1980’lerin 2. yarısından itibaren ülkemizde “atari” ile video oyunlar, sokak oyunlarının yerini almaya başladı. Başlarda atari salonları dolup taşarken, 90’lı yıllarda atari salonlarının yerini “internet cafeler” doldurdu. Evlerde atarilerin bağlandığı televizyonların yerini ise bilgisayarlar… Super Mario ile başlayan süreç Counter Strike ve NFS serisi gibi milyonlarca oyuncuya hitap eden oyun serilerine kadar hızla uzandı… İşte bir döneme damga vuran çocukluğunuzun ve gençliğinizin en güzel oyunları…
Süper Mario
Atarilerin en ünlü ve en bilindik oyunu denildiğinde hemen herkesin “Süper Maryo” cevabı vermesi kaçınılmaz. Prensesi kurtarmak uğruna ter döken Super Mario atarilerden bilgisayarlara geçilen sürece de eşlik etmiş ve 1985’lerden 2010’lara kadar Türkiye’de milyonlarca ve dünyada da milyarlarca insan tarafından oynanmıştır. Büyük küçük, genç yaşlı, erkek kız ayırt etmeksizin herkes tarafından sevilerek oynanan Super Mario çok az oyunun yakaladığı “herkes için popülerlik” seviyesine ulaşmayı başarmıştır.
Duck Hunt
Yeşillikler içerisinden çıkan ördekler ve ördekleri vurabilmek için ekrana ateş edilen oyuncak bir silah… 90’ların teknolojisinde atari ile bağlanılan televizyona oyuncak silah marifetiyle ateş ederek ördek avlamak kulağa son derece “fantastik” gelse de bir nesil bu oyunla büyüdü… Köpeğinin havlaması ve vurduğu ördekleri getirmesi ile de son derece mutlu oluyordu…
Pac-Man
Atariler ile dünyamıza giren ve “ilk nesil oyunlardan” sayılabilecek olan Pac-Man hem basit hem de son derece eğlenceli bir oyundu. Toplumsal bilinirliği Super Mario ile yarışacak seviyede olan Pac-Man 7’den 77’ye hitap edebilen oyunlar arasında da önemli bir yere sahiptir.
Metal Slug
Oyunların yavaş yavaş daha komplike hale gelmesindeki geçiş süreci Metal Slug vb. gibi oyunlarla olmuştur. Genellikle 12 yaş ve üzeri çocukların oynadığı aksiyon / savaş oyunu olan Metal Slug zamanında önemli bir hayran kitlesi oluşturmayı başarmıştır.
Age of Empires II
Döneminin en önemli strateji oyunudur. Osmanlılardan Britishlere kadar pek çok farklı milletle ve o milletin özellikleriyle oynanabilen oyun milyonlarca genci peşinden sürüklemiştir. Bilgisayara karşı oynama seçeneği bir yana; karşılıklı yapılan savaşlar dönemin çoğu liseli ve üniversiteli genç için hayatlarının unutamadıkları anıları olarak hafızalarında hala yer etmektedir.
FIFA 99 ve FIFA Serisi
FIFA serisi dünyada milyarlarca insan tarafından hala sevilerek oynanmakta ve her yıl yenisi çıkmaktadır. Ancak FIFA 99 pek çok FIFA severin gönlünde farklı bir yere sahiptir. Dönemin internet cafe ortamında karşılıklı yapılan maçlar, turnuvalar pek çok kişinin hafızasında tatlı anılar olarak yer etmiştir.
NFS II, Need for Speed: Underground ve NFS Serisi
NFS serisinin 90’lardaki en ünlü oyunu hiç kuşkusuz NFS 2’dir. Karşılıklı araba yarışına imkan veren oyun, yarış severleri saatlerce bilgisayar başına bağlamayı başarmaktaydı. Akabinde devam eden NFS serisi Need for Speed: Underground ile de yeni bir pik yapmıştır. Dünyada milyarlarca oyuncuya ulaşan oyun, ülkemizde de milyonlarca kişi tarafından halen sevilerek oynanmaktadır.
Knight Online
2000’li yıllara gelindiğinde oyunlara yönelik bakış açısı ve buna bağlı olarak da oyuncu tercihleri yavaş yavaş değişmeye başladı. 2002 yılında çıkan Knight Online kısa sürede dünya çapında yayıldı. İnternet cafelerin en bilinir ve en çok oynanır oyunları arasında yer alan Knight Online oyundaki hileler nedeniyle popülaritesini yitirmiştir.
GTA ve Grand Theft Auto Serisi
90’lı yıllardan günümüze uzanan bir başka “oyun başarı serisi” daha… GTA 2’yi 90’lı yıllarda evlerinde bilgisayarlarında ya da internet kafelerde oynayanlar hatırlarlar; zamanın teknolojisiyle 2 boyutlu oyun o dönem bile çok popülerdi. Akabinde seri devam ettirildi ve son derece geliştirildi. 2000’li yıllara damgasını vuran bir başka oyun olan GTA, “görev yapanlardan”, “kafasına göre takılanlara” kadar milyonlarca farklı oyuncuya hitap etti.
Championship Manager
Futbol ile ilgili gençlerin daha çok dikkatini çeken oyun da 90’lı yıllardan günümüze uzanan başarı hikayelerinden… Hayallerindeki teknik direktörlüğü kısa sürede hayata geçirmek isteyen kişiler için Championship Manager bu imkanı sunuyor. Takım yönetmek, stadı genişletmek, yeni transferler yapmak ve çok daha fazlasıyla ilgilenmek isteyenler için Championship Manager 90’lardan bu yana gelişerek devam eden mükemmel bir seri…
Crazy Taxi
Hoplaya zıplaya giden bir taksi… Taksici olmak ve müşterilerinizi gidecekleri yere zamanında ulaştırmak, bunu yaparken de eğlenmek istiyorsanız Crazy Taxi tam size göre. Günümüzde popülaritesi kalmasa da özellikle 2000 – 2010 arasında son derece popüler bir oyundu Crazy Taxi…
Counter Strike
Özellikle erkek çocukları için “kült” bir oyun. Milyonlarca gencin hafızasında hala taze anılar… Arkadaşlarla toplanıp bilgisayarın botlarına karşı verilen savaşlar… İstenildiğinde arkadaşlar arasında 2 grup olarak bölünerek birbiriyle savaşmak… Çok farklı silah seçenekleri ve silahların birbirinden farklı özellikleri…
Counter-Strike 2000’li yılların başından itibaren yıllar boyunca genç neslin adeta “bayılarak” oynadığı bir oyun… Hala milyonlarca oyuncusu olan ve çevrimiçi turnuvaları düzenlenen Counter-Strike “oyun tarihi” içerisinde hiç şüphesiz seçkin bir yere sahip.
Half Life
90’ların “kült” oyunlarından biri daha… Counter-Strike vb. oyunların “öncüsü” olarak da kabul edilebilir. Oyuncularına envai çeşit silahla, birbirinden farklı haritalarda karşılıklı savaşma imkanı sunan Half-Life; sağlık depolarken öldürülenlerden bubi tuzağına düşenlere kadar milyonlarca gencin hafızasında hala taze anılarla yaşıyor…
Mortal Kombat, Street Fighter, Red Alert ve Dahası
Yukarıdaki listeye sığmayan ancak döneminin en sevilen ve en çok oynanan pek çok oyunu daha var. Bomberman, Mortal Kombat, Battle City (90 Tank), Street Fighter, Red Alert, Midtown Madness, Alaaddin, Call of Duty 2 ve Sim City gibi pek çok oyun çıktığı döneme damga vururken, halen oyuncularının hafızasında da yer etmeyi başarmış oyunlar olarak dikkat çekiyor…