Steam platformu, dünyanın en büyük çevrimiçi oyun mağazalarından biri olmasının yanı sıra, büyük bir oyuncu topluluğuna da ev sahipliği yapıyor. Ancak, bu topluluk içinde yer alan aşırılıkçı, ırkçı ve nefret dolu içerikler giderek daha büyük bir sorun haline geliyor. Anti-Defamation League (ADL), yayınladığı yeni raporla Steam Topluluğu’ndaki “benzeri görülmemiş” sayıda ırkçı ve nefret içeren içerikleri ortaya koydu.
ADL, raporunda 1,5 milyon kullanıcıdan 1,83 milyon nefret dolu içeriği tespit etti. Bu içerikler arasında açıkça Yahudi karşıtı semboller, Nazi gamalı haçları, beyaz üstünlükçü simgeler ve yabancı terörist grupları yücelten imgeler yer alıyor. Toplulukta, Nazi gamalı haçlarının farklı varyasyonlarının da sıkça kullanıldığı ifade ediliyor. Bununla birlikte, oyuncuların avatarlarında Nazi sembollerine, şiddet yanlısı imgeler ve aşırılıkçı mesajlar taşıyan görsellerin kullanıldığı belirtiliyor. 827.758 kullanıcı, profillerinde çizgi film karakterleri, Nazi simgeleri ve beyaz üstünlükçü semboller taşıyan avatarlar kullanırken, 15.129 avatar ise terörist gruplara ait bayraklar ve simgeler içeriyordu.
Steam Topluluğu’nda yalnızca avatarlar değil, aynı zamanda “Modlar” ve “Koleksiyonlar” gibi bölümlerde de nefret içeren içerikler bulunuyor. ADL raporuna göre, Christchurch’teki saldırganın adıyla bir oyun modifikasyonu koleksiyonu oluşturulmuş ve bu koleksiyon, Tarrant’ın gerçekleştirdiği saldırıyı yücelten içerikler taşımaktadır. Benzer şekilde, Garry’s Mod oyununda da, tarihteki şiddet olaylarına atıfta bulunan ve bunları yücelten haritalar bulunmuş durumda. Bu içerikler, kullanıcıların şiddeti ve aşırılıkçılığı kutladıkları bir platform haline gelmesine sebep oluyor.
Rapor, aynı zamanda Steam’de şiddet içeren aşırılıkçı içeriklerin çevrimdışı şiddetle bağlantısını da ortaya koyuyor. 12 Ağustos 2024’te, Türkiye/Eskişehir şehrinde bir caminin dışında beş kişiyi bıçaklayarak yaralayan bir saldırganın Steam profilinde de benzer aşırılıkçı içeriklere rastlandı. Saldırgan, profilinde aşırılıkçı semboller kullanırken, şiddet içerikli yorumlar da paylaşmıştı. Raporda, bu tür kullanıcıların, Steam platformunda radikalleşmesi ve gerçek dünyadaki şiddet eylemleriyle ilişkilendirilmesi durumu vurgulanıyor.
Ayrıca, ADL raporunda yer alan bir diğer çarpıcı bulgu, Steam kullanıcılarının, aşırılıkçı düşüncelerini destekleyen ve şiddet çağrısı yapan içeriklere hızla yönelmesi. 18 yaşındaki bir Steam kullanıcısı, Anders Breivik gibi toplu katliamcıları “aziz” olarak nitelendirirken, bu tür radikal grupların ideolojilerinin takipçilerini gerçek dünyada şiddet eylemlerine teşvik ettiği öne sürülüyor. Steam’de, özellikle beyaz üstünlükçü ideolojileri benimseyen ve şiddeti yücelten hesapların birbiriyle etkileşime girerek bu tür radikal içerikleri yaydığı belirtiliyor.
Valve, bu tür içeriklerin yayılmasına karşı etkili bir müdahale mekanizması geliştirmemekle suçlanıyor. ADL, Steam’in içerik politikasının oldukça gevşek olduğunu ve sadece rapor edilen durumlar ya da hükümet baskısı sonucunda müdahale yapıldığını ifade ediyor. Valve’ın, bu tür aşırılıkçı ve nefret dolu içeriklerin sistematik bir şekilde kaldırılması konusunda yetersiz kaldığı, platformun bu sorunu çözmekte başarısız olduğu iddia ediliyor.
ADL’nin raporu, Steam platformunda nefret söylemi ve aşırılıkçı içeriklerin büyüyen bir sorun olduğunu ve Valve’ın bu duruma karşı daha güçlü önlemler alması gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Aksi takdirde, platform, şiddet yanlısı ideolojilerin ve radikal grupların yayılmasına daha da zemin hazırlayabilir.