın yaklaşımla ya da SCRUM metodolojisiyle, ekibi tanıyan ve onlarla birlikte kürek çeken bir lider, yönlendirici olan bir takım arkadaşı, genellikle oyun yapımında işin %30’unu prosese, %10’unu sorunları halletmeye, %60’ını da düşünmeye ayırır.
Ekibe yardımcı olun, ekibinizi tanıyın ve potansiyellerini bilin. Rollerini ve ne yapmaları gerektiğine detaylıca karar verin ve sağlam bir plan çıkarın. Kusursuz bir proje imkansızdır. Süreci ve kusurları idare etme yeteneğiniz sizi başarıya ulaştıracaktır. Her olasalığa hazırlıklı olun. Kilometre taşlarını belirlerken mutlaka esneme payınızı bırakın. Geliştiricilere nacizane tavsiyem, AGILE eğitimlerine eğilsinler.
8- Son olarak LUGAL Games’in gelecek planlarından bahsedebilir misiniz? Sizi ulusal ve küresel ölçekte rekabette avantajlı yapan ya da diğer stüdyolardan ayıran şey nedir?
LUGAL Games olarak mobil cihazlar için tüm platformlarda oyun üretmeye devam ediyoruz. İşimize duyduğumuz tutku ve inanç, profesyoneller ve akademisyenlerle kurduğumuz güçlü işbirlikleriyle birleşerek, oyunlarımızı ulusal ve küresel kitlelere başarıyla ulaştırmamızı sağlıyor. Diğer stüdyolardan farklı olarak, her zaman özgün ve benzersiz projeler ortaya koymaya özen gösteriyoruz. Kendi tarzımız ve özgün tasarımlarımız sayesinde bu farklılığı sürdürebiliyor ve oyunculara eşsiz deneyimler sunabiliyoruz. Gelecekte, çeşitli platformlarda daha büyük projelere imza atmak için hazırlıklarımızı ve stratejik planlarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Sümer tarihinden ilham aldığımız ve yakında çıkış yapacak olan “Temple Of Enki” oyunumuz ile yeşil dünya için sürdürülebilirlik temalı idle oyunumuz “Idle Of Carbon City” gibi niş ve yenilikçi projelerle sektördeki yerimizi sağlamlaştırdık.