Nvidia, oyunlar için farklı yapay zekâ tabanlı özellikleri ve işlevleri, kapsamlı bir yapay zekâ paketinde birleştiren “Omniverse Avatar Cloud Engine for Games”i duyurdu. Video oyunu NPC’leri için yapay zekâ tabanlı yükseltmeler, uzun zamandır günümüz yapay zekâları için en ilginç kullanım alanlarından biri. Nvidia, bu alandaki ilk ciddi girişimlerden birini gerçekleştiriyor.
Nvidia’yı rakiplerinden ayıran özellik, şirketin yapay zekâ konusunda öncü olması. Nvidia’nın Derin Öğrenme Destekli Süper Örnekleme’si ve tensor çekirdeklerinin sonraki GPU nesillerinde daha da geliştirilmesi sayesinde şirket yıllardır oyun deneyimini yükseltme teknolojilerinin ön saflarında yer alıyor. Bu özellikler Nvidia’ya ışın izleme performansında önemli bir avantaj sağlamıştı.
Işın izleme, render işleminin önemli bir yönü olsa da Nvidia’nın daha fazla yapay zekâ entegrasyonuyla işleri bir sonraki seviyeye taşımaya hazır olduğu görülüyor. Omniverse Avatar Cloud Engine (ACE) teknolojisi, önceden yazılmış diyalogları olmayan NPC’lerin oyuncuyla gerçek zamanlı olarak ve uygun seslendirilmiş diyaloglarla iletişim kurmasını sağlıyor. Nvidia CEO’su Jensen Huang‘a göre ACE, video oyunu entegrasyonu için yeniden tasarlanmış “büyük bir dil modeli”dir. ACE, NPC’lerin oyuncuları gerçek zamanlı olarak dinlemesini ve onlarla etkileşime girmesini sağlamak için anlık konuşmaları, metinden sese çevirmekle kalmıyor aynı zamanda mimik, yüz animasyonu da meydana getiriyor.
Nvidia’nın 2023’teki bazı RTX 4000 GPU’ları eleştiriler almış olsa da şirket hâlâ farklı alanlarda yenilikler yapmaya devam ediyor. ACE, teorik olarak oyunlardaki yapay zekâ etkileşiminde devrim yaratabilir ancak Nvidia’nın açıklaması gereken bazı önemli noktalar var. En dikkat çekici sorun, ACE yapay zekâ entegrasyonunun gerçek zamanlı olarak nasıl çalıştırılacağının hâlâ net olmamasıdır. Elbette, ACE’nin kullanıldığını görmek ilginç olabilir.
Şu anda, Nvidia’nın en etkileyici gerçek dünya yapay zekâ kullanım özelliği hâlâ ışın izlemedir. Işın izleme konusunda Nvidia’nın CD Projekt RED ile yaptığı iş birliği sonucunda ortaya çıkan Cyberpunk 2077‘nin RT Overdrive modu önemli bir örnektir.
Nvidia’nın geçmişteki yapay zekâ tabanlı teknolojisi, esnekliğini kanıtlamış ve mod yapımcılarının, varsayılan olarak desteklenmeyen oyunlara bu tür özellikleri entegre etmelerini sağlamıştır. Bunun en başarılı örneği bir mod yapımcısının Fallout 4‘te AMD ve Intel’in kendi yükseltme teknolojilerinin yanı sıra Nvidia DLSS’yi kullanmasıdır. ACE’in de benzer şekilde esnek olması mümkün ancak bu özellik zaman içerisinde kendisini gösterebilecektir.