Overwatch Nedir?
Overwatch, Blizzard Entertainment tarafından geliştirilerek yayınlanan bir birinci şahıs nişancı oyunudur. 7 Kasım 2014 tarihinde duyurusu yapılan oyun, 24 Mayıs 2016 tarihinde çıkış yaparak oyuncular ile buluştu. Oyunun duyurusundan sonra büyük bir beklenti içine giren oyuncular ise harika grafik ve kahramanlar ile karşılaştılar.
Overwatch takım tabanlı bir çok oyunculu oyundur. Her karakter kendisine ait yeteneklere sahiptir ve takım içerisinde farklı görevleri vardır. Şu anda 32 karaktere ev sahipliği yapan Overwatch, 3 değişik sınıf rolüyle savaşmanızı sağlıyor. Bunun yanında bünyesinde barındırdığı haritalar ve oyun modlarıyla birlikte benzersiz rekabetleri de yaşamanıza fırsat vermektedir. Oyunun temel amacından da bahsedecek olursak, her haritaya özel belirlenen görev ve hedefleri takımlar tamamlamaya çalışır. Belirlenen süre içerisinde en hızlı ilerleme kaydeden takım maçı kazanarak çeşitli ödüllere sahip olmaktadır.
Overwatch, Blizzard Entertainment’ın en büyük projelerinden birisi olarak yayına sunulmuştu. Grafik olarak oyuncuları tatmin etme konusunda problem yaşayabileceğini düşünen şirket, beklenmedik veriler elde ederek bütün Dünya’da isimlerini duyurmayı başardı. Oyunun şu anda yayınlanan ilk sürümü Nintendo Switch ve Xbox One üzerinde de oynanabiliyor.
Overwatch Oyun Modları
Overwatch, 2016 yılında çıkış yaptıktan sonra beklenmeyen oyuncu kitlesine imza atarak ilerlemeye devam etti. Oyunun bünyesinde barındırdığı onlarca farklı özellik herkesin sevmesine neden olurken bunlardan bir tanesi de oyun modları olarak karşımıza çıkıyor. Oyun modları konusunda Overwatch’in biraz daha kısıtlı seçenekler sunduğunu söyleyebiliriz. Hızlı Maç ve Dereceli alanlarında sunum yapan oyun, ne kadar kısıtlı olduğunu söylesek de bütün oyun zevkini bir arada yaşayabileceğiniz seçenekleri sunmakta. Özellikle Dereceli Oyun modu içerisinde rakiplerinizle beklenmedik heyecanlar yaşayarak heyecanı üst seviyeye taşıyabilirsiniz. Başlığımızda inceleyeceğimiz iki farklı oyun modunun yanında bir de Overwatch Ligi’nde yani e-spor alanında oynanan farklı oyun modları bulunuyor. Bu oyun modları tamamen esnek biçimde tasarlanırken, oyuncuları zorlayacak şekilde üretiliyor.
Rekabetçi Modları
Overwatch’te çoğunluğun tercih ettiği oyun modu Rekabetçi modlarıdır. Rekabetçi modunda “Rollü” ve “Rolsüz” olarak iki farklı oyun seçeneğini seçerek oyuna giriş yapıyoruz. Rollü Rekabetçi modunda 3 değişik karakter sınıfından birini seçmek zorundasınızdır ve belirli kurallar çerçevesinde rakipler ile savaşırsınız. Fakat Rolsüz Rekabetçi modunda roller olmayarak biraz daha rahat bir oyun yaşanmaktadır.
Arcade ve Quick Play Modları
Zamanınızın kısıtlı olduğunu ve rekabetçi mod yerine eğlenme tarzına geçmek istiyorsanız Arcade ve Quick Play alanını tercih edebilirsiniz. Bu alanda öncelikle Arcade alanını inceleyerek olursak adından da anlayacağınız üzere Bayrak Kapmaca, Ölüm Maçı ve Takımlı Ölüm Maçı tarzında modlar bulunmaktadır. Bu modların tamamı eğlence üzerinedir ve rekabet derecesi beklenenden daha azdır. Quick Play modu ise tamamen hızlı maç dönerek ısınma amaçlı tercih edilebilmektedir. İki farklı oyun seçeneğe ayrılan bu oyun modu, rekabetçi oyunda olduğu gibi “Rollü” ve “Rolsüz” olarak ayrılmaktadır.
Overwatch Kahramanlar
Oyunun nasıl bir oyun olduğundan ve modlarından bahsettikten sonra en önemli noktası olan karakterlerine geldik. Overwatch’ta 3 farklı sınıf olmak üzere 32 adet karakter bulunmaktadır. Bu sınıflar: Destek, Hasar ve Tank olarak üçe ayrılır ve her karakter kendisine özel yeteneklere sahiptir. Her güncellemede değişik seçenekler getiren oyun, karakterler alanında da yenilikler getirmeyi eksik etmiyor.
Destek Karakterleri:
- Ana
- Baptiste
- Brigitte
- Lucio
- Mercy
- Moira
- Zenyatta
Hasar Karakterleri:
- Ashe
- Bastion
- Doomfist
- Echo
- Genji
- Hanzo
- Junkrat
- McCree
- Mei
- Pharah
- Reaper
- Soldier 76
- Sombra
- Symmetra
- Torbjörn
- Tracer
- Widowmaker
Tank Karakterleri:
- D.va
- Orisa
- Reinhardt
- Roadhog
- Sigma
- Winston
- Wrecking Ball
- Zarva
Overwatch Hangi Platformlarda Oynanabiliyor?
Blizzard Entertainment tarafından geliştirilen ve büyük bir oyun kitlesine sahip olan Overwatch, şu anda 7 farklı platformda oynanmaktadır. Bu platformlar: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X, Xbox Series S, Nintendo Switch ve Microsoft Windows olarak ayrılıyor. Oyunun ilk sürümü 2016 tarihinde sadece Windows, Xbox One ve PlayStation 4 tarafına çıkmıştı. Oyunun beklenmeyen bir yükseliş yakalamasıyla birlikte diğer platformlara da yakın zamanda optimize edildi.
Overwatch Ücretsiz midir?
Overwatch, Dünya’nın en çok sevilen birinci şahıs nişancı oyunlarından bir tanesidir. Oyun yayınlanmasıyla birlikte herkesin beğenisini toplayarak oynanmaya başlamıştır. Oyuncu kitlesinin büyük bir beklentiyle beklediği bu oyun, öncelikle ücretsiz olacağı düşünülse de ücretli olarak yayına alındı. Ortalama 40 euro’luk bir fiyatla sunulan oyun, Origins Edition sürümü olarak da 60 euro ile satılıyor. Oyunun yeni çıkış yapan ve büyük değişikliklere imza atılan ikinci sürümü Overwatch 2 ise tamamen ücretsiz olarak yayınlandı.
Overwatch Sistem Gereksinimleri
Overwatch Minimum Sistem Gereksinimleri
- İşletim Sistemi: Windows Vista/7/ 8/10 (64-bit)
- İşlemci: Intel Core i3 veya AMD Phenom X3 8650
- Bellek: 4 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 460 / ATI Radeon HD 4850
- VRAM: 1 GB VRAM
- DirectX: Sürüm 10
- Depolama: 30 GB sabit disk alanı
Overwatch Önerilen Sistem Gereksinimleri
- İşletim Sistemi: Windows 10 (64-bit)
- İşlemci: Intel Core i5 veya AMD Phenom II X3
- Bellek: 8 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 660 / ATI Radeon HD 7950
- VRAM: 2 GB VRAM
- DirectX: Sürüm 11
- Depolama: 30 GB sabit disk alanı