Oyun sektörünün devasa bir hızda büyümesi pek çok pozitif olgunun yanı sıra bazı durumlarda “güvenlik” endişelerini de doğuruyor. Özellikle yetişkinlik çağında olmayan oyuncular için “güvenlik” ebeveynler tarafından kontrol edilmesi gerektiğinden daha da önem kazanıyor. Söz konusu oyunların “çevrimiçi” olması durumunda endişeler ve buna paralel olarak alınması gereken önlemler de artıyor. Çocukların çevrimiçi oyunlarda karşılaştıkları güvenlik riskleri ve buna karşı alınması gereken tedbirlerle ilgili dijital güvenlik şirketi Kaspersky açıklama yaptı.
Kaspersky Riskleri Roblox Üzerinden Örneklendirdi
Dijital oyunlardaki kullanıcıları, bilhassa çocukları hangi siber tehditlerin beklediği ve bahse konu tehditlere karşı nasıl önlem alınması gerektiğine yönelik açıklamalarda bulunan Kaspersky uzmanları, son yıllarda bir hayli popüler olan Roblox üzerinden bir dizi bilgi verdiler.
Geniş bölümü okul çağında olan, günlük 50 milyon aktif kullanıcısı olan Roblox’da; kullanıcıların oyunları programlamasına ve diğer kullanıcılar tarafından oluşturulan oyunları oynamasına olanak tanınmakta. Çevrimiçi oyun platformu ve oyun oluşturma sistemi olan Roblox oyuncular için diğer çevrimiçi oyunlar gibi bir dizi riski de muhteviyatında barındırmakta.
Roblox’a dair kamuoyuna sızdırılan belgelerde, kötüye kullanım bildirimlerinin tamamının Roblox sistemleri tarafından tarandığı, ancak bu bildirimlerin ancak yüzde 10’u hakkında işlem yapıldığı deklere edildi. Kaspersky tarafından yapılan incelemede oyun türlerinin neredeyse sınırsız olduğu Roblox da oyuncuları bekleyen risklere dikkat çekildi. Roblox kullanıcılarının kahir ekseriyetinin çocuklardan oluşması, durumun önemini bir kat daha artırdı.
Tehditler, Saldırganlık, Dolandırıcılık ve Dahası
Çevrimiçi oyunların önemli bir kısmında, az sayıda da olsa kötü niyetli kullanıcılar ile karşılaşmak mümkün. Bu kullanıcılar, karşılarındaki oyunculara tehditlerde bulunabildikleri gibi; psikolojik saldırganlık gösterebilmekte ya da bunu daha ileri aşamalara taşıyabilmekte.
Kaspersky tarafından Roblox üzerinden verilen örnekte; oyun içi para birimi olan Robux kullanılarak dolandırıcılık faaliyetine kalkışan kötü niyetli kişilerin de olabildiği belirtildi. Bu durumun diğer çevrimiçi oyunlarda da söz konusu olabileceği vurgulandı.
Kötü niyetli kullanıcılar tarafından çevrimiçi oyunlarda hesap çalma, şifre çalma, bunların iadeleri için para talep etme ya da “kazancı garanti olan bir piyango” için ödeme talep etme gibi onlarca farklı yöntemle dolandırıcılık faaliyetine girişilebiliyor.
Kaspersky Baş Web İçeriği Analisti Andrey Sidenk: Kişisel Bilgilerinizi Vermeyin
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kaspersky Baş Web İçeriği Analisti Andrey Sidenk çevrimiçi oyunlarda; gerçek isim, adres, okul yahut gerçek hayatta tanınmayı kolaylaştıracak herhangi bir bilginin karşı tarafla paylaşılmaması gerektiğine dikkat çekti. Oyunlarda, gerçek hayatta tanışılmayan kişilerle sohbet edilmemesi gerektiğini savunan Andrey Sidenk; karmaşık ve kolay tahmin edilemeyen şifreler kullanılmasını da önerdi.
Kişisel verilerin korunmasının oyunlarda son derece önemli olduğuna dikkat çeken Sidenk, bunu okul çağındaki çocukların başaramama ihtimali olduğunu belirterek bu durumda; “antivirüs çözümleri ve ebeveyn kontrol programları” kullanmanın akıllıca olabileceğini kaydetti.