ABD Federal Ticaret Komisyonu, Microsoft‘un video oyunu geliştiricisi Activision Blizzard‘ı yaklaşık 70 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın almasını engellemek için dava açıyor. Düzenleyici kurum; ürün kalitesi, fiyat ve yenilik rekabetini azaltacağını söylüyor.
Pazartesi günü ABD Kaliforniya Kuzey Bölgesi, Bölge Mahkemesi’nde açılan davada, federal mahkemeden ya geçici bir yasaklama emri çıkarması ya da şirket birleşmesine karşı önleyici bir tedbir kararı alması talep edildi.
Düzenleyici Kurum, birleşmenin video oyun sektörünü etkileyeceğini ve Microsoft’un Activision oyunları üzerindeki kontrolü nedeniyle Nintendo Switch‘in üreticisi Nintendo ve Sony PlayStation‘ın üreticisi Sony gibi rakiplerin dezavantajına olacak şekilde birden fazla pazarda potansiyel bir tekel yaratacağını savundu.
Microsoft video oyun konsolu Xbox‘ın üreticisi, Activision ise Call of Duty, Overwatch, StarCraft, Warcraft ve diğer oyun serilerinin geliştiricisi. Birleşme tamamlanırsa, bu sadece video oyunu tarihinin değil, Microsoft’un tarihindeki de en büyük satın alma olacak.
FTC pazartesi günü açtığı davada, “Microsoft’un Activision’a sahip olması, Microsoft’a Activision’ın fiyatlandırmasını manipüle etmek, rakip tekliflerde oyun kalitesini veya oyuncu deneyimini düşürmek, Activision’ın içeriğine erişim koşullarını ve zamanlamasını değiştirmek veya içeriği rakiplerden tamamen alıkoymak da dahil olmak üzere çeşitli yollarla Activision içeriğini alıkoyma veya bozma olanağı sağlayacaktır.” dedi.
FTC mahkemeden birleşmeyi perşembe günü 21.00’den önce geçici olarak yasaklamasını istiyor. Zira davayı kendi bünyesindeki avukatları inceliyor ve iki şirket anlaşmalarının bu saatten sonra her an tamamlanabileceğinin sinyalini verdi.
Activision Blizzard CEO’su Bobby Kotick çalışanlara, avukatlarının bir yıldır hazırlık yaptıklarını ve davalarını federal bir yargıç önünde sunmaya hazır olduklarını söyledi.
Kotick, “Gerçekler bizim yanımızda ve süreç boyunca sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Daha önce de söylediğim gibi, sizin özveriniz ve sıkı çalışmanız sayesinde güçlü bir konumdayız.” dedi.
Microsoft Başkan Yardımcısı ve Başkanı Brad Smith de benzer bir tonda tweet atarak, bu davanın bu uzun süren birleşmede “karar alma sürecini hızlandırması” gerektiğini söyledi.
“Bu herkesin yararına. Hükümetlerle her zaman yapıcı ve dostane yolları tercih ediyoruz ancak davamıza güveniyoruz ve davamızın bir an önce sonuçlanmasını istiyoruz.”
Dava başvurusu, iki hafta önce Güney Kore ve geçen ay 27 üyeli Avrupa Birliği de dahil olmak üzere birçok ülkenin birleşmeyi onaylamasına karşın İngiltere’nin engel çıkarması üzerine yapıldı.
Londra’daki Rekabet ve Piyasalar Kurumu Nisan ayı sonunda Microsoft’un bulut sektöründeki hakimiyetini gerekçe göstererek anlaşmayı engellemek için harekete geçti.
Microsoft, bunun Avrupa’nın iş dünyası için İngiltere‘den daha iyi olduğunu kanıtladığını söyleyerek tepki gösterdi.