Google, bir gönderenin gerçek mi yoksa dolandırıcı mı olduğunu anlamanıza yardımcı olmayı amaçlayan bir Gmail özelliğini kullanıma sunuyor. Kimliğini doğrulamış bir şirketten e-posta aldığınızda, gelen kutunuzda adlarının yanında mavi bir onay işareti göreceksiniz. Google, bunların bir göndericinin gerçek olup olmadığını belirlemenize yardımcı olması gerektiğini söylüyor.
Onay işareti güncellemesi, Google’ın Mesaj Tanımlama için Marka Göstergeleri (BIMI) teknolojisinin en son uygulamasıdır. Google, 2020 yılında Gmail’de BIMI’yi test etmeye başladı. İlk başta, BIMI’ye kayıtlı markaların e-postalarına kimliği doğrulanmış logolar eklemesine olanak tanıdı. Mavi onay, gönderenin meşru olduğunun daha belirgin bir göstergesi olarak kullanılabiliyor.
Gmail mavi onay işaretinin üzerine geldiğinizde, “Bu e-postayı gönderen, [gönderilen alan adının] ve profil resmindeki logonun sahibi olduğunu doğruladı” yazan bir açılır pencere görürsünüz. Açılır pencere sizi daha fazla bilgi içeren bir sayfaya yönlendiren bir bağlantı içerir.
Google blog yazısında “Güçlü e-posta kimlik doğrulaması, kullanıcıların ve e-posta güvenlik sistemlerinin spam’i tanımlamasına ve durdurmasına yardımcı olur ve ayrıca gönderenlerin marka güveninden yararlanmasını sağlar” yazdı. “Bu, e-posta kaynaklarına olan güveni artırıyor ve okuyuculara sürükleyici bir deneyim sunarak herkes için daha iyi bir e-posta ekosistemi yaratıyor.” Bu özelliğin hafta sonuna kadar tüm kullanıcılar için yayında olması beklenirken, Workspace yöneticileri şirketleri için BIMI’nin kurulmasına yardımcı olabilir.
Artık Gmail’de mavi onay işaretlerinin kullanılması, gönderenin kimliği hakkında daha net bilgi sağlayarak bir şirketin güven unsurunu geri getiriyor. Google’ın, mavi onay işaretlerini bir kültür savaşının parçası olarak kullanmaması ve kullanıcıların güvenilirliğine zarar vermemesi de takdire şayan.