Avrupa Birliği’nin sızdırılan bir raporuna göre AB, “metaverse“ün geleceğini açık ve güvenli tutmak için kendi küresel yönetim modelini uygulamaya koymayı planlıyor.
AB’nin basına sızan belgesinde, 2024 yılı başlarında test edilmesi planlanan kısa vadeli projeleri içeren “düzenleyici sanal alanlar” ile açık ve güvenli bir metaverse ortamı yaratırken inovasyonu teşvik etmek amacıyla düzenlemelerin hafifletilmesi ve yeni bir küresel yönetim anlayışının uygulamaya konulması öneriliyor.
Avrupa Birliği Komisyonu’nun bu raporu, iddialara göre geçen yıl Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen tarafından vaat edilmişti. Belgenin önümüzdeki hafta yayınlanması bekleniyor. Raporda sanal dünyaların ” toplumsal birçok alanda benzeri görülmemiş fırsatlar sunduğu” ifade ediliyor. Ayrıca inovasyonun gelişebilmesi için düzenlemelerin kolaylaştırılması öneriliyor. Raporda DAO‘ların (Merkeziyetsiz Otonom Kuruluşlar) ve benzer dijital varlıkların karşılaştığı yasal engellerin de incelenmesi planlanıyor.
Raporda, “Komisyon, sanal dünyaların ve Web4’ün mevcut internet yönetim kurumlarının yetki alanı dışında kalan temel yönlerini ele almak üzere teknik ve geniş katılımlı bir yönetim sürecinin oluşturulmasını destekleyecektir.” ifadeleri yer alıyor.
Avrupa Birliği, metaverse’ün büyümesine katkıda bulunmak amacıyla, AB’nin politika ve ilkelerine saygılı “açık ve güvenli bir alan” yaratabilmek için çeşitli teknolojik konularda uluslararası iş birliği yapılmasını önermektedir. Bu vesileyle, bu “teknolojik değişim aynı zamanda yeni küresel yönetim biçimlerini de içermektedir”.
Avrupa Birliği Komisyonu, bu yılın sonuna kadar DAO’ları ve benzer modelleri incelemeyi ve “bunların benimsenmesini engelleyen yasal, idari ve ekonomik engelleri tespit etmeyi” amaçlayan bir çalışma yürütmeyi hedefliyor.
Raporda, 2024 yılının başlarında, çeşitli kısa vadeli projelerin gevşetilmiş düzenlemeler kullanılarak test edileceği “düzenleyici sanal alanlar” oluşturulacağı da ifade ediliyor. AB, ayrıca büyük şirketler söz konusu olduğunda ortaya çıkabilecek tehlikelerin de farkında. Bu şirketlerin rakip rekabeti engellemek için çalışabilecekleri ve taklit ürünlerle çeşitli markalara zarar verebilecekleri konusunda uyarıda bulunuyor.
Sızan bilgiler AB’nin doğru yönde ilerlediğine dair olumlu bir işaret olarak görülürken, Avrupa Birliği’nin metaverse’ün geleceği için başka neler hazırladığını görmek de ilginç olacak.
Merkeziyetsiz Otonom Kuruluşlar (DOA) Nedir?
DAO (Decentralized Autonomous Organizations), merkeziyetsiz otonom kuruluşlar anlamına gelir. Bir DAO, akıllı kontratlar ve blockchain teknolojisi kullanarak yönetilen ve işletilen bir kuruluştur. Geleneksel şirketlerde olduğu gibi, bir CEO veya yönetim kurulu tarafından değil, bir dizi akıllı kontrat ve topluluk üyeleri tarafından yönetilir.
DAO’lar, temelde bir dizi koda ve protokole dayanır ve işlemlerin, kararların ve varlıkların otomatik olarak gerçekleştirilmesini sağlar. Bu nedenle, DAO’lar, katılımcılar arasında güven oluşturarak ve merkezi bir aracıya ihtiyaç duymadan çalışarak merkeziyetsizliği teşvik eder.