Gelecekte, yapay bir fiziksel ortam olan Metaverse’te, 5 duyu organı ile gerçekleştirilen her şeyin mümkün olacağı belirtiliyor. Metaverse’in; insanların hologramları ile dünyanın bir ucuna giderek gezebileceği, trafik problemlerinin olmadığı, küresel ısınmaya çözüm bulunduğu bir ortam olacağı düşünülüyor. İnsan idraki, bilgisayarlar, üç boyutlu cihazlar ve android cihazlarla fiziksel efor sarf etmeksizin Metaverse dünyasına dahil olabiliyor.
Metaverse Dünyasında Etkin Olmak için AR-GE Çalışmaları Devam Ediyor
Ülkemizde Metaverse ile ilgili çalışmalarla ilgilenen Türk Alman Üniversitesi Kültür ve İletişim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Aykut Arıkan ile Global Bilişim Derneği (BİDER) Başkanı Şenol Vatansever, hem Türkiye’deki hem de küresel çapta Metaverse’in gelişimi hakkında açıklamalarda bulundular.
BİDER Başkanı Şenol Vatansever gelecekte merkezi ve merkeziyetsiz Metaverse’lerin ortaya çıkacağını belirterek tıpkı sosyal medyada farklı platformlar olduğu gibi Metaverse’te bu tarz platformların olacağını söyledi. Bambaşka bir evren olan Metaverse’in birden fazla evren içereceğini söyleyen Vatansever, bankaların, şirketlerin, kurumların hangi evrene dahil olmaları gerektiği konusunda araştırma yapmaları gerektiğini aktardı.
Vatansever, pek çok evren içeren Multiversera’da gerçekleştirilecek evren seçimi ve evrenler arası entegrasyonların ve geçiş imkanlarının oldukça önemli olduğunu deklare etti. Metaverse’e sabit bir şekilde girildiğini söyleyen BİDER Başkanı, süreç içerisinde hareketli olunabileceğini ve VR bant üzerinde yürünebileceğini söyledi. VR bant üzerinde hologramlar ile hareketli olunabileceğinden bahseden Vatansever, “hologramla mağazaya girip alışveriş yapabileceğiz, insanlarla etkileşim kurabileceğiz” dedi.
Yaratıcı Medya Laboratuvarı Kuruluyor
Metaverse’in gelişimi ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Burhanettin Aykut Arıkan, ülkemizde Yaratıcı Medya Laboratuvarı kurmak için Kalkınma Ajansından destek aldıklarını dile getirdi. Söz konusu proje ile Metaverse gibi yenilikçi teknolojilerin araştırılmasını hedeflediklerini belirten Arıkan, proje ile Metaverse konusunda ülkemizdeki AR-GE ihtiyacının karşılanacağını aktardı.
6 aydır çalışan ekiplerinde lisans ve lisansüstü öğrencilerin ve akademisyenlerin bulunduğunu belirten Arıkan, Metaverse’in sanal, artırılmış ve karma gerçeklik içerdiğini ve bu yapının araştırılması için Genişletilmiş Gerçeklik AR-GE’sinin gerektiğini açıkladı.
Türk Alman Üniversitesi Kültür ve İletişim Bölümü Başkanı Arıkan, ilk çalışmalarının Metaverse’de dezenformasyon olacağını açıkladı. Bu konuya önem verdiklerini dile getiren Arıkan, Metaverse’te dezenformasyonun oldukça fazla olacağını, yalnızca görsel veya haber değil tasarımlı geniş gerçeklik olacağını vurguladı. Tasarımlı geniş gerçeklikle var olmayan olayların tanımlanabileceğini ve kurgulanabileceğini belirten Prof. Dr. Burhanettin Aykut Arıkan, bu tarz dezenformasyonları engellemek için algoritmalar oluşturulması gerektiğini deklare etti.
Arıkan, Metaverse dünyasını manipülasyondan uzak tutmak istediklerini belirterek, “bu iş ne kadar düzgün giderse, ticari potansiyeli de o kadar yüksek olur.” dedi.