Metaverse, ya da Türkçe karşılığı ile “sanal evren”, nispeten yeni bir ifade gibi görünse de aslında kökeni çok önceye dayanıyor denilebilir. Zira “metaverse kavramı ne zaman ortaya çıktı” sorusunu dile getirdiğimizde cevabın; “Neal Stephenson’ın 1992 yılında yayımladığı Snow Crash isimli bilim kurgu türü romanda” olduğunu görüyoruz. Buna paralel olarak metaverse temalı filmlerin kökeninin de çok önceye dayandığını söylemek yanlış olmaz. Örneğin Matrix… Pek çok uzman, 1999 da gösterime giren Matrix’i ilk metaverse filmi olarak nitelemekte.
Metaverse Evreni Sanal ile Gerçeklik Arasındaki Bağın Sınırlarını Zorluyor
Sanal dünya, karma gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve sanal ekonomiler… Bu terimler “metaverse” hakkında en çok kullanılan ibareler arasında yer alıyor. Ancak metaverse bunlarla sınırlı değil… Dolayısıyla metaverse’e dair hali hazırdaki terimlerin, bu evreni yeterince tarif edemeyişinin; aslında bu dünyanın ne denli geniş olduğunu ifade ettiğini görebiliriz.
Kullanılan terimlerin metaverse’e dair gerçeklikleri tam olarak karşılayamadığı da ortadadır. Tüm bunları metaverse kavramının içerisinde büyük bir “öznellik” barındırdığını ifade etmek için söylüyoruz. Zira dikkat çekici bir örnek vermek gerekirse; AR / VR gözlükler, ya da nam-ı diğer metaverse gözlüklerin atasını eski “slayt gözlükler” olarak tanımlamak mümkün. Bunu da daha önceki içeriğimizde slayt gözlüklerin oyunda öldüren metaverse gözlükler seviyesine geldiğini anlatarak ortay koymuştuk.
İlk Metaverse Filmi Hangisi, Matrix Mi?
İlk metaverse filmi hangisi sorusuna herkesin farklı bir cevabı olabilir. Zira metaverse, yukarıda da belirttiğimiz üzere ucu açık, çok geniş bir mecra. Bununla birlikte genel geçer bir doğru olarak ilk metaverse filmini “Matrix” olarak kabul edebiliriz. İlk çekilen metaverse filmlerini / şimdiye kadar ki en iyi 5 metaverse filmini de şu şekilde sıralayabiliriz:
1. MATRIX
2. THE THIRTEENTH FLOOR
3. TRON
4. INCEPTION
5. READ PLAYER ONE
Metaverse Tüm Dijital Dünyayı Etkisi Altına Alacak!
Oyun sektöründen sinema sektörüne kadar metaverse, eğlence sektörünün neredeyse tamamında etkisini gün geçtikçe artırmakta. Bununla birlikte, metaverse’in etkileri yalnızca bu alanlarla da kısıtlı değil. Finans sektöründen diğer iş kollarına kadar geniş yelpazede firmalar, metaverse evreni üzerinden müşterilerine dokunmanın ve daha iyi bir müşteri hizmeti oluşturmanın gayreti içerisine girmiş durumdalar.
Metaverse dünyasının artan bir ivmeyle büyüme göstermesi, 2030 yılında hayatın yarısının metaverse de yaşanacağını ortaya koyuyor. McKinsey & Company tarafından yayımlanan metaverse raporuna göre 2030 yılında etkinliklerin yarısı Metaverse’de düzenlenecek. Ayrıca dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 80’ine Metaverse’in doğrudan ya da dolaylı etki edeceği ön görülüyor.