İşe alım süreçlerinin yeterlilik belgeleri ve yazılı sınavlarının yanı sıra farklı aşamaları da olabiliyor. Özellikle “mülakat aşaması” iş başvurusu yapan adayların çekindiği, bir miktar şüphe ile baktığı ve sonucunu ön göremediği süreçlerden. İşe alım sürecinde mülakat aşamaları ile ilgili pek olumlu algı da bulunmuyor kamuoyunda. Subjektif değerlendirmelere açık, amaca hizmet etme oranı düşük, anlık ve fevri kararlar verilebilen mülakat aşamaları işe alım sürecinde hatalı kararlara neden olabiliyor. Bu durum, global çapta işe alım süreçlerinde mülakat aşamasının yerini “hackathon aşamasının” almaya başlamasına neden oldu. Artık dünyada mülakat out, hackathon in!
Teorik Bilgi Yetmediği Gibi, Teorik Bilgisi İyi Olan da Mülakatta Kaybediyor!
2000’li yıllarla birlikte dünyada pek çok alanda pek çok şey gelişti, farklılaştı ve değişti. Günümüz dünyasına ayak uyduramayan konuların arasında ise maalesef “işe alım süreci” bulunuyor. Geçtiğimiz yüz yılın basmakalıp ezberleri ile devam edilen işe alım süreçleri verimlilikten ve doğru karar almaktan çok uzak.
Kitabi bilgilerin kağıt üzerinde sınanması, ezberlenerek verilen yanıtların iş dünyasına yansıtılamaması pek çok sektörde kalifiye personel açığını ortaya koyuyor. Buna bir de teorik olarak bilgisi yeterli bulunan adayların mülakat aşamasında çeşitli nedenlerle elenmesi ve teorik bilgisi dahi yeterli olmayan kişilerin ilgili pozisyonda iş başı yapması eklemlendiğinde, ortaya çıkan sorun devasa bir hal almakta.
Liyakatin neredeyse tamamen ortadan kalkması, ortaya çıkan işlerin de kalitesinin düşmesine sebep olmakta. İşe alım süreçlerinde gereken teorik bilginin objektif şekilde ölçümlenmesinin yanı sıra; pratik bilginin de net ve doğru şekilde ölçümlenebilmesi gerekiyor. Bu noktada devreye “hackathon” giriyor.
Mülakat Out Hackathon In!
Hackathon, işe alım sürecinde başvurucuların hem bilgilerini, hem yeteneklerini hem de bunları doğru ve etkin şekilde kullanma süreçlerini ölçen komplike bir değerlendirme aşaması olarak dikkat çekiyor. Mülakata nazaran pek çok avantajı bulunan hackathon, globalde başladığı yayılma sürecine ülkemizde de olanca hızıyla devam ediyor. Yakın gelecekte ülkemizde de dünyada olduğu gibi hackathonun mülakatın yerini almasına kesin gözüyle bakılıyor.
Neden Mülakat Yerine Hackathon? Hackathon Avantajları!
İşe alım sürecinde hackathon düzenleme avantajları ve hackathonu mülakata tercih etme sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
İletişim: Mülakatta adayın iletişim yetenekleri tek boyutlu görülebilir. Hackathonda adayın iletişim süreçleri diğer adaylarla etkileşimli halde çok boyutlu halde gözlemlenebilir.
Liderlik: Mülakatta adayın liderliğe dair sorulara verdiği cevaplar teorik olarak dinlenir. Hackathonda adayın liderlik yetileri uygulamalı olarak gözlemlenir.
Birlikte Çalışmak ve Uyum Sağlayabilirlik: İşe alımlarda adayın ekip uyumu ve birlikte çalışma yetisi mülakatla tespit edilemez. Ancak hackathon bu konuda nokta atışı veriler ortaya koyar.
Kritik düşünce ve İnovasyon: Adayın inovatif düşünce ve uygulama noktasındaki yetileri mülakat sürecinde yeterli şekilde anlaşılamaz. Hackathon ise bu konuda kesin kanıya varmayı sağlar.
Üretkenlik ve hesap verebilirlik: Başlı başına uygulama üzerinden geliştirilmesi gereken “üretkenlik aşamaları” ve buna bağlı olarak hesap verilebilirlik; mülakatta değil hackathonda deneyimlenebilir.
Bilgiye ulaşım, analiz ve sentez: Adayların bilgiye ulaşabilmeleri, bu noktada izledikleri yol ve yöntemler ile elde ettikleri bilgiye dair analizleri ve sentezleri kısa mülakat zaman diliminde gözlemlenemez. Hackathonda ise onlarca adayın bu alandaki yetileri gözlemlenir ve hackathon sonunda verileştirilebilir.
Girişimcilik: Hackathonun en temel ögelerinden biri olan girişimcilik noktasında adaylar, mülakatta “neredeyse hiç” değerlendirilemez.
Oyun Sektörü Hackathon Konusunda da Öncü!
Pek çok alanda, onlarca farklı sektöre ışık tutan ve öncülük eden oyun sektörü hackathon noktasında da vizyoner yapısı ile çığır açıyor. Oyun dünyasında düzenlenen hackathonlar; bilgi aktarımından yeni yeteneklerin keşfedilmesine kadar bir dizi fayda sağlamaktadır. Hackathonlar noktasında diğer sektörlerin oyun sektöründen örnek alabilecekleri geniş bir alan bulunmaktadır.