AR (Augmented Reality) ya da Türkçe karşılığı ile “Artırılmış Gerçeklik” ve VR (Virtual Reality) ya da Türkçe karşılığı ile “Sanal Gerçeklik” gözlükleri, metaverse ile birlikte büyümeye, yaygınlaşmaya ve gelişmeye devam ediyor. Bu ürünlerin pazar değeri arttığı gibi, buna paralel olarak kullanım alanları da genişliyor. 1950’lerden başlamak üzere bilhassa 1980 ve sonrasında çocukluğunu ve gençliğini geçirmiş olanlara AR / VR gözlükler, nostaljik bir ürünü anımsatıyor; Kabe’yi gösteren gözlükleri…
Teknoloji Duvarı Örülmeye Devam Ediyor
Bilimde atılan hiçbir adım küçük ve önemsiz değildir. Birikimli şekilde ilerleyen, bir önceki buluşun / icadın üzerine koyarak ilerleyen bilim, insanoğlunun daha müreffeh bir geleceğe ulaşmasını amaçlar. Teknolojik gelişim de dünden bugüne bir anda gerçekleşmiş değil. Teknolojide gelinen noktayı, halen örülmekte olan; üst üste konulmuş milyarlarca taştan oluşan bir duvar olarak betimlemek yanlış olmaz.
Birikimli şekilde ilerleyen ve adeta bir bayrak yarışı olan teknolojide, bu sayede geçmişte hayal edilemeyen noktaya insanoğlu bugün itibariyle gelmiş durumda. Kuvvetle muhtemel, bundan onlarca yıl sonra da bugünden hayal dahi edemeyeceğimiz bir noktada olacağız.
Kabe’yi Gösteren Slayt Gözlüklerden AR / VR Metaverse Gözlüklerine
2000’li yıllara kadar ülkemizde son derece meşhur olan bir ürün vardı. 2000 öncesinde çocuk, genç ve yetişkin olanlar bu ürünü çok net hatırlayacaktır. Kabe’yi gösteren slayt gözlükler… Sert plastikten bir kap ve bu kabın içerisinde yer alan yuvarlak bir karton; ki bu kartonun çeperlerinde ufak pencereler halinde filmler yer almaktaydı.
Filmlerin her birinde, Mekke ve Medine’ye dair fotoğraflar (İstenilen yer / kişi fotoğrafları film şeklinde cihaza takılabilmekteydi, Türkiye’de en çok rastlanılan örneği Hac fotoğraflarından oluşan şekliydi) yer almaktaydı. Plastik mekanizmanın kenarında yer alan bir düğme vasıtası ile yuvarlak karton mekanizma hareket ettirilmekte ve bir sonraki filme geçilmekteydi. Düzenekte gözler için bırakılan kısımlardan bakan kişi, düğme vasıtası ile hareket ettirerek kartonda yer alan bütün filmlere bakabilmekteydi.
View Master Slayt Gözlükler İlk Ürünlerden
Önceleri 7 filmden oluşan karton yapılardaki film sayıları zaman içerisinde artırıldı. Ürün gamı genişletildi, farklı turistik bölgeler için de üretildi. Ancak en çok bilineni hiç şüphesiz hediyelik eşya olarak Hac’dan getirilenleriydi. Pek çok farklı marka tarafından üretilen bu slayt gözlüklerin ilk üreticilerinden olan marka View Master denilebilir.
Slayt Gözlükten AR / VR Gözlüğe, Sırada Öldüren Gözlükler Mi Var?
Geride bıraktığımız yarım asırlık süreçte insanoğlunun slayt gözlüklerden metaverse gözlüklere geçiş yaptığı düşünüldüğünde, yakın gelecekte gelinecek seviye için “baş döndürücü” denilebilir. Bunun ilk işaretleri de gelmeye başladı:
9 Kasım oyun haberleri içeriğimizde de bahsettiğimiz üzere Oculus’un kurucusu Palmer Luckey, oyunda ölen oyuncuları gerçekte de öldürecek bir VR başlığı tasarladı. Ne dersiniz, artırılmış gerçeklik gözlükleri gerçekliği fazla mı artırmaya başladı?
Oculus’un kurucusu Palmer Luckey’in tasarladığı başlıkta “beynin ön bölümünü hedef alan patlayıcılar” bulunuyor. VR başlıkta bulunan fotosensör, oynanan oyunda oyuncunun öldüğünü anlayarak VR başlıktaki bombaları harekete geçirecek ve oyuncu gerçekte de ölecek. Fazla mı ütopik? Maalesef yapıldı. Korkutucu ama gerçek… Merhaba Squid Game!