OpenAI, süper zeki yapay zekânın taşıdığı riskleri yönetmek amacıyla özel bir ekip kuruyor. Süper zekâ, en yetenekli ve zeki insandan bile daha akıllı olan ve önceki nesil bazı modellerden farklı olarak birden fazla uzmanlık alanında başarılı olan varsayımsal bir yapay zekâ modelidir. OpenAI, böyle bir modelin önümüzdeki on yılın sonuna kadar ortaya çıkabileceğine inanıyor.
Süper zekâ, insanlığın şimdiye kadar icat ettiği en etkili teknoloji olacak ve dünyanın en önemli sorunlarının çoğunu çözmemize yardımcı olabilir. Ancak süper zekânın muazzam gücü aynı zamanda çok tehlikeli olabilir ve insanlığın güçsüzleşmesine ve hatta yok olmasına yol açabilir.
OpenAI
Yeni ekip, OpenAI Başkanı Ilya Sutskever ve araştırma laboratuvarının koordinatörü Jan Leike tarafından yönetilecek. Ayrıca, OpenAI, şu anda güvenli olan hesaplama gücünün yüzde 20’sini bu girişime ayırarak otomatik bir hizalama araştırmacısı geliştirmeyi planlamakta. Böyle bir sistem, teorik olarak OpenAI’ye süper zekânın kullanımının güvenli ve insanî değerlerle uyumlu olmasına yardımcı olabilir.
Göz Atın: Yapay Zeka Nedir?
OpenAI, “Bu son derece iddialı bir hedef olsa da kararlı bir çaba ile bu sorunu çözebileceğimizi düşünüyoruz. İlerleme için sürekli daha fazla bir çaba sarf ediyoruz ve umut vadeden birçok fikir üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, laboratuvarın gelecekte bir yol haritası paylaşacağı da belirtildi.
Güncel yapay zekâ haberleri için buraya tıklayabilirsiniz.
Bu duyuru, dünyanın dört bir yanındaki hükûmetlerin yeni gelişen yapay zekâ endüstrisini nasıl düzenleyeceklerini düşündükleri bir dönemde yapıldı. OpenAI CEO’su Sam Altman, geçtiğimiz aylarda en az 100 federal milletvekiliyle bir araya gelmişti. Altman, halka açık bir şekilde yapay zekâ düzenlemesinin “gereklilik” olduğunu ve OpenAI’nin politikacılara “iş birliği yapmaya istekli” olduklarını ifade etmişti. Fakat bu açıklamalar yalnızca gelecekte olması muhtemelen sorunlara odaklanmamıza neden oluyor. Böylece bugünkü sorunların sorumluğundan kaçmış da oluyoruz.Yapay zekâ ve işgücü arasındaki etkileşim, yanlış bilgilendirme ve telif hakkı gibi bugün ele alınması gereken çok daha acil sorunlar var.
İlginizi Çekebilir: AB, Yapay Zekanın Ürettiği İçeriği Açıkça Belirlemeyi Amaçlayan Kurallarını Duyurdu
OpenAI’nin süper zeki yapay zekâyı denetlemek için bir ekip kurma girişimi olumlu bir adım. Ancak düzenleme çabalarının sadece bir kuruluşun inisiyatifine değil, geniş katılıma dayanan, şeffaf ve etik bir sürecin parçası olması gerekiyor.