Microsoft, Activision Blizzard’a yönelmeden önce dünyanın en büyük mobil oyun geliştiricilerinden biri olan Zynga‘yı satın alma girişiminde bulundu. Bu açıklama, FTC’nin Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma girişimini durdurmasına ilişkin ihtiyati tedbir duruşmasının ikinci gününde ortaya çıktı.
Güncel sektör haberleri için buraya göz atabilirsiniz.
2007 yılında kurulan Zynga, 2021 yılında 2,8 milyar dolar gelir elde ederek dünyanın en büyük on mobil oyun geliştiricisinden biri oldu. Kısa bir süre sonra, Grand Theft Auto‘nun yayıncısı Take-Two Interactive, Zynga’yı 12,7 milyar dolar karşılığında satın aldı. Mayıs 2022’de tamamlanan bu nakit ve hisse senedi anlaşması hâlâ oyun sektöründeki en büyük satın alma işlemi. Ancak Microsoft, Activision Blizzard’ı satın alması durumunda bu, Zynga’nın satın alma işleminin 5,5 katı olacak.
23 Haziran’da San Francisco federal mahkemesinde yapılan duruşmada Xbox Başkanı Phil Spencer, Kaliforniya merkezli şirket Take-Two tarafından satın alınmadan önce Microsoft’un Zynga’yı satın almak için girişimde bulunduğunu açıkladı. Spencer, Zynga ile yapılan görüşmelerin “oldukça uzun” sürdüğünü ifade etti.
Microsoft’un kamuya açık mahkeme dosyalarında yer alan bir e-postada, Xbox CFO’su Tim Stuart tarafından Kıdemli Finans Direktörü Jamie Lawver’a gönderilen ve “Zynga stratejisinin onaylanmasından” bahsedilen bir e-posta olduğu görülüyor. E-postanın içeriği kamu dosyasında yer almasa da e-postanın 19 Ağustos 2021 tarihli olması, Microsoft’un aylarca Zynga’yı satın almak için görüşmeler yaptığını ortaya koyuyor.
Satın alma zamanlaması, Take-Two’nun Microsoft’tan önce davrandığını gösterse de Spencer’a göre, Microsoft mobil oyunlara giriş yapmak için Zynga’dan daha büyük bir şeye ihtiyaç duyduğunu belirledikten sonra bu satın almadan vazgeçti. Daha sonra Microsoft, Candy Crush üreticisi King’in sahibi Activision Blizzard’ı satın almayı hedefledi.
Microsoft, yaklaşık bir yıldır Activision Blizzard oyunlarının şirketin sahip olması gereken oyunlar olmadığını iddia ediyor. Bu yüzden şirket liderliği ABK anlaşmasının öncelikle mobil tabanlı olduğunu öne sürüyor.
Bu görüş, FTC’nin anlaşmayı engellemek için dava açmasından sonra, Nisan ayında İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu’nun 69 milyar dolarlık Activision Blizzard satın alımını reddetmesiyle, Microsoft’un devam eden yazışmaları sırasında defalarca dile getirildi. Satın alma işleminin şirketin mobil hedefleriyle uyumlu olduğu yönündeki hukuki argümanın, anlaşmanın sona ermesini sağlayıp sağlamayacağı belirsiz. Fakat Microsoft’un Activision Blizzard anlaşması üçüncü kez engellenme tehdidiyle karşı karşıya kalabilir.
Anlaşmanın sonucu ve Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma girişimiyle ilgili yasal süreç devam ediyor. Hem Microsoft hem de rekabet düzenleyicileri, anlaşmanın potansiyel etkilerini ve rekabeti nasıl etkileyebileceğini dikkatlice değerlendiriyor.