Metaverse tam olarak nedir? İnsan hayatına, dünyaya ve geleceğe nasıl bir etkisi olacak? Tüketiciler ve kuruluşlar, Metaverse’in gerçek hayatla entegrasyonunun nasıl geliştirebileceğini ve günlük yaşamı nasıl iyileştirebileceğini araştırıyor. McKinsey’in bu konuda hazırladığı rapora göre on yıl içinde metaverse, büyük ölçüde farklı bir dünyanın arkasındaki itici güç olarak öne çıkacak.
Ticaretin Yüzde 80’inde Metaverse’in İzi Görülecek
McKinsey’in Metaverse’in geleceğine ve insan hayatına etkilerine yönelik hazırladığı raporda; “2030 yılına kadar canlı etkinliklerin %50’sinden fazlasının metaverse’de gerçekleşmesi mümkün. Ticaretin %80’inden fazlası, marka keşfi ve sanal mağaza ziyaretleri gibi internetteki tüketici eylemlerinden etkilenebilir” denildi.
McKinsey tarafından hazırlanan metaverse odaklı raporda ayrıca; çoğu öğrenme ve geliştirme eyleminin ve sanal veya hibrit işbirliğinin büyük kısmının metaverse ortamında gerçekleşeceği deklare edildi. Üreticiler ve telekomünikasyon şirketleri gibi varlık ağırlıklı firmaların neredeyse tüm varlıklarının ve operasyonlarının metaverse de olacağı vurgulandı.
Ortalama Bir İnternet Kullanıcısı Günde 6 Saatini Metaverse de Geçirecek
Metaverse’in geleceği ile ilgili projeksiyonlarda; 2030 yılında insanların bu evrende geçirecekleri sürelere dair de ön görüler yer alıyor. Buna göre 2030’a gelindiğinde ortalama bir internet kullanıcısı gününün yaklaşık 6 saatini metaverse evreninde geçirecek. Bu süre iş ve hobileri bu yönde olanlar için çok daha uzayacak.
VR / AR gözlükler ile metaverse dünyasının insanın uyku süresine bile doğrudan etki edeceği tahminler arasında. Daha iyi bir uyku deneyimi için metaverse evreninin gelecekte etkin bir rol alabileceği tahmin ediliyor.
2030 Yılında Metaverse’in Ekonomik Büyüklüğü 5 Trilyon Dolar Olacak!
2022 itibariyle global ölçekte 20 – 25 milyar dolar seviyesinde değer üreten metaverse evreninin / teknolojisinin; 2030 yılında 5 trilyon dolar seviyesine erişmesi bekleniyor.
İnsanların iş hayatına ve özel hayatına doğrudan etki edecek bir noktaya gelecek olan metaverse ile ilgili olarak; işletmelerin, politika yapıcıların, ve genel olarak toplumun daha fazla şey öğrenmesi “kaçınılmaz” olarak görülüyor.
Kuşak Değişimi Gerçekleşiyor
McKinsey’in ilgili raporunda gerçekleşen dönüşümle ilgili olarak şu ifadeler yer aldı:
“Bu tür kuşak değişimleri bir gecede gerçekleşmez. Genellikle yıllar alırlar ve yaratıcılığı teşvik eden platformlarda deneye dayalı bir felsefe tarafından yönlendirilen kademeli atılımlar birikiminin ürünüdürler.
Paydaşlar, daha fazla sosyal uyumu teşvik edecek, eşitsizliği azaltacak, eğitime erişimi genişletecek ve sosyal hareketlilik için bir katalizör görevi görecek şekilde metaverse yaratma şansına sahiptir.
Metaverse, fiziksel dünyanın veya bizi birleştiren kişilerarası bağların yerini almamalıdır. İnsanların yaptıklarını tamamlamalı ve sanal ve fiziksel işyerleri gibi, iki dünya arasında deneyimlerimizi kısıtlamak yerine genişleten sınırsız hareketliliğe izin vermelidir. Ancak bunun gerçekleşmesi için, yapılan eylemlerin bu devrimin gidişatını sorumlu bir şekilde şekillendirmesini sağlamak için kolektif liderlik gereklidir.”