OpenAI, teknolojisinin askeri ve savaş amaçlarıyla kullanılmasını yasaklamayan yeni bir politika duyurdu. Sadece birkaç gün önce, şirketin kullanım politikaları sayfasında teknolojisinin “askeri ve savaş” amacıyla kullanılmasını açıkça yasakladığını belirten bir ifade yer alıyordu. Ancak bu ifade, The Intercept’in fark ettiği üzere, 10 Ocak’ta yapılan bir güncelleme ile sayfadan silindi.
OpenAI, değişiklik günlüğünde yapılan açıklamada, sayfayı “daha net olmak ve hizmete özel daha fazla rehberlik sağlamak için” güncellediğini belirtti. Yeni politika, büyük dil modellerinin (LLM’ler) kullanımını hâlâ zarar verebilecek herhangi bir şey için yasaklarken, insanları hizmetlerini “silah geliştirmek veya kullanmak” için kullanmamaları konusunda uyarıyor. Ancak, şirketin önceki politikasında açıkça belirtilen “askeri ve savaş” ifadesi artık bulunmuyor.
Bu değişikliğin, dünya genelinde askeri kurumların yapay zeka kullanımına olan ilgisinin artmasıyla ortaya çıktığı düşünülüyor. AI Now genel müdürü Sarah Myers West, özellikle Gazze’deki sivillerin hedef alınmasında yapay zeka sistemlerinin kullanımının göz önüne alındığını belirterek, “askeri ve savaş” ifadesinin çıkarılmasının dikkat çekici bir an olduğunu vurguladı.
OpenAI’nin önceki politikasında “askeri ve savaş” ifadesinin açıkça belirtilmiş olması, şirketin devlet kurumlarıyla, özellikle Savunma Bakanlığı gibi, çalışmayacağını gösteriyordu. Şirketin şu an için doğrudan zarar verme potansiyeline sahip bir ürünü bulunmasa da, teknolojisinin kod yazma ve insanları hedef alma gibi görevlerde kullanılabileceği belirtiliyor.
OpenAI sözcüsü Niko Felix, politika metnindeki değişikliğin ardında yatan amaç hakkında, şirketin “hatırlanması ve uygulanması kolay bir dizi evrensel prensip oluşturmayı” hedeflediğini ifade etti. Ancak, sözcü, teknolojinin başkalarına “zarar vermek” amacıyla kullanılmasının yasaklanmasının, silah geliştirme dışındaki her türlü askeri kullanımı içerip içermediği konusunda netlik sağlamaktan kaçındı.
Bir OpenAI sözcüsü, “Politikamız, araçlarımızın insanlara zarar vermek, silah geliştirmek, iletişim gözetimi yapmak veya başkalarına zarar vermek veya mülkleri yok etmek için kullanılmasına izin vermiyor. Önceki politikalarımızda ‘askeri’ ifadesi bulunuyordu. Dolayısıyla politika güncellememizin amacı, netlik sağlamak ve bu tartışmaların yapılabilmesini sağlamaktır” dedi.