Intel’in yeni nesil Meteor Lake işlemcileri dizüstü bilgisayarlara geldi ve çip devinin yeni sinirsel işlem birimi (NPU) aracılığıyla yerel yapay zeka (AI) kırma silikonunu ana akım mobil Windows 11 PC’lere getirdi. Yeni Intel Core Ultra serisi, ilk nesil yapay zeka işleme donanımına ek olarak Intel’in yeni mikro mimarisini, son derece geliştirilmiş entegre grafiklerini ve firmanın yeni 7 nanometre (7nm) üretim sürecini tanıtan büyük bir yeniden markadan çok daha fazlası. İşte Intel Core Ultra 7’nin ilk rakamlarında öne çıkan bulgular.
Meteor Lake Yenilikleri Neler?
Meteor Lake, Intel’in 40 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği en büyük mimari değişimdir. Çip üreticisi bu noktaya kadar tüm bileşenlerin aynı anda üretildiği “monolitik” silikon çipler (CPU’nun tüm parçalarının aynı çip üzerinde bulunduğu) üretmişti. Meteor Lake, Intel’in ayrı bileşenleri aynı çipte birleştirmek için 3D “istifleme” kullanan Foveros paketleme teknolojisi ile bunu tersine çeviriyor. Bu çok temel bir değişiklik çünkü “chiplets” ya da “tiles” olarak adlandırılan parçalar ayrı ayrı üretilebiliyor ve tasarlanabiliyor. Bunun avantajları çok derin ve çoktur: Örneğin, daha yeni CPU çekirdekleri mevcut bir çipin içine yerleştirilebilirken, geri kalan kısmı aynı tutularak pazara sunma süresi en aza indirilebilir.
Yeni teknolojilerle dolu olsalar da, bu CPU’lar şu anda yalnızca dizüstü bilgisayar ve mobil kullanım için olduklarından oyun için en iyi CPU adayı olamayabilirler – bunları bağımsız bir yükseltme olarak satın alamazsınız. Aslında Intel, Intel Meteor Lake mimarisini kullanan bir dizi masaüstü CPU eklemeyi tamamen atlıyor. Bunun yerine, 2024’ün sonlarında yepyeni bir masaüstü CPU serisine güç veren yepyeni bir Intel Arrow Lake mimarisi görmeyi bekliyoruz – bu arada Intel Core i5-14600K gibi hızlı ancak güç tüketen Intel 14. nesil çiplerle idare etmeniz gerekecek.
Yeni Intel Meteor Lake çipleri aynı zamanda Intel’in yeni isimlendirme şemasının da başlangıcını oluşturuyor; eskiden Intel CPU isimlerinde yer alan ‘i’ harfi artık yok. Dolayısıyla, Intel Core i9 14900K gibi bir isim yerine, yeni şemaya göre bu çip Intel Core Ultra 9 14900K olarak adlandırılacaktır. Pek bir devrim sayılmaz, ancak farkında olunması gereken bir şey.
Meteor Lake aynı zamanda en küçüğü 10nm olan Intel 7’den önemli bir ilerleme olan 7nm parçalar kullanan Intel 4 işlem düğümünü de ilk kez görüyoruz. Ayrıca, CPU’nun tüm parçalarının birbiriyle konuşmasına olanak tanıyan özel yüksek hızlı ara bağlantılar da sunuyor.
Meteor Lake CPU’yu oluşturan dört parça olarak şunlar yer alacak:
- Hesaplama: En gelişmiş karo; Performans ve Verimli çekirdekleri içerir
- Grafikler: Intel Arc veya Intel Graphics tümleşik grafik işlemcisini içerir
- SoC: Yeni Düşük Güç Adası E-çekirdeklerini, NPU AI motorunu, kablosuz ve görüntüleme teknolojilerini (Wi-Fi 6E ve Wi-Fi 7 dahil) ve entegre bellek denetleyicisini içerir
- G/Ç: PCI Express Gen 5 ve Thunderbolt 4 gibi teknolojilerin harici bağlantılarını yönetir
Dizüstü bilgisayarlarından en iyi şekilde yararlanmak isteyen çoğu oyuncu için en büyük değişiklik, Intel’in entegre Arc grafiklerinin performansta büyük bir artış göstermiş olmasıdır. Intel’in sunduğu testlerde, Ghostrunner 2 oyunundaki performansın mevcut nesil Intel Core i7 1370P çip kullanılarak 26 fps’den yeni Intel Core Ultra 165H çip kullanılarak 62 fps’ye yükseldiği görülüyor.
Meteor Lake Mimarisinin DLSS ve XeSS Performansı
Intel ayrıca bu performansın XeSS (şirketin AMD FSR ve Nvidia DLSS’ye eşdeğer yükseltme teknolojisi) kullanılarak 82 fps’ye nasıl çıkarılabileceğinin altını çiziyor – bu da iddia edilen 3 kat performans artışını sağlıyor. Ancak XeSS 13. nesil mobil yongalarda zaten mevcut ve AMD’nin rakip ürünleri de benzer yükseltme teknolojilerinden yararlanarak performans artışı iddiasında bulunabiliyor, bu nedenle gerçek dünyadaki performans artışının bu kadar yüksek olduğunu iddia etmek biraz zorlama.
Yine de 26 fps’den 62 fps’ye çıkmak performansın iki katından fazla artması anlamına geliyor, yani yine de etkileyici. Bununla birlikte, Intel’in kendi grafikleri bu rakamların Intel’i AMD’nin rakip çözümleriyle sadece eşit seviyeye getirdiğini gösteriyor, bu nedenle Intel için bir smaç değil. Ayrıca, yeni çiplerdeki büyük bir değişiklik de, bu çiplerin yalnızca güç tüketirken yapay zeka iş yüklerini hızlandırmasına olanak tanıyan NPU çekirdekleri olarak adlandırılan yeni düşük güçlü yapay zeka çekirdeklerinin piyasaya sürülmesidir. Bunlar CPU ve GPU ile birlikte çalışarak yapay zeka iş yüklerinin hızlandırılması için üçlü bir tehdit oluşturacak: düşük gecikme süresi için CPU, ağır iş yükleri için GPU ve düşük güçlü arka plan görevleri için NPU.
Intel Core Ultra, Yapay Zeka ve Grafik Alanlarında Meteorik Kazanımlar Sunuyor
Intel Core Ultra 7, 12. ve 13. Nesil Intel Core çiplere sahip dizüstü bilgisayarların yanı sıra AMD Ryzen 7 7000 U serisi dizüstü bilgisayarlara karşı kayda değer nesilsel performans artışları gösterdi. Qualcomm’un Snapdragon X Elite’i ile tam olarak eşleşmedi, ancak bunlar referans tasarımlardı ve nihai ürünler değildi. Snapdragon sistemlerinin 2024 yılının ortalarına kadar çıkması beklenmiyor. Core Ultra sistemleri ise bugün burada.
Meteor Lake’te en büyük performans artışı, yerleşik NPU sayesinde kimseyi şaşırtmayan yapay zeka performansında oldu. Yine de platformlar arasında anlamlı karşılaştırmalar yapabilmek için yapay zeka kıyaslamalarının olgunlaşması gerekiyor. Ayrıca, yerleşik Intel Arc grafiklerinden entegre grafik performansında önemli artışlar görülüyor, bu da özel bir GPU olmadan hafif oyunların mümkün olabileceğini göstermeye yetti. Lansman ve ilk sürücü güncellemelerinden sonra bazı oyunları ve entegre Arc GPU’yu incelememiz gerekecek.
Genel olarak, test edilen Core Ultra 7 155H 28W güçle sınırlı olduğu için bu platformun neler yapabileceğinin sadece yüzeyini çizdiği hissediliyor. Tam 45W ile ve diğer varyantlarda nasıl performans gösterdiğini ilerleyen zamanlarda görebileceğiz.
Bugün piyasaya sürülen Intel Core Ultra yonga serisinin tamamı geniş olmakla birlikte, daha yüksek güçlü Intel Arc grafiklerini içeren H yongaları ve daha düşük katmanlı Intel grafiklerini içeren U modelleri olmak üzere iki ana tip bulunmaktadır. U modelleri ayrıca daha az çekirdeğe sahip ve genellikle ince ve hafif dizüstü bilgisayarlara odaklanıyor.
Intel Core Ultra serisi, Acer, Asus, Dell, MSI ve Razer gibi firmaların Ocak 2024’teki CES 2024 fuarında bu çipleri içeren yeni ürünlerini duyurması beklenen bir dizi yeni dizüstü bilgisayarda yer alacak.