Dünyanın en büyük video oyun pazarı olan Çin Halk Cumhuriyeti bir süredir ekonomik sorunlarla baş ediyor. Özellikle 2019 yılının sonunda patlak veren korona virüs pandemisinin oluşturduğu ekonomik zorluklar, hemen her sektörü olduğu gibi oyun sektörünü de olumsuz etkiledi. Çin’in katı şekilde uyguladığı karantina kuralları, ülkedeki üretimi ve ekonomiyi aşağı yönlü baskıladı. Bu durumu güvercin para politikası ile aşmaya çalışan Çin, bu kez de artan enflasyonla karşı karşıya kalmaya başladı. Tüm bunların gölgesinde, diğer sektörlere göre nispeten dirençli duran oyun sektörü de özellikle geride bıraktığımız Ekim ayında alarm zilleri çalmaktan kurtulamadı.
Çin’deki Ekonomik Daralma, Alınan Oyun Lisansı Sayısını Sıfırladı
Çin’de 2022 Nisan ayı ile Eylül ayı arasında yeni 314 oyun için lisans alan oyun geliştiriciler, ülkedeki ekonomik durgunluktan nasibini aldı. Giderek azalan ivmeyle devam eden yeni oyun lisansları Ekim ayında “sıfıra” indi.
Global ekonomiye paralel olarak daralan Çin ekonomisi, ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımlarına aynı şekilde karşılık vermedi. Zira korona virüs pandemisi nedeniyle alınan katı karantina kararlarının etkisiyle ülkede üretim daraldı. Bu da işsizliğin artmasına ve arz şoklarına neden oldu. Arz şokları ülkedeki enflasyonu körükledi.
İşsizliğin artması ve ekonomik daralma, Çin Merkez Bankası’nın faiz artırım alanını kısıtladı. Buna mukabil Çin Yuanı, ABD Doları karşısında keskin bir gerileme yaşadı. Tüm bunların karşılığı artan enflasyona ek olarak ekonomik durgunluk olarak geri döndü. Diğer sektörlere nazaran uzun süre daha dirençli duran Çin oyun sektörü de nihayetinde bu gelişmelerin dışında kalamadı ve daralmaya girdi.
Haziran’dan Eylül’e 269 Yeni Lisans
Çin lisans kurumu NPPA (National Press and Publication Administration) verilerine göre geçtiğimiz Nisan ayında 45 oyun için lisans verildi. Mayıs ayında ise herhangi bir oyun için lisans alınmadı. Bu durum COVID-19 kısıtlamaları ile açıklandı. Takip eden aylarda oyun lisansları hız kesmedi.
Haziran ayı ile Eylül ayı arasında toplamda 269 oyun için daha lisans alındı. Ekim ayında ise bu rakam bir kez daha sıfırlandı. Oyun lisanslarında yaşanan düşüşün kalıcı mı yoksa dönemlik mi olduğunu anlamak için özellikle Kasım ve Aralık ayı verilerinin önem kazandığı belirtildi.
Şimdilik Etkisi Sınırlı Olur!
Guangzhou merkezli iiMedia Research’ün CEO’su Zhang Yi’ye göre, Ekim ayında herhangi bir oyunun lisans almamasının oyun sektörü üzerinde şimdilik sınırlı etkisi olacak. Bu konuda açıklama yapan Zhang Yi; “Bir aylık gecikmenin hemen etkisi konusunda endişelenmenize gerek yok, çünkü bir lisansın verilmesi ile asıl ürünün [piyasaya sürülmesi] arasında nispeten uzun bir süre var” dedi.
Çin Oyun Sektöründe Belirsizlikler Arttı
Zhan Yi’nin görüşlerine mukabil uzmanlar; yine de oyun lisans sayısındaki düşüşün, yavaşlayan bir ekonomiden ve sıkılaştırılmış düzenlemelerinden etkilenen dünyanın en büyük video oyun pazarında belirsizlikleri artırdığına dikkat çektiler. Özellikle verilen oyun lisans sayısının geniş perspektifte önceki yıllara göre düşüş ivmesinde olması düşündürücü bulundu.
Çin Oyun Sektörünün Gelirleri Azaldı
CNG tarafından yayımlanan verilere göre, Çin mobil oyunlarının satış gelirleri 2022 üçüncü çeyreğinde; geçen yıla göre yaklaşık yüzde 25 gerileyerek 41,6 milyar Yuana (5,7 milyar ABD Doları) düştü. Bu rakam, 2020’de Kovid-19 salgınının başlamasından bu yana en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.
Her yıl klasik olarak üçüncü çeyreğin video oyunları için en yoğun sezon olmasına ve okulların yaz tatili nedeniyle tatil olmasına rağmen yaşanan bu düşüş son derece dikkat çekici. Ülkedeki toplam video oyunu satışları da yıllık yüzde 19,1 düşüşle 59,7 milyar Yuan seviyesine geriledi.
Sektörün Büyük Oyuncuları Dahi Bu Manzarayla Mücadele Edemiyor!
Çin oyun sektöründeki daralma yalnızca küçük oyun stüdyolarını değil, büyük şirketleri de derinden etkiliyor. Tencent, son 15 ay içinde sadece bir video oyun lisansı aldı. Oyun devi Tencent’in ayrıca, 2022 ikinci çeyreğinde satışlarında gerileme kaydedildi. Şirket 5500 çalışanı ile de yollarını ayırdı.