Google Play, oyun türlerine ve oyuncu davranışlarına yönelik platformu üzerinden elde ettiği veriler ışığında oyun sektörüne yönelik raporlar oluşturuyor. Söz konusu raporlar, bahse konu oyun türleri konusunda çalışmalar yürüten şirketlere önemli katkılar sunuyor. Gerek oyun geliştiriciler, gerek oyun sektörünün reklam ve pazarlama paydaşları, gerek yatırımcılar ve gerekse oyuncular bu raporlardan hususiyetle istifade ediyorlar. Google Play’in Battle Royale oyun türüne dair yayımladığı rapora Gamizm okurları ile birlikte göz atalım…
Battle Royale Nedir? Battle Royale Oyunları Nelerdir?
Google Play’in Battle Royale raporuna geçmeden önce; kısaca Battle Royale nedir, Battle Royale oyunları nelerdir sorularına cevap vermekte fayda var. Battle Royale oyunlarını kısaca “hayatta kalma oyunları” olarak ifade etmek mümkün. Battle Royale oyunları genellikle hayatta kalma üzerine kuruludur. Zorlu koşullarda, hem oyundaki dinamiklerle hem de rakiplerle mücadele edilir. Oyuna genellikle oyuncular az sayıda ekipmanla başlar. Oyun içerisinde rakiplerinden ya da ortamdan farklı ekipmanlar elde edilebilir. Bu esnada belirli süreler içerisinde oyun alanı daralabilir, koşullar zorlaşır.
Battle Royale oyun türünün son yıllardaki popüler örnekleri şu şekilde sıralanabilir:
- Apex Legends
- Playerunknown’s Battleground
- Fortnite
- Call of Duty: Warzone
- Rogue Company
- Fall Guys: Ultimate Knockout
Battle royale nispeten yeni bir tür. Oyun türünün başlangıcı için 2010’lu yıllar belirtilmekte. PC tabanlı battle royale oyunları 2017’den itibaren popülarite kazandı. Türün mobil oyun sürümleri ise 2019’un başlarında tanıtıldı. PC tabanlı battle royale oyunlar 150’den fazla oyuncuyu destekleyebilmekte. Mobilde ise bu sayı elbette daha az.
Battle Royale Oyunları Google Play de 3. Sırada
Battle Royale oyunları indirme istatistiklerinde Google Play de 3. konumda bulunuyor ve hızla yükseliyor. Hızlı ve tempolu olan tür tam olarak yeni jenerasyona hitap ediyor. Bünyesinde nişancılıktan maceraya ve heyecana kadar pek çok farklı dinamizmi bulunduran battle royale oyunları mobil oyun türleri arasında zirveyi zorluyor.
Hayatta kalma oyunları, bünyesinde farklı oyun türlerinden bileşeneler de barındırdıkları için diğer oyun türlerinin oyuncuları arasında da giderek popülerleşmekte. Battle Royale oyun türlerinin bünyesinde yer alabilen başlıca diğer oyun türleri şu şekilde:
- MMO-RPG (Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunları)
- MOBA (Çok oyunculu çevrimiçi savaş arenası)
- Shooter (Nişancı oyunları)
Her 3 türün oyuncuları da, çok sayıda oyunu aynı anda oynamayı sevmekte. İstatistiki veriler; bu türü seven oyuncuların yüzde 50’den fazlasının 2 ve daha fazla oyunu düzenli olarak oynadıklarını göstermekte, bu da battle royale türü oyunların, tercih edilme şansını artırmakta.
Google Play MMORPG raporu yayımladı haberi için de buraya göz atabilirsiniz.
Battle Royale Oyunlarının Diğer Oyun Türleri İle Karşılaştırılması
Battle royale türü oyunlardaki oynayan sayısındaki artış, diğer oyun türleri ile karşılaştırıldığında pozitif şekilde ayrışıyor. Yıllık bazda battle royale oyun türünü oynayan kişi sayısında artış yüzde 55 olurken, bu rakam shooter oyun türü için yüzde 48, MOBA oyun türü için yüzde 34 ve MMO-RPG oyun türü için de yüzde 39 olarak gerçekleşti.
Battle Royale Oyuncu Sayısı Yüksek Ama Para Kazanması Düşük
Battle royale türü oyunları oynayan oyuncuların karşılaştırıldığı; shooter, MOBA ve MMO-RPG türü oyunları oynayan oyuncular arasında ortalamanın altında para harcadığı görülmekte. Google Play istatistiki verilerine göre her yüz oyuncu arasından bu oyun türlerine göre para harcama oranı aşağıdaki gibidir:
- MMO-RPG – Yüzde 3
- Shooter – Yüzde 1
- Battle Royale – Yüzde 0,7
- MOBA – Yüzde 0,3
Battle Royale oyun türü oyuncularının nispeten düşük harcamaya sahip olmaları ile ilgili olarak Google Play; bu oyun türünün para harcama gereksinimi düşüklüğünü sebep olarak göstermiş durumda. Battle royale türü oyunlarda para kazanmayı artırabilmek için Google Play raporundaki öneriler ise şu şekilde:
- Birinci hafta alıcı dönüşümüne öncelik verin. (Google Play’in istatistiki verilerden çıkardığı sonuçlara göre ilk hafta bu açıdan önemli.)
- İlk kez alıcı dönüşümü için katmanlar oluşturun. (Oyuncunun oyunda ilk harcamasını yapması için çeşitli gereksinimleri pey der pey yükseltmesini gerektirecek şekilde bir konumlandırma tavsiye edilmekte.)
- Ekonominizin nasıl ölçeklenebileceğini düşünün ve strateji geliştirin. (Oyun geliştiricilerin kendi oyunları özelinde para kazanma için ekosistemlerini geliştirmeleri ve strateji kurgulamaları önerilmekte.)