Meta, WhatsApp, Instagram, ve Reality Labs dahil olmak üzere birçok önemli bölümünde çalışanları işten çıkarıyor. Bu adım, CEO Mark Zuckerberg‘in daha önce şirketin kaynaklarını daha etkin kullanması gerektiğini vurgulamasının ardından geldi. Zuckerberg, 2023’ü “verimlilik yılı” olarak adlandırmış ve şirketin operasyonlarını optimize etmek amacıyla iş gücünde çeşitli kesintilere gitmişti.
Meta, kullanıcı sayısındaki yavaş büyüme ve diğer sosyal medya platformlarıyla artan rekabet gibi zorluklarla karşı karşıya kalmış durumda. Bu son işten çıkarma dalgası, şirketin operasyonlarını daha yalın hale getirme çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Meta, ilk olarak 2022’nin sonlarında başlattığı işten çıkarma süreçlerinde toplamda 21.000 çalışanını kaybetmişti.
Meta’nın bir sözcüsü, The Verge’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
Bugün Meta’daki birkaç ekip, kaynakların uzun vadeli stratejik hedeflerle uyumlu olmasını sağlamak için değişiklikler yapıyor. Bu süreç, bazı ekipleri farklı yerlere ve çalışanları farklı rollere kaydırmayı içeriyor. Bir rolün ortadan kalktığı durumlarda, etkilenen çalışanlar için yeni fırsatlar yaratmak için çaba gösteriyoruz.
İlk olarak Kasım 2022‘de yaklaşık 11.000 çalışanın işten çıkarıldığı Meta, Mart 2023‘te 10.000 kişiyi daha işten çıkararak organizasyonu daha verimli hale getirmeyi hedeflemişti. Zuckerberg o dönem yaptığı açıklamada, “Daha yalın bir organizasyon, en yüksek önceliklerini daha hızlı yerine getirecek ve insanları daha üretken hale getirecek.” demişti. Bu stratejinin bir parçası olarak daha düşük öncelikli projeler iptal edilirken, Meta organizasyonlarını olabildiğince yalın hale getirmeyi amaçlıyor.
Meta’nın beşinci işten çıkarma dalgası ile kaç kişinin etkilendiği henüz kesin olarak açıklanmasa da, şirket bu çalışanlara yeni iş fırsatları bulmalarında yardımcı olmayı hedefliyor. Meta’nın bu adımlarla milyarlarca dolar tasarruf sağladığı bildiriliyor.