Merhaba. Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için tüm Gamizm ailesi ve okurları / takipçileri adına teşekkür ederiz. Ülkemizin en büyük oyun fuarlarından biri olan Gaming İstanbul hakkında sizden bilgi edinmeye başlamadan önce kişisel olarak sizi tanımak isteriz.
1 – Cevher ERYÜREK kimdir?
Merhabalar. Ben profesyonel hayatımda 2001 yılından beri toplantı, kongre, fuar organizasyonları ile ilgili çalışıyorum. Çok büyük tıp kongrelerinden küçük lansman toplantılarına kadar çeşitli etkinlikler organize ettim. Oyun oynamaya ise çok küçük yaşta başladım. Yıllardır konsol, pc özellikle çeviirim içi çok oyunculu oyunları tercih ederek oyun oynuyorum. 2015 yılından beri de Gaming İstanbul oyun fuarının yöneticiliğini yapıyorum.
2 – Gaming İstanbul fikri nasıl ortaya çıktı? Bildiğimiz kadarıyla 2016 yılından bu yana düzenlenen GİST’in arka planında fikir süreci nasıl oluştu ve ne kadar zaman aldı?
Gaming İstanbul fikri Fransız GL Events firmasının Serenas’ı satın alıp fuarcılık departmanını kurması ve kendi franchise’ları olan iki fuarın yanısıra Türkiye’de bir de yeni bir fuar yaratmak istemeleriyle ortaya çıktı. Bizim zaten Meriç Eryürek’le böyle bir isteğimiz vardı. Oyun oynarken, global fuarları takip ederken hep hayal ettiğimiz bir şeydi. İş planını hazırlayıp onay alınca çalışmalara başladık. 2014 yılında pazar araştırması gibi ön çalışmalara başladık. 2015’te hazırlıkları tamamlandı 2016 Şubat’ta ilk Gaming İstanbul’u gerçekleştirdik.
3 – Gaming İstanbul’un arkasında nasıl bir ekip var? Resmi sitenizde yer alan GİST ekibinin bir araya gelme hikayesinden bahsedebilir misiniz?
Gaming İstanbul’un arkasında tek bir fikir etrafında toplanmış ve birlikte çalışırken büyük bir aileye dönüşmüş bir ekip var. O fikir de Türk oyuncular için, oyuncular olarak, hayal ettiğimiz etkinlikleri düzenlemek. Ekibimiz bu fikir etrafında toplanan insanlardan oluşuyor.
4 – Son 2 yıldır hüküm süren pandemi koşulları da dikkate alındığında; GİST ekibiyle sürekli ve düzenli bir ofis ortamında mı çalışmaktasınız yoksa bu süreci mümkün olduğunca freelance / uzaktan çalışma şeklinde mi geçirdiniz?
Mümkün olduğunca uzaktan çalışma şeklinde değerlendirdik. Bende ofis ortamını, düzenli disiplinli çalışmayı sevdiğim ve evde çocukla, aile ortamında çalışmakta zorlandığım için biraz anksiyete yarattı ama ekibin geneli evden çalışma işini çok sevdi. Düzenli olarak hala discord kanalımızda buluşup çalışmalarımızı uzaktan sürdürüyoruz.
5 – 2016’dan 2020’ye kadar düzenli olarak gerçekleştirilen GİST 2021’de covid-19 pandemi süreci nedeniyle gerçekleştirilemedi. Bu süreci nasıl geçirdiniz ve 2021’de Gaming İstanbul’un düzenlenememesi GİST ekibinde / Türkiye oyun sektöründe nasıl bir etki oluşturdu?
Pandemi zamanı GIST ekibiyle önce evden yapılabilecek farklı işler deneyimledik (denedikbiz youtube hesabı gibi), herkes gibi evde ekmek yaptık, ekipte bazı arkadaşların profesyonel olarak yaptığı video editlemek, oyun yapmak gibi yeni işlere heves ettik. Biraz başladık, biraz bıraktık. Bazı arkadaşlarımız bırakmadı kariyerini oyun yapmaya döndürdü. Bazı arkadaşlarımız bambaşka sektörlere uzaklaştı. Yeni ekip arkadaşları edindik. Bir yıl sonra 2021 Şubat ayında Gaming İstanbul’un oyun geliştirenlere yönelik B2B kısmını online’da gerçekleştirelim diyerek indieway.biz markasını hayata geçirdik. Bu güne kadar onu büyüttük. Şimdi de hem indieway’i hem Gaming İstanbul’u sürdürüyoruz. Bir yandan da bir oyun geliştirme ekibimiz var. Gaming İstanbul’un bir yıl ara vermesi elbette global sektörde Türkiye’nin yeri açısından hoş olmayabilirdi, ama Gaming İstanbul büyüklüğündeki etkinlikler tüm dünyada ara vermek zorunda kaldı. Dolayısıyla global sektör etkilendi. Şimdi, 2022’ye hazırlanırken, Gaming İstanbul’un hem global hem lokal sektörde çok özlendiğini ziyaretçilerin ve firmaların ilgisinden görebiliyoruz.
6 – Gaming İstanbul Danışma Kurulu’nda oyun sektörünün tabiri caizse “gediklileri”, birbirinden ünlü isimler bulunuyor. Bu isimleri bir araya getirmek zor oldu mu? GİST Danışma Kurulu’nun Türkiye oyun sektörü için bir “şans” olduğunu düşünüyor musunuz?
Aslında biz hep Gaming İstanbul’un başından beri bu isimlerle beraber çalışıyoruz. Resmen bir danışma kurulu şeklinde adını koymadığımız zamanlarda bile hep yanımızda oldular. Hepimizin hayalindeki oyun fuarını gerçekleştirmek için bu isimlerin fikirleri, eleştirileri, yönlendirmeleri ile Gaming İstanbul bu güne geldi. Elbette her biri hem bizim için hem de oyun sektörü için bir şans.
7 – Gaming İstanbul ekibi 2022 GİST’e nasıl hazırlanıyor? GİST 2022’de bizi neler bekliyor?
Bu röportajı bu kadar geç cevaplamamdan da anlaşılacağı gibi çok yoğun hazırlanıyor. Henüz imza almadığımız firmaların isimlerini veremeyeceğim için çok fazla detay veremeyecek olsam da genel hatlarıyla çok hareketli çok yoğun bir 2022 bizi bekliyor. Öncelikle en büyük haber İBB’nin ana sponsor olması. Fuaarı İBB’nin medya gücüyle daha fazla kişiye duyurabiliyor olacağımız, imkanı olmayan gençlerin İBB desteğiyle fuara ücretsiz katılabilecek olması, el işleri ve resim yapan gençlerin Gaming İstanbul’da ücretsiz stant açmasının desteklenecek olması bizi çok mutlu etti. Ayrıca Avrupa ülkelerinde sektöre verilen destek gibi artık ülkemizde de oyuna ve gençlere destek veriliyor olması çok güzel. Ziyaretçiler, Gigabyte gibi yakından tanıdığımız, sevdiğimiz hardware firmaları ürünlerini deneyimlerken, Aerosoft gibi profesyonel oyun firmalarının ve her sene 30’dan fazla oyunla katılan bağımsız oyun geliştiricilerin oyunlarını oynayabilecek, oyun sektöründe kariyer edinmek isteyenler de Zindhu gibi bir ayağı profesyonel sektörde yer alan firmalarla tanışma fırsatı bulabilecekler. Profesyonel bilet alanlar da yeni markamız GIST | indieway ile konferanslarda kendilerini geliştirirken, iş geliştirme yapma fırsatı da bulabilecekler.
8 – GİST 2022’de ziyaretçi hedefiniz nedir? 100 bin katılımcı sayısının rahat aşılacağını düşünüyor musunuz?
En kalabalık senemizde 92 binlere ulaştığımız için yakın zamanda yapılan oyun etkinliklerini de dikkate alarak İBB’nin duyuru gücü, katılan firmaların çeşitliliği ile 100 bini bu sene rahat geçeceğimizi düşünüyorum.
9 – GİST 2022 katılımcı firmalar hakkında neler söylemek istersiniz? GİST 2022’de sürpriz katılımcı firmalar olacak mı?
Elbette olacak ama sürpriz olduğu için şu an söyleyemiyorum. Temmuz gibi ziyaretçileri en heyecanlandıracak firmalar belli olmaya başlamış olacaktır. Özellikle cosplayerları, uzak doğu oyunlarını, simülasyon oyunlarını, FPS oyunlarını sevenlerin çok keyif alacağı bir Gaming İstanbul olacak gibi görünüyor. Ve büyük bir MMORPG büyük katılımcılarımızdan biri olacak gibi görünüyor, bari bu kadarını söyleyeyim.
10 – Gaming İstanbul Indie Alanı hakkında söylemek istediğiniz ve değerlendirmeleriniz nelerdir?
Biz ilk senemizden bu yana indie’leri çok ayrı tuttuk, destekledik. Bu sene de desteklemeye devam edeceğiz. Hatta bu sene geçtiğimiz yıllarda indie alanında stant açan ve şimdi her biri çok başarılı oyun stüdyosu sahibi olmuş bazı geliştiricileri bu sene bir panelde bir araya getirmek gibi bir planımız var.
11 – Gaming İstanbul 2MEET hakkında söylemek istediğiniz ve değerlendirmeleriniz nelerdir?
Bu sene meettomatch ile çalışıyoruz. Meettomatch çok iyi bir toplantı planlama sistemi. Indieway’de de kullandık. Etkinlikten 1 ay önce başlayarak burada diğer firmaların kimler olduğunu görüp fuar sırasında toplantı yapmak için önceden randevu alabiliyorsunuz. Böylece verimli bir şekilde çok fazla kişiyle kısa zamanda toplantılarınızı yapabiliyorsunuz. Yabancı firmalar en efektif şekilde gittikleri etkinlikten verim almak için bu tip araçları çok aktif kullanıyorlar. Bizim de profilimizi tam ve doğru doldurarak, mümkün olduğunca çok kişiden toplantı alarak bu tip araçları kullanmayı iyi bir iş geliştirme yapabilmek için öğrenmemiz çok önemli.
12 – Gaming İstanbul ana sponsoru İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştirak şirketlerinin fuara ve GİST’e olan desteklerini nasıl değerlendirirsiniz?
Bence belediyelerin doğru iletişim için sıfırdan kendi etkinliklerini üretmek yerine yıllarca başarıyla gerçekleştirilmiş global bir başarı sağlayabilmek için kamu desteğine ihtiyaç duyan Gaming İstanbul gibi etkinlikleri desteklemeleri çok yerinde bir karar. Almanya örneğinde Merkel’in gamescom’u ziyaret etmesi gibi bizim de İBB ile işbirliğimiz Gaming İstanbul’un diğer ülke ve şehirlerden de daha fazla ziyaretçi alıp daha büyük bir fuar haline geleceğinin habercisi olabilir.
13- GİST Sponsorlarından Oyun Geliştirme Merkezi OGEM ile GİST arasındaki bağ hakkında neler söylemek istersiniz? Çalışmalarınızın birbirine dokunduğu, girift olduğu, birbirinizden destek aldığınız noktalar bulunmakta mıdır?
OGEM, İBB’nin oyun geliştiricilerini desteklemek için açtığı bir çeşit kuluçka merkezi ve elbette bizim bağımsız geliştiricilerle, game jam gibi organizasyonlarla, konferanslarla yapmaya çalıştığımız oyun geliştirmeyi destekleme faaliyetini yürütüyor ve elbette çok daha fazla imkana sahip. Bizim sektör tecrübemiz ve OGEM’in imkanlarıyla oyun geliştiricilerin Gaming İstanbul’dan daha fazla fayda sağlayacağına inanıyorum.
14 – BONUS: Bir dönem Fenerbahçe Beko’da da (Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı) forma giymiş olan ABD’li basketbolcu James Gist’i Gaming İstanbul’a davet etmeyi düşünür müsünüz? James Gist isminin isim benzerliğiyle oyun sektörüne ve Gaming İstanbul organizasyonuna olan ilgiyi artırma anlamında bir esprisi olabilir mi 🙂
Güzel bir espri olabilirdi ama sanıyorum imkanımız olsa oyun sektöründe gerek esporcu gerek yayıncı gerekse oyun geliştirici ünlü isimleri davet etmemiz herkes için daha anlamlı olur.
15 – Son olarak 2022 Gaming İstanbul katılımcılarına söylemek istedikleriniz nelerdir?
Hepsini Türkiye’nin içinde oyun olan oyun etkinliğine bekliyoruz.