Kore Rekabet Kurumu, anlaşmayı “koşulsuz olarak onayladığını” ve Blizzard oyunlarının kişiye özel olması durumunda rekabetin kısıtlanabileceği konusunda “herhangi bir endişesi olmadığını” açıkladı.
Kurum, özellikle Güney Kore açısından Activision Blizzard oyunlarının popülaritesinin nispeten düşük olduğunu ve bu nedenle de platform sahipleri için taşıdığı önemin bu bölgede çok da büyük olmadığını açıkladı.
Kurumun açıklamasında, “Microsoft ve Blizzard tarafından geliştirilen ve dağıtılan oyunların toplam pazar payı küçüktür ayrıca Blizzard’ın başlıca oyunlarının Kore’deki popülaritesi yurt dışındaki kadar yüksek değildir ve rakip firmaların alternatif olarak anlaşabileceği çok sayıda popüler oyun geliştiricisi vardır. Bu nedenle rakip oyun hizmeti şirketlerini devre dışı bırakacak bir engelleme olasılığı bulunmamaktadır. Blizzard’ın oyunlarının düşük popülaritesi nedeniyle rakip firmaların hâlâ önemli bir pazar payı bulunmaktadır, bu nedenle haksız rekabet riski yoktur.” denildi.
Kurum ayrıca anlaşma ile ilgili görüşlerini almak üzere diğer ülkelerdeki eşdeğer Rekabet Kurumları ile görüşmeler yaptığını ancak Activision Blizzard’ın oyunlarının o bölgelerde daha fazla öneme sahip olması nedeniyle onların kararlarının farklı olabileceğine dikkat çekti.
“Bu durumun küresel şirketler arasında bir anlaşma olduğunu göz önünde tutan KRK, çeşitli video konferanslar aracılığıyla denizaşırı ülkelerdeki başlıca rekabet kurumlarıyla görüş alışverişinde bulunmuştur. Birleşmenin iç pazar üzerindeki etkisinin kapsamlı bir analizine dayanarak kesin bir sonuca varmak için rakipler de dahil olmak üzere ilgili tarafların görüşlerini toplamıştır.” ifadeleriyle bu konuya açıklık getirmiştir.
Microsoft’un Call of Duty ve World of Warcraft gibi popüler oyun serilerine sahip olmasını sağlayacak olan bu satın alma önerisi 40’a yakın global düzenleme kurumundan onay aldı ve bu ayın başlarında Avrupa Komisyonu ve Çin’in rekabet kurumu anlaşmayı onayladı.
Ancak Birleşik Krallık ve ABD, Microsoft için sorun teşkil etmeye devam ediyor. Nisan ayında Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu 69 milyar dolarlık (~1.410.201.300 ₺) anlaşmayı, yeni gelişmekte olan bulut oyun pazarı üzerindeki etkisine ilişkin endişeler nedeniyle engellediğini açıkladı.
İlginizi Çekebilir: Microsoft CMA için Temmuz Sonunda Temyiz Başvurusu Yapacak
Microsoft geçen hafta Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumunun kararına karşı resmî itirazda bulundu ve kararı “İngiltere için kötü” olarak nitelendirdi.ABD Ticaret Komisyonu da Microsoft’a karşı duyduğu rekabet kaygıları sebebiyle önerilen satın alma işlemini engellemek için dava açtı.