2021 yılında adını pek çok kişinin yeni duyduğu kavramlardan biri olan Metaverse, gitgide büyüyor. Daha öncesinde bu kavram bilinse de adını duyanların sayısı oldukça azdı. Metaverse’ün popüler olmasını sağlayan isim ise Mark Zuckerberg oldu. 2021 yılında şirketin adını dahi değiştiren Facebook kurucusu yeni bir dünyanın temellerini o zaman attı.
Geçtiğimiz seneden beri Meta dünyasındaki gelişmeler ise hızla kendini gösterdi. Kimsenin aklına gelmeyecek olan projeler bile hayata geçirildi ve geçirilmeye devam ediyor. Kendi içinde büyüyen bir endüstri olması daha da cazibeyi artırıyor.
Kripto ekosistemine öncülük etmek isteyen ülkeler olduğu gibi Metaverse konusunda da ciddi bir yarış var. Bu teknolojinin ana üssü olmak isteyen ülkeler bazı konularda şimdiden adımlarını atıyor. Asya ülkesi olan Çin bunlardan biri.
Kripto karşıtı Çin Meta dünyasında
Kripto yatırımcıları, Çin’in ekosisteme karşı olmasıyla biliniyor. Hatta kripto yasaklarıyla sürekli gündeme gelen Çin, Metaverse oldukça sıcak yaklaşıyor. Kripto endüstrisinden ayrı tutan Asya ülkesi, bu alana öncülük etmek istiyor.
Asya bölgesi, Meta evren konusunda bazı gelişmeleri yaşayarak ilerleme kaydediyor. Asya ülkelerinde bulunan şirketler Meta alanında dünya oluşturma, oyun ve daha birçok alanda yeni geliştirmelerini gösteriyor. Şimdi ise Çin üniversitesi önemli bir adım attı.
Çin üniversitesi Metaverse ana dalını açtı
Nanjing Bilgi Bilimi ve Teknolojisi Üniversitesi, 25 yıllık Bilgi Mühendisliği Bölümünü Metaverse Mühendislik Bölümü olarak yeniden adlandırıldığını açıkladı. Yerel basında çıkan bir habere göre, üniversite Çin’de bir Metaverse majör sunan ilk şirket olduğunu söylüyor.
Müfredat hakkında daha fazla ayrıntı verilmedi. Metaverse bölümünün ait olduğu Yapay Zeka Okulu dekanı Pan Zhigeng, Hong Kong Politeknik Üniversitesi ile birlikte yüksek lisans, doktora öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacıları ortaklaşa yetiştirmeyi planlıyor.
Ağustos ayında üniversite, Yalong Akıllı Ekipman Grubu ile bir Metaverse Araştırma Enstitüsü kurmak için bir anlaşmaya varmıştı. Yalong, işletmeler için robot ve dijital dönüşüm çözümleri sunan bir firma.
Bölüm öncesinde bazı adımlar Asya ülkesinde atılmıştı
Meta evren, genellikle sanal dünyalarla etkileşimle ilgili bir dizi teknoloji olarak kabul edilir. Bunlar arasında, kripto para birimleri ve değiştirilemez tokenler (NFT’ler), meta veri deposuna uygulanacak sanal varlıklar olarak kabul edilir.
Metaverse araştırma kuruluşları 2022’de Çin’de ortaya çıkmaya başladı. Ağustos ayında Tencent, Huawei ve Epic Games, birden fazla Çin üniversitesi ile Metaverse ve sanal gerçeklik etkileşimi için bir araştırma enstitüsüne start vermişti. Nisan ayında Çin Renmin Üniversitesi Metaverse Araştırma Merkezi’ni kurmuştu. Ülkemizde de NFT bölümü ve Blockchain bölümü ile ilgili çalışmaların 2023 yılında yapılacağı ve tamamlanacağı düşünülüyor.