Mount & Blade II: Bannerlord Nedir?
Mount & Blade II: Bannerlord, TaleWorld isimli Türk oyun firması tarafından geliştirilen ve yayınlanan bir aksiyon-rol yapma oyunudur. Oyun, ilk serisinde geçen bölümün önbölümü şeklinde yayınlanıyor. Öncelikle 28 Eylül 2012 tarihinde duyurulan oyun, uzun bir zaman sonra 30 Mart 2022’de Windows platformuna çıkış yaptı. Bu zamandan yaklaşık iki sene sonra ise tüm platformlara çıkış yaparak kendisini kanıtlamayı başardı. Dünya üzerinde binlerce kitlesi bulunan Mount & Blade II: Bannerlord, özellikle farklı bir konuyu ve değişik oyun stratejilerine ev sahipliği yaptığı için oldukça fazla sevilmektedir.
Oyunumuz tek oyunculu ve çok oyunculu modları bünyesinde barındırmaktadır. Oyunu oynarken bu iki seçenekten birisini tercih ederek direkt olarak maceraya başlayabiliyorsunuz. Çok oyunculu mod serisinde diğer oyunlarda olduğu gibi Takımlı Ölüm Maçları, Çatışma, Kaptan ve Kuşatma modlarını oynayabilirsiniz. Bir diğer mod olan tek oyunculu modda ise oyun Kalradya isimli bir imparatorlukta geçmektedir. İç savaş döneminde olan bu imparatorlukta, onlarca farklı kurgusal olay var ve her birine dahil olarak kendimizi benzersiz aksiyonlara sürüklüyoruz.
Oynanış mekanikleri ve grafikler
Bir oyuncuyu etkileyebilecek en önemli şeylerden bir tanesi oynanış mekanikleridir. Oyuncular özellikle bu noktada Mount & Blade II: Bannerlord’un ne kadar dikkatli çalıştığını ve neler sunmak istediğini Warband’tan dolayı az çok anlayabiliyorlar. Oyunu oynarken oynanış mekaniklerinin ilk başta ağır geldiğini söyleyebiliriz. Zaman geçtikçe ve savaşlara dahil oldukça bu kontrollere alışıyor ve rahatlıkla mekanikleri yönlendirebiliyoruz.
Mount & Blade II: Bannerlord, animasyonlar kısmında oynanış mekaniklerini daha fazla öne çıkarmayı amaçlamış. Oyunu oynarken karakterin hareketleri, davranışları ve kılıç tutuşu dahi oldukça farklı gözüküyor. Klan yönlendirmeleri kısmında ise taktikler menüsünü kullanarak belirli emirler ile istediğimiz konuma getirebiliyoruz.
Oyun grafikler konusunda oyuncuları ikiye ayırmış durumda. Bir kesim grafiklerin çok iyi olduğunu, eşsiz olduğunu söylerken bir diğer kesim de grafiklerin çok sıradan kaldığından söz ediyor. Eski serilerden aşina olduğumuz o klasik ve modern grafik anlayışı bu serimizde de geçerli. Özellikle Bannerlord oyununa göre bir grafik düzeyi beklemek zaten hata yapmamıza neden olur. Fakat Bannerlord’a göre elbette grafikler oldukça iyileştirmiş ve rahatlatılmış. Oyunu oynarken bütün savaş efektlerini, klan yönetimini ve daha onlarca farklı noktaları rahatlıkla görebiliyorsunuz. Oyun geliştiricileri bu noktada özellikle ortam tasarımlarını fazlasıyla ayrıntılı şekilde tasarlamışlar.
Karakter oluşturmaya başlayalım
Oyuna giriş yapmamız ile birlikte karşımıza klasik Mount & Blade serilerinde olan karakter yaratma ekranı çıkıyor. Oyun bu alanda karakterimizi yaratırken çok ayrıntılı bir sistem sunarak her detayı kendi kararlarınız ile yönetmenizi sağlıyor. Karakterin vücut yapısı, yüz genişliği, yüz oranı, boyu, saç tipi ve daha onlarca seçenek sunan oyunda her şeyi kendi isteğinize göre tasarlayabiliyorsunuz. Biraz detaycı bir kişiliğe sahipseniz karakterinizi uzun süreler boyunca oluşturabileceğinizden söz edebiliriz.
Dövüş sistemi
Mount & Blade II: Bannerlord dövüş sistemi konusunda beni biraz şaşırttı diyebilirim. Oyunun çıkış yaptığı tarihlerde özellikle geçmişe yönelik çok farklı ve daha detaylı şeylerin olacağını düşünüyordum. Fakat bu noktada beklentileri karşılayacak seçenekler kullanılmayarak daha çok geçmiş serilere benzer animasyonlar kullanılmış. Oyunda savaştığımız alanlar ise biraz zorlayabiliyor. Derecelendirme olarak her zaman belirli şekilde ilerleyen oyunumuz artık ilk arenadan itibaren daha da ciddileşiyor. Lakin burada önemli olan oyuna ne kadar alışmanız ile bağlantılı!
Görev yapmadan olmaz!
Mount & Blade II: Bannerlord serisine ilk defa başlıyorsanız oyuna alışma sürecinizde görevlerin büyük bir yer edineceğinden emin olabilirsiniz. Görevler ile birlikte oyunda geçen belirli şeyleri daha çabuk kavrayabilir ve ne anlatılmak istendiğini öğrenebilirsiniz. Bunun yanında oyunda yaşanan en büyük sıkıntı para konusu, görevler ile birlikte kolaylıkla ortadan kalkabiliyor.
Oyun görev konusunda bitirip bitirmemeyi tamamen oyuncunun isteğine bırakan bir yapıya sahiptir. Seçtiğiniz oyun modundan sonra hikayenizi nasıl ilerletmek istiyorsanız görevleri de o şekilde yapabilirsiniz. Oyunu oynarken sürekli gelen görev fazlalığı bazen can sıkıcı olabilmektedir. Oyun geliştiricileri bu konu hakkında biraz geri kalarak oyuncu deneyim konusunu atlamış gibi hissettirebiliyor.
Hangi platformlardan oynayabiliyoruz?
Mount & Blade II: Bannerlord, yeni ay itibariyle 6 değişik platform üzerinden oynanabilmektedir. Bu platformlar: Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S ve son olarak Xbox Series X sayesinde oynanabilmektedir.
Mount & Blade II: Bannerlord ücretli mi?
Türk oyun geliştirici şirketi TaleWorlds tarafından yapılan Mount & Blade II: Bannerlord, ücretli olarak yayınlanmaktadır. Oyunu oynamak için bağlantı kurduğunuz platformlarda belirli ücretler karşılığı ile oyunu oynayabiliyoruz. Mount & Blade II: Bannerlord şu anda bilgisayar üzerinden bağlantı sağlamak istediğinizde 349,00 TL’ye, PlayStation Store’da ise 499,00 TL’ye satın alınabiliyor. Oyunun farklı paketlerinden de yararlanarak değişik özellikleri edinebilir, maceranıza daha değişik biçimlerde başlayabilirsiniz.
Sistem gereksinimleri neler?
Mount & Blade II: Bannerlord Minimum Sistem Gereksinimleri
- İşletim sistemi: Windows 7
- İşlemci: Intel Core i3-8100 veya AMD Ryzen 3 1200
- Bellek: 6 GB
- Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 660 2 GB veya AMD Radeon HD 7850 2 GB
- Depolama: 60 GB
Mount & Blade II: Bannerlord Önerilen Sistem Gereksinimleri
- İşletim sistemi: Windows 10
- İşlemci: Intel Core i5-9600K veya AMD Ryzen 5 3600X
- Bellek: 8 GB
- Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 3 GB veya AMD Radeon RX 580
- Depolama: 60 GB
Hangi dil seçenekleri mevcut?
Mount & Blade II: Bannerlord serisi küresel bir oyun olduğu için en önemli noktalarından bir tanesi de dil seçenekleridir. Oyuna bağlantı sağlayan farklı ülkelerdeki insanlar kendi dillerinde bir oyunu oynamaları etkileşimi doğrudan artırabilir. Bu konuda 13 farklı dil seçeneğini barındıran oyun, şu dillere ev sahipliği yapmaktadır: Türkçe, İngilizce, Çince, Geleneksel Çince, Fransızca, Japonca, İtalyanca, Lehçe, Korece, Rusça, Brezilya Portekizcesi, Latin Amerikan İspanyolcası ve Almanca.