Mobil oyun şirketleri, geliştirdikleri oyunu bir yayımcı vasıtası ile piyasaya sunma fikrinden uzaklaşmaya başladı. Artık mobil oyun geliştiricileri, kendi oyunlarını kendileri piyasaya sürmek istiyor. Bunun nedeni ise tamamen duygusal (!) Herkesin tahmin edebileceği gibi; mobil oyun geliştiriciler, gelirlerinden büyük bir dilimi mobil oyun yayımcıları ile paylaşmak istemiyor.
Pollen VC CEO’su Martin Macmillan: Mobil Oyun Yayıncılığı Huzur İçinde Yatsın
Mobil oyun ve uygulama geliştiricileri için finansal hizmetler sunan Kaliforniya / ABD merkezli şirket Pollen VC; “Mobil Oyun Yayımcılığı Huzur İçinde Uyusun” başlıklı bir rapor yayımladı. Pollen VC’nin kurucusu ve aynı zamanda CEO’su da olan Martin Macmillan imzalı olarak yayımlanan rapor, Anadolu tabiriyle; “mobil oyun yayımcılığına Allah rahmet eylesin” diyor.
Martin Macmillan’ı bu kadar net ve çarpıcı konuşturan bazı veriler var elbette. Mart 2021 ile Şubat 2022 arasında oyun geliştiricileri ve yayımcıları arasında imzalanan anlaşmaları inceleyen Pollen VC, şu sonuca varmış: Satın alınan oyun stüdyolarının %85’i, geleneksel bir oyun yayıncısıyla çalışmak yerine oyunlarını kendi yayınlamaya yönelmiş durumda. Yüzde 15’i üçüncü taraf oyunların yayıncılarıydı ve şirketlerin hiçbiri mobil oyun yayımcısıyla çalışmayı tercih etmedi.
Bu değerlendirmeye Pollen VC şu dipnotu da anti parantez olarak düşmüş durumda: Sonuçları çarpıtmaktan kaçınmak için, yukarıdaki rakamlara 1 milyar doların üzerinde duyurulan tüm anlaşmalar dahil değildir: Activision Blizzard (68,7 milyar dolar), Zynga (12,7 milyar dolar), Moonton Technology (4 milyar dolar), SpinX Games (2,17 milyar dolar), Glu Mobile (2,1 milyar dolar) , Playdemic (1,4 Milyar Dolar) ve GSN Games (1 Milyar Dolar).
Kendi Kendine Yayımcılık Oyun Şirketleri İçin Baskın İş Modeli Oldu
Pollen VC’den yapılan değerlendirmeye göre; geleneksel olarak mobil oyun geliştirme stüdyosu / yayıncı ilişkisinin hakim olduğu bir dünyada; kendi kendine yayıncılık, son birkaç yılda oyun stüdyoları için baskın iş modeli haline geldi. Bunda, yayımcıların geliştiricilere hak ettiğinden daha az pay vermeleri önemli bir neden olarak gösterildi.
Yayımcıların yüzde 60, geliştiricilerin ise yüzde 40 pay aldığı bir sistemin adil olmadığına vurgu yapıldı. Bu durumun mobil oyun stüdyolarını kendi oyunlarını kendileri yayımlama yoluna ittiği belirtildi. Mobil oyun geliştiricisi şirketler bunu sağlayabilmek adına ya şirket içi geliştirme ve genişleme yoluna gidiyor, ya da yayımcılık faaliyeti yürüten farklı şirketleri satın alma yoluna gidiyor.