Beştepe’de 15. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı gerçekleştirildi. Önemli isimlerin katıldığı konferansta çağımızın önemli teknolojik konuları konuşuldu. Metaverse ve oyun sektörü 15. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda ele alınan başlıca konular arasındaydı.
Metaverse ve Oyun Sektörü 15. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’na Damga Vurdu
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen 15. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’na Türk Telekom, Turkcell, Turksat, Vodafone, Ulak ve benzeri gibi şirketlerden önemli isimler katıldı. Konferansta metaverse, oyun sektörü, siber güvenlik, kriptoloji, 5G, 6G gibi önemli konular ele alındı.
15. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda konuşma yapan Türk Telekom Network Direktörü Ahmet Fethi Ayhan metaverse teknolojisine odaklandı. Sanal evren konusunda gerekli ve yeterli çalışmalar yapıldığında pastadan büyük bir pay alabileceğimizi söyleyen Ayhan, Metaverse’in 2030 yılından sonra sağlam temellere oturacağını deklare etti.
Metaverse konusunda terminal kısmının önemine dikkat çeken Ahmet Fethi Ayhan, kullanılan gözlük ve diğer araçların daha portatif ve “kolay kullanılabilir” olması gerektiğini vurguladı. Taşınması ve kullanması kolay aletler üzerine yoğunlaştıklarını aktaran Ayhan, metaverse alanında kullanılan gözlük, kulaklık ve diğer araçlardaki ağırlık yapan ve cihazı hantallaştıran şeyleri çıkararak bazı bina yahut Türk Telekom ofislerindeki işlemcilere taşıyarak portatif ürünler üretilebileceğini söyledi. Bunun için altyapı çalışmalarının sürdüğünü bildiren Ayhan 5G konusuna da değinerek ülkenin alt yapı olarak 5G’ye hazır olduğunu vurguladı.
NFT ile Metaverse’te Gerçek Bir Ekonomimi Oluşturuluyor?
Konferans’ta konuşma yapan bir diğer isim olan Turkcell Türkiye Şebeke Teknolojileri Direktörü Elif Yenihan Kaya, metaverse evreninin aslında 1990’larda baş gösterdiğini lakin o dönem oyun sektörünün “metaverse”i baskıladığını dile getirdi.
Günümüzde, NFT ile metaverse dünyasında “gerçek bir ekonomi” oluşturulmaya çalışıldığını söyleyen Kaya, metaverse alanında pek çok evren bulunduğunu ve bu evrenler hakkında oldukça fazla belirsizliğin var olduğunu açıkladı. Elif Yenihan Kaya metaverse sektörünün hızla geliştiğine vurgu yaparak, bu uygulamaların büyük veri ve bant genişliğine ihtiyaç duyduklarını ve bu ihtiyacın da 5G teknolojisi ile şimdilik karşılanabileceğini aktardı.
Kaya, 5G teknolojisinin metaverse için yalnızca bir başlangıç olduğunu söyledi. 6G teknolojisine de değinen Elif Yenihan Kaya, 6G ile bütün hislere hitap edebilecek bir teknolojinin ve gereken altyapının oluşturulması amacında olduklarını deklare etti.
6G Teknolojisi Yolda!
Konferansta konuşma yapan bir diğer isim olan ULAK Haberleşme Tasarım ve AR-GE Direktörü Caner Arslan, Metaverse’in gelişimi için haberleşme altyapısının büyük öneme sahip olduğunu söyledi. 6G çalışmalarına yön veren firmalar arasında bulunmak istediklerini açıklayan Caner Arslan, Metaverse’in tarımda verimin artırılması, karbon ayak izinin azaltılması, sanal dünyadaki uygulamaların fiziksel etkileşimle deneyimlenebilmesi ve benzeri gibi konuları mümkün hale getirebileceğini deklare etti.
Eraydın: 5G İletişimi Hızlandıracak!
Konuşmacılar arasında bulunan Vodafone Türkiye Network Planlama Direktörü Erhan Eraydın, metaverse konusunda operatörlerin büyük çalışmalar yaptığını söyledi. Güney Kore’nin metaverse için ulusal bir stratejiye sahip olduğunu vurgulayan Eraydın, ülkede oyun sektörünün 15 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu ve insanların artık avatarları ile mesajlaştığını dile getirdi. 5G’nin iletişime katacağı hızdan bahseden Eraydın, esas önemli olanın 5G’nin getirdiği yenilikler, ekosistem ve platformun faydaları olduğunu bildirdi.
Huawei Türkiye Siber Güvenlik ve Gizlilik Şefi Ömer Faruk Şahin de 15. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda konuşma yapanlar arasında idi. Siber güvenlik konusunda açıklamalarda bulunan Ömer Faruk Şahin, siber güvenliği altyapısal olarak geliştirmeye ve standartları dönüştürmeye çalıştıklarını dile getirdi. Şahin, her yeni teknolojinin bir öncekinden daha güvenilir hale getirilerek kullanıcıya sunulduğunu deklare etti.